Hergün saat 19:00 civarında Sağlık Bakanı tarafından duyurulan günlük vakaları herşeyden çok takip eder bir haldeyiz. Her açıklanan veride umut sinyalleri arıyoruz. İlk olarak umut ettiğimiz şey hastalığın ülkemizden hızla gitmesi tabii ki. Ama bir yandan da hayatın normale dönmesini ve alış verişin normal seyrine gelmesini ümit ediyoruz.

***

Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) olarak video konferans aracılığıyla konuk ettiğimiz Uzm.Dr Yusuf Büyükpınarbaşılı, bizleri hastalığın güncel hali ve gelecek projeksiyonu hakkında oldukça iyi hazırlanan bir sunumla bilgilendirdi. Yusuf beyin sunumunda özellikle değindiği konu, normale dönüş sinyalinin, vaka sayısında pik noktasına ulaşılması ve ardından yeni vaka sayısının iyileşen hasta sayısının altında seyretmesiyle mümkün olabileceğiydi.

***

Sunumdaki öngörüye göre, 6 Mayıs, vaka sayısının pik yapacağı tarih; 20 Mayıs, aşağı yönlü düşüşüşün belirginleşeceği tarih; 27 Mayıs, yeni normalin başlayacağı tarih; 12 Haziran, bazı ülkelere uçuşların açılacağı tarih olarak belirtilirken, Eylül 2020, normale dönüş tarihi olarak belirtiliyordu.

***

Şu sıralar Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu verilere bakıldığında, pik tarihi ve düşüş başlangıcı sunumdaki öngörülerden daha erken gerçekleşti. Öyle görünüyor ki Ramazan ayı boyunca önlemleri gevşetmeden aynı disiplinle uygulamaya devam edersek Haziran ortasından itibaren normal yaşama geçişe başlayacağız.

***

Bununla birlikte geçtiğimiz zamanlardaki gibi normal yaşama ulaşmamız belki ekonomik olarak 12 ay içerisinde tamamlanacak fakat sosyal yaşantımızın eskiye dönüşü biraz daha zaman alacak gibi görünüyor.

***

Öncelikle şunu üzülerek belirtmek gerekiyor ki maske kullanımı ve sosyal mesafe uygulamaları, daha uzun bir süre yeni normallerimiz arasında yerini alacak. Kesin aşı ya da ilaç bulununcaya kadar yaşamın sonlanması kaygısı üstümüzden eksik olmayacak ve bu sosyal yaşantımıza da yansıyacak.

***

Dolayısıyla artık hayatımızda “Yeni Normal” diye bir kavram olacak. Önceden gözümüze farklı görünen bir çok şey artık normal görünmeye başlayacak. Kişisel, ailesel, ulusal, küresel ve sosyal süreçlerde önemli değişiklikler meydana gelecek. Bunlara şimdiden kendimizi alıştırmamız lazım. Yusuf bey’in sunumunda da yer aldığı üzere yeni normallerimiz arasında yer alacak şeylerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

-Cemiyetler halinde ve ortak yapılan kurumsal işlerde azalmalar meydana gelecek.

-Devlet yönetimi daha yerele dönecek, yerel yönetim modeli önem kazanacak.

-İnsanların toprak, su gibi çevre değerlerine saygısı çok daha artacak.

-Yapay zeka ürünlerinin evlerimizde ve işyerlerimizde yer alması öngörülenden daha hızlı olacak.

-Operasyonel işlemler dışında hastane başvurularında önemli ölçüde azalmalar meydana gelecek.

-Toplu ulaşımda havayolu eskiye göre daha çok tercih edilecek.

-Evden eve, tarladan eve, marketten eve lojistik yaygınlaşacak.

-İş yerinde geçirilen zaman önemli ölçüde azalacak. Evler yeni ofis haline gelecek.

-Dava ve uyuşmazlıklardaki kararlar uzaktan olacak, adliyeye gelmeden karar alınmaya başlanacak.

-Mali müşavirlik ve avukatlık meslekleri birleşecek ve yeni bir meslek tanımı ortaya çıkacak.

-Kısa sürede yapılabilen çelik konstrüksiyon tek katlı prefabrik evler yaygınlaşacak.

-İçerisinde eğitim kurumlarının olacağı siteler ve yaşam alanlarının sayısı artacak.

-Girişimcilik önemli bir trend haline gelecek, iş sahibi olmak, işveren olmak yaygınlaşacak.

Bu ve daha fazlası değişiklikleri tahmin etmek için fütürist olmaya gerek yok. Herşeye adapte olan insanoğlu sosyal mesafeye de adapte olacak ve beraberinde yeni bir normal geliştirecek. Yaşayıp göreceğiz. Herkese sıhhatli günler dilerim.