Bazı durumlarda geleceğe yönelik kararlar alabilmek ve mevcut durumu analiz edebilmek için bir takım gözden geçirmeler yapmak gerekir. Bu gözden geçirme işlemlerinde tercih ettiğim yöntemlerden birisi SWOT analizidir. İsmini İngilizce Strenghts (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar) ve Threats (Tehditler) sözcüklerinin baş harflerinden alan bu analiz, kişiler, kurumlar, devletler ve başka bir çok alanda rahatlıkla uygulanabilir. Bugün mevcut ekonomik ortam için bu analizi uygulamaya çalışalım.

***

***

Bu analiz verilerinin ülkemizde faaliyetini sürdüren işletmelere verdiği mesaj şudur:

İhracata yönel, şirketinde ve evinde tasarrufu arttır, katma değeri yüksek ürün üret, yastık altı tasarruflarını sermaye yap, kısa vadede getiri sağlamayacak yatırımdan kaçın, paylaşımı arttır (ev, araba, gıda, giyecek vs.), geri dönüşümü önemse, gereksiz harcama yapma.

***

Yaşadığımız zorlukları sadece karar vericilerin makroekonomi hamleleriyle aşamayız, ev ve işyerleri gibi mikroekonomi ortamlarının da sürece dahil olması gerekir. Aksi halde önümüzdeki 1 yıl oldukça sancılı geçecektir, dikkatli olalım. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.