Türkiye ,Salı gününe Ankara'da 3 bin polisin katılımıyla düzenlenen uyuşturucu operasyonu ile başladı.

Emniyet yetkilileri, operasyonun "Türkiye'nin en büyük uyuşturucu operasyonu" olduğunu belirtiyor.200’den fazla gözaltı ile Türkiye rekoru kırıldı.

Özellikle son 9 ayda 81 ilde 23 bin 150 uyuşturucu operasyonu yapıldı. Piyasa değeri 1 milyar 66 milyon Türk Lirası, beyaz zehir ele geçirildi.

Türkiye'nin eskiden beri, uyuşturucu ticaretinin yapıldığı rota üzerinde yer alıyor. Orta Asya ve Afganistan üzerinden gelen uyuşturucu Türkiye'den batı ülkelerine ulaştırılıyor.

İstihbarat birimleri, uluslararası uyuşturucu rotalarından birinin Türkiye'nin güneyinden, diğerinin ise kuzeyinden batı ülkelerine ulaştırıldığını; bu rotadan sadece bir örgütün değil, birçok örgütün istifade ettiğini belirtiyor.

Dünya genelinde uyuşturucu trafiği hacmi yaklaşık 320 milyar dolar... Dünya Uyuşturucu Raporlarına göre, bu paranın organize suç ve terör örgütlerinin finans kaynağının büyük bir kısmını oluşturduğu dile getiriliyor..

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "narkoterör" raporunda, uyuşturucu ticaretinin başta PKK/KCK olmak üzere terör örgütlerinin ana finansmanını oluşturduğu gözler önüne seriliyor. Terör örgütlerinin beslendiği alan 'beyaz zehir’...

Bir ülkemiz gerçeği de var...Türkiye'de son yıllarda uyuşturucu kullanımında büyük artış ürkütücü boyutlara ulaştı. Bonzai bağımlısı gençler, şimdi de üçüncü kullanımda öldürücü özelliğe sahip olan ev yapımı uyuşturucula yöneldiler.

Ankara Valisi Ercan Topaca bu konuyla ilgili şunları söylüyor: ‘Uyuşturucu kullanımı, son dönemde ülkemizde de ciddi bir toplumsal sorun haline geldi.Burada dikkat çeken bir şey var. Uyuşturucu, sanki zengin kesimin kullandığı bir madde gibi düşünülüyor. Ancak, Ankara’nın varoşlarında uyuşturucu tüketimi yaygın. Gelir dağılımı nerede düşükse, orada uyuşturucu kullanımı var. Kalitesiz sentetik uyuşturucu kullanıyorlar. Oralardan beslenen yasa dışı gruplar da var... Bu işler, yerel ölçekte olmuyor. Ulusal ve uluslararası bağlantıları var. Dolayısıyla uyuşturucu ile mücadele çok yönlü ve zor iştir. Bir gezimiz sırasında satıcı olduğunu düşündüğümüz bir kişi bazı el işaretleri yaptı. Yaptığı işaretler, ‘Mal istiyor musunuz?’ anlamına geliyordu zannediyorum. Görmezden geldik.’ Yani Ankara Valisine bile uyuşturucu satmak istemişler.

Uyuşturucu sorunu ülkemizde alarm veriyor…Görev sadece devlete düşmüyor. Beyaz zehir ile mücadelede en etkili yöntem; içinde sivil toplum kuruluşları,aile ve eğitimcilerin olduğu ulusal bir politika oluşturulmasıdır.