EVET SEVGİLİ OKURLAR VE SEVGİLİ DANIŞANLARIM BANA SORULAN SORULARDAN BİRİYLE DAHA DEVAM EDELİM. YUMURTA YERSEM ET YERİNE GEÇER Mİ ? GELİN BU SORUNUN CEVABINA BİR GÖZ ATALIM..

Yumurta bazı topluluklar tarafından kutsal bir besin olarak kabul edilir. Bizim kültürümüze yönelik yapılan antropemetrik çalışmlarda da yumurtanın önemli bir yeri vardır. Çalışmalar erkek egemen kapalı tarım ekonomisine dayalı yaşayan köylerde eskiden yumurtayı daha çok güçlü, kuvvetli olması ve ailenin gelecekte geçimini sağlaması için erkeklere yedirildiğini gösteriyor. Peki durum bilimsel açıdan bakıldığında nasılmış hadi bi onu öğrenelim;

çalışan hücrelerimizin esasını oluşturan protein için yumurta örnek besin sayılır. Yumurta proteini örnek protein kabul edilerek diğer besinlerdeki proteinler buna göre değerlendirilir. Bunun nedeni yumurtadaki proteinin insan bedeninin protein örüntüsünün aynısı olmasıdır. Bir yumurta ile aldığımız 6-7 g protein sindirim, emilim, metabolizma süreçleri sırasında hiç kayba uğramadan beden proteinine dönüşür. Et, balık ve kanatlılarla sütteki protein, yumurta proteinine yakındır ve iyi kaliteli protein olarak bilinir.

Protein açısından bakıldığında 1 adet yumurta yaklaşık 35-40 g ete eşittir. Fiyat açısından bakıldığında ise ete göre çok daha ucuzdur.

Yumurtanın yağ içeriği az yağlı etler kadardır. Ancak etteki yağın çoğunluğu doymuş yağ olmasına karşın, yumurtanın çoğu doymamış yağdır.

Etlerde olduğu gibi yumurta B vitaminleri, çinko, demir gibi minerallerden zengindir. Ancak yumurtadaki demirin yararlılığı kırmızı ettekinden düşüktür. Yumurta ile birlikte C vitamini içeren sebze-meyve yendiğinde yumurtadaki demir yararlılık açısından ette bulunan düzeyine ulaşır.

Yumurtanın ete göre iki önemli üstünlüğü vardır. Bunlardan biri A vitamini içermesi ve diğeri de doymamış yağ içermesidir. Ayrıca atlamamamız gereken bir önemli hususta yumurtanın lesitin içermesidir. Lesitin beynimizde bulunan sinirsel uyarı ileticilerinden asetil kolinin yapısına girer. Bu nedenle sinir sistemimizin çalışması için önemlidir.

Yumurtanın bazıları tarafından olumsuz görülmesinin nedeni kolesterol içermesidir. Ancak atlanan detay şu ki yumurtadaki kolesterolle kan kolesterol düzeyinin yükselmesi arasında hiç bir ilişki yoktur ve bilimsel bir gerçektir.

Yumurta özellikle eti yiyemeyen ya da az yiyen kişilerin her gün bir adet yumurta yemesinin hiçbir sakıncası olmadığı gibi yararlıdır da. Ancak yumurta et ve et ürünleriyle değil, tahıl ve sebzelerle birlikte tüketilmelidir.

SAĞLIKLI GÜNLER..