Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu elliden fazla besin ögesine ihtiyaç vardır ancak bunları gramajı gramajına tartarak alabilmek yalnızca el durumlarda mümkündür. Bu durumlar doğuştan metabolik hastalıklara sahip olmak özel beslenme grubuna tabi olmakla mümkündür. Normal beslenme yapamayan insanlar günlük ihtiyaç duydukları besinleri tüple veya damar yolu ile alabilirler. Ancak normal koşullarda insan besin ögesi gereksinimlerini karşılamak için ve yemek yemekten zevk almak için beslenirler. Bu nedenle bir yemek ne kadar besleyici olursa olsun, bireyin alışkanlığına ve damak tadına uygun olmazsa o yemek yenmez. Damak tadına uyan her yemek de besin ögelerini karşılamayabilir. En iyi yemek damak tadına uygun ,besin ögeleri yönünden yeterli olandır.

Besinlerimiz çok çeşitlidir. Her tür besini yeme olanağı yoktur. Bu nedenle besinleri; besin ögeleri değerleri,yapı ve özellikleri yönünden dört grupta toplayabiliriz. Bu gruplar :

1.grup süt ve türevleri: bu gruptaki besinler kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun en iyi kaynağıdırlar. Bunun yanında büyüme ve gelişmede, sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde esas olan iyi kaliteli protein ile C vitamini dışında bütün besin ögelerini içerir. Her gün düzenli olarak alınmalıdır.

2.grup et ve türevleri, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlulardan oluşur. Bu gruptaki besinler hücrelerimizin temelini oluşturan proteinin en iyi kaynağıdır. Ayrıca demir , çinko ve Bgrubu vitaminler için de en iyi kaynaktır. Bitkisel kaynaklı olanlarında B12 bulunmaz. Ancak magnezyum, potasyum ve E vitamini yönünden zengindirler. Bu nedenle her gün düzenli olarak bu gruptan da alınmalıdır.

3. grup sebze ve meyveler: C vitamini kaynağıdırlar. Bedenin çalışması sırasında oluşan ve dışardan gelen zararlı oksitleyici etkenlere karşı bedeni koruyan antioksidanları sağlarlar. Günde en az sebzelerden 3 , meyvelerden 2 porsiyon tüketmeliyiz.

4. grup tahıllardan oluşur. Günlük hareket düzeyine göre miktarı diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir. Ekmek tercihimizi metabolik bir rahatsızlık yok ise her zaman tam buğday veya çavdardan yana kullanmalıyız.

SAĞLIKLI GÜNLER...