Hayat memat meselesi olan bu mevzu hakkında düşündüklerimizi yazmamız her zaman önem arz ediyor.Gelişen dünyada değişmeye açık olan her fikir aynı zamanda geçmişin tortularını da peşi sıra getirir.

Dün ayaklarımıza dolandığında bu gün anlamını yitirebilir işte o zaman tekrak düşünmeye ihtiyaç duyar ve kendimize döneriz.Bindört yüzyılı aşan bir din düşüncesinden söz ederken elbette bunun kendine göre farklı seviyeleri ve bu günün anlayışlarıyla çelişen yanlarının da olması çok olağan iken bu durumu görmezden gelip kınayıcı tavırlar almak olağan sayılabilir mi?

İslam düşüncesinin en önemli özelliği ;yaratıcıyı ve yaratmayı kabul etmesidir.Allah vardır!Kesin hüküm ifade eden bu mevzu kendi aşamalarını geçtikten sonra insanda doğal sükûneti sağlar ve kalpler Allah ı anmakla huzura kavuşur.Bu gün dünya genelinde yaşanan kaosun,anarşinin temelinde Allah fikrinin yaratıcı bağlamında ele alınmaması yatarken bunu görmemek ne acıdır.Tevhit ekseninde anladığımız Allah fikrinin farklı dinlerdeki durumu çok ayrı bir bilgilenme konusudur.

Ruhçuluk islam düşüncesinin belirgin özelliklerindendir.

Materyalist düşüncesinin insanlığın üzerinde hakim olduğu son iki yüzyıl dünyamıza ne çileler çektirdi.Hepimiz çok ağır bedel öderken uzaklara gitmek hiç de anlaşılır gibi değil.Millet olarak yaşadıklarımız materyalist dünya görüşünün sonuçları değil mi?Bizlere Japon kalkınma modellerini anlatanlar neler üfürdüklerini biliyorlar mı?

Gayecilik de farklı bir hareket alanı olarak önümüzü aydınlatır.Alemde tam bir gayeci anlayışın mevcut olduğunu ,her varlığın bir gayeye uygun olarak meydana geldiğini,varlıklarının bunun şuurunda olduğunu görür ve buna inanırız.Alemda kör bir mekanizm asla yoktur,şuur ve hürriyet bu alanın iki önemli özelliğidir.

Akılı olmayanın dini de olmaz!

Temel esaslardan biride akıl ve din arasındaki bağdır.Akıl ve din üzerinde ki bağın anlaşılması feraseti gerektirir.

İdealizmi yücelten islamın fikirleri anlaşılmayı beklerken dünyada yapılan işlerin sıkıntıları her geçen gün artıyor örneğin deniz kirliliğine dinimizin çözümleri ortada iken bunu görmezden gelmek aymazlık değil de nedir?

Şahsiyet özerinde çokça duran islam düşüncesi kişilik haklarının en büyük savunucusuyken kölelikle dini bağdaştıran anlayışlara ne demeli?

İrade ve sorumlulukta insanlara güç katan islam düşüncesiyle bu gün dünya da neler yapılabilir neler.Dinamik,iyimser ve insancı yapısıyla islam düşüncesi iki binli yıllarda insanlığın önünde meşale olarak durmaya devam ediyor.