İshak peygamberin oğlu olan Yakup (as)ın annesi Refaka hatundur.İkiz kardeşi Ays dan sonra doğduğundan kendisine YAKUP denilmiştir.İsrail milletinin atası olarak kabul edilen üç peygamberden biridir,kendisine İSRAİL denmesinin sebebi de Feddan diyarına  yaptığı gece yolculuğundandır.

Çocukluk çağını ailesiyle geçiren Yakup (as) evlenme vaktine gelince dayısı Lebanın  memleketine gitti orada dayısının büyük kızı Leyya ile sonrada  küçük kızı Rahil ile evlendi.

Leyya dan:Rubil,Yehuza,Şemun,Lavi  adlarındaki oğlu oldu.

Rahil den da Yusuf,Bünyamin dünyaya geldi.On dan fazla evladı olan Yakup(as)uzun mutlu bir hayat yaşadı ömrünün sonralarında çeşitli sıkıntılarla karşılaştı.

Yakup (as)kişilik sahibi ,uzak görüşlü iman ehli bir insandı.Yaratılış hikmeti üzerinde  durur ahiret hayatının varlığına da kesin olarak inanırdı.Kuranı Kerim de bu durum şöyle geçer:”Kuvvetli  ve basiretli kullarımız İbrahim,İshakk,Yakup u da an.Biz onları ahiret yurdunu düşünen ihlaslı kişiler yaptık.(Sad suresi,45-46)

Varlığı sadece bu dünyadan ibaret gören anlayış ne kadar da sığ insan gibi mükemmel varlığın hayatının sonunda toza toprağa karışması nasıl da acıdır işte ahirete iman insanda bulunan hiçlik duygusunu örter ve samimi olarak kişiyi Allaha ulaştırır.

Yolllar Allah a varırsa anlamını bulur!

İyilik ,kötülük,fayda,zarar,güzel ,çirkin  gibi ikili anlayışları önümüzde sıralı şekilde bulurken tesadüflerle hayatın devam ettiği düşünülmesin.Tercihlerin olumlu olması kişinin seçmesiyle yakından ilgilidir.İyinin kendi başına güzel olması Allahın yarattığı sırlarındandır.Faydalı olanın insanlığın selametine olanların yaratılması esmanın tecellisindendir.

Peygamberlik  yüce Mevlanın biz kullarına bir lütfudur ,doğru bilgi ,istakamet,insanlığın yararına olan hikmetlerin Allah dan bize gelmesidir.Resul,nebi adlarıylada tanıdığımız bu seçkin kulları Allah kulları arasından kendi isteğiyle seçer ve onları üstün vasıflarla donatır.İsmet,fetanet,tebliğ gibi özelliklerle insanlara umut olan peygamberler  Allahın nurdan kandillerine benzer onlar her vakit insanlığı aydınlatır durur işte o insanlardan biride Yakup(as)dır.

Rüya tabir eden,evlatlarının fitnelerinden zarar gören Yakup(as)ömrünün sonralarında  gözlerini kaybetmiş,ihtiyarlıktan beli bükülmüş ,saçları ap ak olmuş fakat o Allaha kulluğundan vazgeçmemiş imtihan dünyasında olduğu bir an bile unutmamıştır.

Yusuf peygamberin Mısıra gitmesi orada yaşadıkları daha sonraki olaylarla uzun bir ömür süren Yakup (as) vefat etmiş hakkın rahmetine kavuşmuştur.