Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Mahalli İdareler Seçimleri'nin 31 Mart 2019 tarihinde yapılacağını ve seçime aday olacakların en geç 1 Aralık Cumartesi günü saat 17:00’a kadar istifa etmeleri gerektiğini açıkladı.

Ve böylece günlerdir hayli durgun giden seçim süreci biraz olsun hareketlenir inşallah. 1 Ekim 2018’de yayımlanan; “Seçim sonuçlarını ekonomi belirleyecek” başlıklı köşe yazımızda şunları yazmıştık:

“Gelecek yılın Mart ayında yapılacak yerel seçimler için siyaset gündemi bir türlü ısınmıyor. AK Parti’nin muhalefetten ziyade ekonomiye dikkat etmesinin gerekliliği üzerinde durulurken, adaylardan çok; ‘Dolar, Euro ve pahalılığın’ konuşulduğu bir seçim ortamı yaşandığı takdirde sandıktan sürpriz sonuçlar çıkabilir. 2002 yılından bu yana genel ve yerelde iktidarda olan AK Parti, ne yapıp ne edip önümüzdeki günlerde sarsılan ekonomik dengeleri yeniden yerine oturtmak zorundadır. Bunu yapamadıkları ve hele de 24 Haziran’daki aday yanlışlıklarını nüksettirdikleri takdirde sonuç kendileri için hüsran olabilir. Hayli dalgalanan ekonomi nedeni ile bugüne kadar destek verdiği AK Parti’ye karşı içten içe eleştiri seslerini ilk kez yükselten seçmen, adayları beğenmediği takdirde sandığa gitmeme eğiliminde görülüyor. Öyle bir durum yaşandığı takdirde de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok yerde başkanlıklar gidebilir. Allah’tan MHP ve Bahçeli gibi sağlam bir destek var da iktidar sallanmıyor.”

Aynen böyle demişiz. Ancak, (tahmin ettiğimiz gibi) yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarının MHP ve AK Parti tarafından açıklanmasının ardından özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde iktidar partisi hayli zorlanacak gibi görünüyor. Tekrar vurgulamak gerekir ise; yukarıda da belirttiğimiz üzere ‘ekonomi gündemli’ bir seçim süreci yaşandığı takdirde sandıktan çok sürpriz sonuçlar çıkabilir. Hele bir de iktidar partisi 24 Haziran’daki gibi aday yanlışlıkları yaparsa; yandı gülüm keten helva. Bu nedenlerde AK Parti’nin kılı kırk yararak çok dikkatli bir seçim süreci izlemesi gerekiyor. Bir başka deyişle; 16 yıldır seçimlerden zaferle çıkan AK Parti, ilk kez zorlu bir seçim geçirecek gibi görünüyor.

Bu cümleden hareketle; Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti teşkilatına MHP uyarısı geldi. ‘Cumhur İttifakı’nın devam ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı’nın, ulusal meselelerde millî birliğin varlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirttiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki günlerde gerçekleşen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda teşkilata MHP ile ilgili söylemler konusunda dikkatli olmaları ve sert söylemler kullanmamaları uyarısında bulunduğu öğrenildi.

Türkiye Gazetesi'nden Damla Peker'in haberine göre; Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yerel seçimlerde ittifak yapmama kararı alınmasına rağmen MHP ile milli meselelerde ‘Cumhur İttifakı’nın devam ettiğinin altını çizerek; ayrı fikir ve düşünceler olsa da ulusal meselelerde devletin bekası adına milli birliğin varlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirttiği öğrenildi.

KADIN ADAYLARA EHEMMİYET VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, toplantıya katılan il başkanlarından, kadın adaylara karşı tavırlarına son derece dikkat etmelerini istedi. Erdoğan’ın “Kadın adaylara karşı teşkilat garip davranışlar içine girmesin. Seçimlere kadın adaylara ehemmiyet verilecek. Kadın adaylara daha çok yer verin. Onlara öncelik tanıyın” dediği belirtildi. Ekonomide yaşanan son gelişmelerle ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasalarda yaşanan bazı sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, “Ekonomik mücadelemiz devam ediyor ve devam edecek. Az sabır” dediği öğrenildi. Öte yandan; aralıklarla il ve ilçe başkanlarıyla Genel Merkezde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kasım ayının ilk haftası bu defa belediye meclis üyelerini toplayarak seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulunacağı bildirildi.

Gelelim Kahramanmaraş’a.

CHP’nin aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 105 ilçe ve belde belediye başkan adayı belli oldu. Buna göre; Göksun’da Yusuf Telli aday gösterilecek.

MHP’nin ise Büyükşehir için sürpriz bir aday çıkartacağı kulislerde konuşuluyor. Bakalım kimi çıkartacaklar. Güçlü bir aday ortalığı hayli canlandırır. İlçelerde de AK Parti ile MHP arasında hayli hareketlilik ve çekişme yaşanacak gibi görünüyor. Çünkü AK Parti’den kaçacak oyların ilk gideceği yerin MHP olacağını söylemek için müneccim olmaya gerek yok sanırız.

İktidar kanadından aday adayı olmak isteyenlerin önümüzdeki günlerde başvuruların alınmaya başlanması ile birlikte yavaş yavaş meydana çıkmalarını bekliyoruz. Yoksa şu ana kadar ortaya çıkan pek yok.

Mevcutlardan ise Türkoğlu’nun çehresini değiştiren ve 3. metropol (anakent) ilçe olma yolunda emin adımlarla ilerleyen başarılı başkan Osman Okumuş, ikinci dönem için aday adayı olduğunu sosyal medya vasıtası ile açıkladı. Cenâb-ı Allah kalbine göre versin inşallah. Hakkında hayırlısı olsun.

Son olarak; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Nice 29 Ekim’lere hep birlikte çıkarız inşallah.

Yeniden görüşmek dileği ile.