Ninova bölgesine gönderilen peygamberlerdendir,soyu Yakup (a.s) a dayanır  O nun torunlarından biridir.

Yunus (a.s)ilahi vahye mazhar olan ,alemlerin üstünde yüksek meziyet verilen peygamberlerdendi.Otuz yaşlarında peygamber olmuş insanları Allah ın varlığı ve birliğine davet etmeye başlamıştı.

Ninovalılar putlara tapar,küfürü kendilerine iş edinirler her türlü kötülüğü alenen işler ve bundan da çekinmezlerdi.

Zulümle abad olunmaz!

Kaç yıl böyle geçti Hakka davet eden Yunus a inananların sayısı birden ikiye çıkmadı  bunun üzerine Yunus Peygamber kavminin imana gelmesinden ümidi kesti ve onlardan ayrılmaya karar verdi giderken onları son bir defa daha uyardı ve yakın   bir zamanda gelecek bir azapı hatırlattı.

Beklenen oldu Yunus(a.s) ayrılmasından kısa bir süre sonra bazı alametler belirdi halk Yunus(a.s) ın doğru söylediğine ikna olup Allah tan af diledi ama peygamberleri onlardan ayrılmıştı.

Kavmine küserek  ayrılan Yunus(a.s) Ninova yı terk etti deniz kıyısına vardı bir tekneye binerek oradan uzaklaştı.Deniz  yolculuğuna  başlayan Yunus (a.s) ın başına olmadık işler geldi.Tekne denizin ortasında hareketsiz kaldı ,ilerlemedi,rüzgarlar esmez oldu bunun üzerine  gemiciler aralarında efendisinden izinsiz başka bir yere giden bir yolcu olup olmadığını araştırdılar ve kura çekip  bunun kim olduğunu araştırdılar .Çekilen her kura da  Yunus (a.s) çıkınca    O nu  denize atıp yollarına devam ettiler bu arada bir balık gelip  Onu yuttu Yunus (a.s) büyük bir pişmanlıkla şu duayı yaptı; “Ya Rabbi!Sensin ilah,senden başka yoktur Allah.Süphansın,bütün noksanlardan münehzehsin,yücesin,doğrusu kendime zulmettim,yazık ettim ,affını bekliyorum Rabbim!”.

İçten yapılan bu duaya Allah hemen karşılık verdi balık Onu bir kıyıya attı orada uzun bir süre sonra sağlığına kavuşmayı bekleyen Yunus(a.s) tekrar kavmine döndü.

İyiliklerle yaşamaya başlayan  Ninovalılar doğruluktan ayrılmıyor,ölçü ve tartıya dikkat ediyor ,hırsızlık ,dedikodu yalan ve her türlü kötülüklerden de uzak duruyorlardı.Allah ın dediğine gelen Ninovalılar doğru yolu bulmuş peygamberleriyle birlikte sakin bir hayat yaşamaya devam ediyorlardı.Hayatı ibretlik olaylarla dolu olan bu yüce peygamber tebliğ vazifesini yapmış Allahın emirleri toplumu tarafından kabul edilmişti.

Yunus peygamber insanlık tarihinde görevini yerine getirmenin her türlü zorluklarını yaşamış Ninovalıların imanını gördükten bir süre sonra Hakkın rahmetine kavuşmuştur.