Hiç bir kavga ilelebet sürmez. Hiç bir küslük ebedi olmaz. Her küskünlük bir gün biter, her kavga bir gün sulh olur.

Her kavgada zaman zaman ağır sözler kullanılır. Bazen onur kırıcı kelimeler dahi telaffuz edilir. Sulh gelip çatınca bazen bir pişmanlık kaplar yüreğimizi. Her iki taraflı, keşke söylenmeseydi denilen sözler kalır akil dimağında.

Hiç bir seçim süreci de ilelebet sürmez. Netice itibari ile bu seçim sürecinide geride bıraktık. Hitap, seviye ve itham yönleri ile maalesef sınıfta kaldık. Açıklamalara bakarsan her iki ittifak bloku da kendisini galip ilan etmiş durumda. Her iki tarafta kazanmış. Peki kim kaybetti?

Onlarca seçime referandum oylamasına tanık olduk. Kazanma arzusunun bu kadar üç noktada olduğu bir seçim yarışına rastlamadık. Ötekileştirme çabasını, ayrıştırma çabasını yoğun bir şekilde hissettik. Sert üsluplar, hakarete hatta ucu tehdide dayalı söylemler.

Nerden bakarsanız bakın, bu yerel seçiminde bundan önceki onlarca yerel seçimden hiç bir farkı yoktu. Daha iddialı bir söylemle, bu basit ve sıradan bir secimdi. Ülke bekasının geleceğinin sıradan bir belediye başkanlığı seçimi ile ilgisi yoktu. kesinleşmemiş sonuçlar itibari ile, Ankara İstanbul ve İzmir gibi üç büyük ilde beka ile ilişkilendirilen partiler seçimi kazanmış durumda. Şimdi ülkenin bekası tehlikede mi?

Hayır, asla!

Bu ülkenin bekasının güvencesi sen, ben yani halktır.

Öte yandan tüm bu söylemlerin sebebi insanların, yada kendi tarafının seçime daha fazla odaklanması sağlamaktı. Yani seçimi kazanmak için uygulanan bir seçim stratejiydi.

Köşemizi takip edenler takdir ederler ki, savunduğumuz, içinde bulunduğumuz ana eksen, halkın birliği, bütünlüğü, kardeşliğidir. Ayrıştırmaya ötelemeye seçim stratejisi dahilinde bile karşı durduk. Kürt, Türk, Alevi, Çerkez, A partili, B partili kim olursa olsun, tavandaki gerilimin, tabana yansımaması için naçizane mücadele ettik. Yazdık çizdik. Umulur ki seçim ile birlikte benzeri politikalar son bulur. Umulur ki bizde siyasete daha az mülaki oluruz.

Siyasette her şey kazanmak değil. Olmamalı. Kazanırken kaybedilen seçimler vardır. Bazen de kaybedilirken kazanılan seçimler. Kaybeden için yeni güneşler doğmuş, kazanan için tehlike çanları çalmıştır mesela.

Başlangıç noktamıza geri dönersek; seçim yarıştan çok kavga niteliğindeydi. Kavgada haddinden fazla ithamlar söylemler oldu. Biz unutmak yanlısıyız. Unutalım mı? Evet unutalım. Hangi şehirde olursa olsun, başkanlığı kim kazanırsa kazansın, halkımızın tamamını kucaklasın. Bu kavga, bu gerginlik hatta artık bu seçim atmosferi son bulsun.

Unutalım.