Sevgili komşularımızla birlikte iki haftada bir pazar günleri düzenlediğimiz gezilerin bu seferki adresi Döngel Mağaralarıydı.

Aslında Kahramanmaraş-Kırşehir yolunu yirmi iki yıldır kullanırım.Aklımın bir köşesinde her zaman bu yöreyi ziyaret etmek vardı. Ama bir türlü kısmet olmamıştı; nasip bugüneymiş.

Doğukent Mahallesi’nden çıkıp Döngel Mahallesi’ne ulaşmamız ortalama 40 dakika sürdü. Döngel Mahallesi’nin dar ve kıvrımlı yollarını takip ederek mağaraların bulunduğu piknik alanına vardık.. Araçlarımızı park ettikten sonra karşımıza doğal şelale manzaralı, şirin bir gözleme ve çay bahçesi çıktı.

Misafirlerini kendine ait çardaklarda ağırlayan mekan sahibi ile biraz sohbet ettim.Gözleme bahçesinin yerinin ailelerine ait özel mülkiyet alanı olduğundan bahsetti. Döngel Mağaraları ve çevresinin ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu,bir bölümünün de Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün kamp ve izcilik alanı olarak kullanıldığını dile getirdi.

Sohbetten sonra çevre gezisi yapmaya karar verdik.Doğa gezisinden sonra akarsu üzerinde bir çardak bularak malzemelerimizi yerleştirdik.

Piknik alanı, Döngel Mahallesi Muhtarlığı adına işletiliyor.Çardak ücreti bu yıl 20 lira.Geçen yıl 15 liraymış.

Mangal keyfi yapıp ,semaverde tavşan kanı çayları içtikten sonra mağaraların olduğu bölgeye gitmeye karar verdik. Mağaraların girişi mesire alanında yaklaşık 100 metre yukarıda bulunuyor.Açıkçası çok da kolay bir ulaşım yolu yok.İyi bir yürüyüş ayakkabısına ihtiyaç var.Ayrıca yön levhalarının olmaması da ziyaretçiler için büyük bir eksiklik. Birden patika yolun doğal taşlarla döşenmesi fikri aklıma geldi...

Piknik alanından mağaralara doğru çıkarken, Gaziantepli bir grupla karşılaştım.Yaşlı bir amcanın teleferik talebi ilgimi çekti.Neden olmasın?.. Yapılacak teleferik, mağaralara olan ilgiyi daha çok artırır;yaşlı seyyahları bölgeye çeker.İl dışından gelen misafirlerin bir isteği de temizlik ve çevre bakımına daha çok özen gösterilmesi ve torunları için oyun parkları...

10-15 dakikalık tırmanışla mağaralara ulaştık. Mağaranın içerisindeki dev galerileri, güvercin yuvalarını ve Döngel Köyü’nün eşsiz manzarasını görmek gerekir.

Bir an düşündüm;böyle doğa harikası bir yerin hak ettiği şekilde değerlendirilmemesi beni üzdü... Bir gerçeği de itiraf edeyim: Döngel Mağaraları olağanüstü doğal güzellikleriyle gerçekten saklı bir cennet;ama bakımsız bir cennet...Hep tanıtım eksikliğinden bahsederiz ama içi doldurulmamış lansmanın ne getirisi olur onu da hesaba katmak gerektiğini düşünüyorum.İlle de sihirli dokunuşlar gerekiyor.Adam akıllı yatırımlar gerekiyor.Marka olup,yerli ve yabancı turist çekebilmenin başka yolu yok.

Tabi ki önerilerim var...Doğal ortamı bozmadan yapılacak dev bir şelale bölgeye apayrı bir değer katar.Şelale çevresine yapılacak bakımlı ahşap çardak ve köprüler de çevreye otantik bir hava verebilir.

Mağara ve dağcılık turizmine yönelik yatırımlar için de bulunmaz yer.

Sorun buraya kim sahip çıkacak?Benim aklıma 12 Şubat Belediyesi veya Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi geliyor.Yedikuyular Kayak Merkezinin ilimize kattığı enerji ortada.Yeni ulusal proje neden Döngel Mağaraları olmasın?