Sevindirici haberi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak verdi... ‘Doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını kendi sondaj gemimiz ve mühendislerimizle ,Türkiye olarak kendimiz yapacağız’..

Türkiye; petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde önemli bir adım daha atarak dışa bağımlılıktan kurtuluyor. Önceleri TPAO daha önce her sondaj için, 1 milyon dolar maliyet ödüyordu.

Bir kuyu açmanın maliyeti en az 40-50 milyon dolardan başlıyor, 200-300 milyon dolarlara kadar da çıkıyor. Tabi ki kuyular ekonomik değilse betonla kapatılıyor. Bu kapatma işlemi Petrol Kanunu gereği yapılıyor.Ama kararı uluslararası şirketler veriyor.Gerçeklik payı ise tartışılır.

Kastamonu’da yaşanmış bir hikayeden bahsederek yazıma devam edeceğim...1958 yılında Amerikalılar Küre dağlarında 11 kuyu açtı. Kuyulardan petrol de çıktı. Halk kuyulardan petrol çıktığını bizzat gördü. Hatta köylülere, “Hadi zengin oldunuz petrol denizinin üzerinde oturuyormuşsunuz” da dendi. Ama nedense sonra bir anda kuyuların üzerini betonla kapatıp mühürleyip gittiler... Türk insanı, Türkiye’de petrol olduğuna inanıyor. Hatta bu petrolün maksatlı olarak çıkarılmadığını düşünüyor.

Komşularımıza bakalım...Irak, Suriye petrol zengini. Azerbaycan keza öyle. Hem petrolü var, hem gazı. Romanya’da bile petrol var. Son olarak Güney Kıbrıs Akdeniz’de inanılmaz zengin gaz yatakları buldu.. Türkiye’nin neredeyse 4 tarafı petrol ve gazla çevriliyken Türkiye’de petrol ve gaz bulunamaması insanın tuhafına gitmiyor mu?

İTÜ Maden Fakültesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman petrol arama öykümüzü şöyle anlatıyor... ‘1945 yılındaki Raman petrol sahasının keşfinden bugüne, ülkemizde irili-ufaklı 169 petrol ve doğal gaz sahası keşfedildi. 1991'de 4.5 milyon ton olan yıllık yerli üretimimiz şu anda 2.4 milyon ton kadardır. Yalnız; kanıtlanmış bir ilişki vardır, o da şudur: Türkiye'de petrol aramacılığına ve sondajına bütçe ayrılırsa petrol bulunabilmektedir. Cumhuriyet döneminde bugüne kadar yaklaşık 4 bin 100 petrol ve doğal gaz kuyusu delindi. bu sayı yeterli değil. ABD'nin Teksas eyaletinde sadece bir sahada delinmiş kuyu sayısının 40 bin civarında...’

Prof.Satman, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz sondajı yapabileceğimiz platformlara sahip olmak ve dışa bağımlılığı azaltmamız gerektiğini dile getiriyor.

Bunun da yolu;yerli ve milli petrol arama...