Uzaktan eğitim programı bilindiği gibi 19 Haziran’da sona eriyor. Gerçek anlamda öğrenciler ve öğretmenler için de tatile çok az zaman kaldı.

Tam zamanıdır diyerek, uzaktan eğitimin eksilerini ve artılarını masaya yatırmak istiyorum.

Önce öğretmenlerimizin hakkını vermek istiyorum. Çoğu insanın düşündüğü gibi, pandemi günlerinde eğitimcilerimiz yan gelip yatmadı. EBA yayınları paralelinde, evde eğitime katkı sağladılar. Akıllı telefonlar ile iletişim kurarak, öğrencilerini yalnız bırakmadılar. Çeşitli kaynaklardan ödevler paylaşarak, ders konularının pekiştirilmesini sağladılar.

Haftanın yedi günü, çocuklarıyla iletişim kuran öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek az…

Bu gelişmeler artılar… Ya eksiler?

Öğretmen öğrenci etkileşiminin olmaması, EBA sisteminin en zayıf tarafı… Öğrenci anlamadığını sorup tartışamıyor. Bu da kazanımlar noktasında yetersizliklere neden oluyor.

Sınıf içi motivasyon eksikliğini de unutmayalım. Sınıf ortamı olmayınca kültürel, psikolojik, sosyal etkileşim de olmuyor. Bu da çocuklarda, derslere karşı isteksizlik ve soğukluk oluşturuyor. Aileler de en çok bunlardan şikâyet ediyor.

Belirli sınıflarla gerçekleşen EBA canlı sınıf uygulaması ise tam anlamıyla başarılı olamadı. Sanal ortamda yapılan derse genel anlamda ilgi azdı. Öğretmen arkadaşlar katılımın yetersizliği nedeniyle, beklenen verimi alamadıklarını dile getiriyorlar.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı da konuyla ilgili bir araştırma yapmış…

EBA’yı her gün düzenli olarak takip eden çocukların oranı yüzde 69. Bu takibin yüzde 83’ü televizyon kanalları üzerinden yapılıyor. EBA çevrimiçi portal üzerinden asenkron eğitim takibi oranı 47, canlı ders katılım oranı ise yüzde 11.

Velilerin yüzde 47’si EBA’yı düzenli, yüzde 36’sı belirli aralıklarla takip ediyor.

Çocukların yüzde 37’si velisinden destek istiyor. Destek yoğunlukla Matematik ve problem/test çözme, araştırma ödevleri ve İngilizce alanlarında yoğunlaşıyor.


Çocukların Yüzde 50’si uzaktan eğitimde, bilgisayar, yüzde 59’u cep telefonu, yüzde 28’i tablet kullanırken yüzde 4 ise hiçbir araç kullanmıyor.

Çocukların hafta içi öğretmenleriyle düzenli olarak görüşme oranı yüzde 48, haftada 1-2 gün görüşme oranı yüzde 31, geçen 1,5 ayda yalnızca 1 ya da 2 kez görüşme oranı ise yüzde 21. Düzensiz ve nadiren iletişim kuranların toplam oranı yüzde 51.

Sonuçta teknoloji ve eğitimin birleştiği EBA programı, pandemi zorunluluğu ile ortaya çıktı. Tabi ki eksileri ve artıları olacak. Günümüzde de bu nimetten sadece gelişmiş ülkeler yararlanabiliyor. Yine de şanslıyız.