Screenshot 2-9

Kahramanmaraş'ın eşsiz lezzetlerini dünyaya tanıtan Haşiroğlu gıda firması, özgün tarhana çeşitleri ve sevilerek tüketilen firik ile damakları şenlendiriyor. Geleneksel tarhana üretimindeki uzmanlığıyla da adından sıkça söz ettiren, Haşiroğlu firması, Kahramanmaraş tarhanasını farklı aromalarla zenginleştirerek dünya mutfağına tanıtıyor. Bunun yanı sıra tarhana ve firik gibi geleneksel ürünleri modern ve yenilikçi yaklaşımlarla harmanlayarak benzersiz bir lezzet deneyimi sunarak, turistlerin ve yerel halkın beğenisini kazanmaya da devam ediyor. Haşiroğlu Gıda Firması Genel Müdürü Samet Çiftaslan, “Firik kelime anlamıyla birçok yiyeceğin ham halidir. Buğdayın firiği vardır, elmanın firiği vardır. Firik olan birçok yiyecek vardır ama Kahramanmaraş'ta firik deyince akla gelen tek şey Tarhan'ın firiğidir” dedi.

Screenshot 1-13

KAHRAMANMARAŞ'IN TARHANA CİPSİNİ VE BUĞDAY CİPSİNİ ÜRETİYORUZ

Kahramanmaraş Tarhanasını ve firiğinin lezzetinin sınırları aştığını ifade eden Samet Çiftaslan, “2013 yılından beridir Kahramanmaraş'taki Haşiroğlu gıda firmasının genel müdürlüğünü yapmaktayım. Biz Haşiroğlu olarak Kahramanmaraş'ın tarhana cipsinin ve dünyanın ilk buğday cipsi olma özelliği olan Rivos markasıyla yapılan ilk buğday cipsini üretiyoruz. Tarhana Türkiye'de bilinen ve sevilen bir çorba türü olarak biliniyor ama bizim şehrimizin tarhanası hem çorba hem de atıştırmalık olarak yenildiği için insanlara daha farklı geliyor. Kahramanmaraş tarhanasını biz hem Türkiye'deki zincir marketler aracılığıyla hem de Avrupa'da 17 ülkeye ve Amerika ile Kanada ya biz bu ürünü gönderiyoruz, ihracat yapıyoruz.

Screenshot 5

KAHRAMANMARAŞ'TA FİRİK DEYİNCE AKLA GELEN TEK ŞEY TARHAN'IN FİRİĞİDİR

Tarhana Kahramanmaraş'ta çok çok büyük sektör. İrili ufaklı resmi kayıtlara göre tarhana yapan 160 işletme var. Haşiroğlu bu sektörün en büyük firması. Sektöre yön veren firmayız. Biz ilk bu işe başladığımızda tarhana üreten hiçbir firma yoktu ve Kahramanmaraş'ta bu işi endüstri hale getiren ilk firma da biziz. Eskiden evlerde damlarda yapılırdı bu iş. İnsanlar kendi evinde zahirelik olarak kışlık ihtiyacını giderecek kadar yaparlardı. Daha sonra bu bir sektör haline geldi ve belki de şu anda yaklaşık bu sektörde 6 bin 7 bin kişi ekmek yiyor. Biz bu bahsettiğimiz tarhana cipsi ve buğday cipsinin dışında da Kahramanmaraş'ın diğer yöresel ürünlerini hem kendi perakende mağazalarımızda hem de yine bahsettiğimiz o 17 Avrupa ülkesi ve Amerika ile Kanada'ya ihracat yaparak gönderiyoruz. Yani aslında Kahramanmaraş'ın ürünlerini dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Tabi tarhanamızın yanında olmazsa olmaz bide firik diye bir yiyeceğimiz var. Firik kelime anlamıyla birçok yiyeceğin ham halidir. Buğdayın firiği vardır, elmanın firiği vardır. Firik olan birçok yiyecek vardır ama Kahramanmaraş'ta firik deyince akla gelen tek şey Tarhan'ın firiğidir. Biz de normalde bundan yaklaşık dört sene önceye kadar Firik sadece yazın tüketilirdi. Yazın neredeyse her 10 dükkânın birinde firik satılırdı. Biz kendi mağazamızda satardık. İnsanlar bunu 4 aylık bir süreçte bulurdu. Her akşam mutlaka firik yerlerdi. Ama 4 ayın sonunda yaklaşık bir 8 ay boyunca firik asla bulamazlardı. Bundan 4 sene önce de biz yine hem o firiğin yazın olduğu tadını ve doğallığını bozmayacak lezzette hem de insanların ihtiyacını karşılayacak düzeyde kışın nasıl yaparız diye bir ARGE çalışmasına girdik.

 Screenshot 4-1

FİRİK BU ŞEHRİN EN BÜYÜK DEĞERLERİNDEN BİRİSİDİR

12 ay boyunca firik üretimine 4 sene önce başladık. Niye yaptık bunu? Çünkü şehrimize şehir dışından yerli, yabancı turistlerimiz geliyor. Bu insanlar şehrin değerlerini tanımak istiyor. Firik bu şehrin en büyük değerlerinden biri. O yüzden insanlar kışın da geldiğinde firiğin ne olduğunu görmek ve yemek istiyorlar. Bundan dolayı yapmak istedik ve gelenler de hakikaten gelip firiği mağazalarımızda o Karlı havada, yağmurlu havada her daim bulabiliyorlar. Hamile kadınlar firiği aşeriyor. Kocaları arıyor bulamıyordu. Ama artık bizde bulabilecekler. Çünkü artık 12 ay boyunca bizim mağazalarımızdan firik bulunuyor. Fabrika satış mağazası olarak hem de Kahramanmaraş Yatılı Bölge dediğimiz civarda mağazamız var. Şu anda 2 mağazayla hizmet veriyoruz. Tarhana dünyada içerisine koruyucu koyulmadan raf ömrü 2 yıl olan tek ürün. Normalde doğal olan bir ürünü bir hafta maksimum iki haftadan fazla bir paket saklayamazsınız bozulur, kurtlanır. Tarhana 2 yıl boyunca hiçbir şekilde içerisine koruyucu olmadan bozulmadan saklanabilen üründür” ifadelerini kullandı.

Screenshot 3-3

Editör: Çağatay Gedik