LYS sonuçları 11.07.2017 tarihinde açıklandı. Üniversite tercihleri ise 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu yazının yayınlandığı bugün (18.07.2017) üniversite tercihleri başlayacak.

Adaylar Tercihlerini Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) veya Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre yapacak. Üniversite tercihinde etkili olacak 10 faktörü ilgililerle paylaşmak istiyorum:

1-Kendini Tanımak ve Yetenek: Üniversite çağına gelen gençlerin önemli bir kısmı, aslında hangi mesleği yapmak istediğinin veya hangi mesleğe daha yatkın olduğunun bilincinde değildir. Yetenek ve ilgi alanına uygun bölüm seçimi ideal bir tercihtir. Yetenek, beceri, ilgi alanı ve kişiliğe göre uygun mesleği seçmek, başarı ve mutluluğu belirleyen en önemli bir husustur.

2-Gelecekte Önemli Olacak Beceri ve Meslekler: Eğitim yolu ile kariyer sahibi olmak isteyenlerin gelecek 8-10 yıl içerisinde mesleklerin durumunu bilmesi gerekir. Yapmak istediği meslekle ilgili olarak hangi becerilere ihtiyaç duyulacağı da bilinmelidir.

Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Geleceğin Meslekleri Raporu’nda 2020 yılları için iş dünyasının beklentileri doğrultusunda ihtiyaç duyulan öne çıkan temel beceriler şöylece sıralanmış: Problem çözme, işbirliği, insan yönetimi, eleştirel düşünme, müzakere, kalite kontrol, hizmet oryantasyonu, muhakeme gücü ve karar verme, aktif dinleme ve yaratıcılık, duygusal zekâ ve bilişsel esneklik. Gelecek 10 yılda işgücü piyasasında ön plana çıkması beklenen alanlar olarak ise mimari, mühendislik, matematik, helal gıda sektörü, yaşlı bakımı, bilgisayar (yazılım) vb. meslekler öngörülmekte.

3-Üniversite mi Bölüm mü Tercih edilmeli?: Adaylar tercihlerine yeteneklerine uygun bölümleri seçerek başlamalılar. Sonra bu bölümün olduğu fakülteyi, daha sonra da bu fakültenin olduğu üniversiteyi belirlemeliler. Adaylar sırf iyi bir üniversitede bulunuyor diyerek yeteneklerine ve gelecekte istihdam imkânı olmayan bölümleri tercih etmemelidir.

4-Bölüm Başarı Sırası: Eğitim-öğretimin görülecek bölümün kalitesi önemsenmesi gereken bir faktördür. Bunu YÖK’ün internet sitesinde ki Yükseköğretim Program Atlası’ndan’ öğrenmek mümkündür. Bu programda bölümün mevcut akademik kadrosunu da görme imkânı var. Bunun yanında program içerisinde yer alan Mezun Başarı Atlası’nda herhangi bir Türk üniversitesinden mezun olanların girdiği sınavlardaki başarı durumu bölüm başarısı olarak sıralanmaktadır. Bu bilgi bölümün eğitim-öğretimi ile ilgili daha nesnel bir değerlendirmedir.

5-İş Bulma Potansiyeli (İstihdam): Normal bir akademik zekâya sahip bir birey birçok mesleği eğitimini aldıktan sonra rahatlıkla icra edebilir. Bu düşünce yeteneklerine göre tercih önerisine zıt değildir. Gençler mutlaka hayatın gerçeklerini dikkate alarak bir tercih yapmalıdır. Her şeyden önce adaylar iş bulabilme imkânı olan bölümleri tercih etmelidir. Bu durum sosyo-ekonomik durumu düşük aileler için daha da önemlidir.

6-Uygulama Ağırlıklı Eğitim ve Staj İmkânı: Uygulama ve staj ağırlıklı bir eğitim alarak mezun olmak iş hayatına atıldığınızda karşılığını kısa sürede fazlasıyla alacağınız çok önemli bir avantajdır. Bu sayede mezuniyet sonrasında çalışılacak sektörün önemli temsilcileriyle daha öğrenciyken tanışma fırsatı elde edilebilir. Bazı üniversitelerde intörn mühendislik vb. uygulama imkânları vardır.

7-Diplomanın Uluslararası Tanınırlığı: Bir üniversiteden alınan diplomanın diğer ülkelerde de kabul edilmesi saygınlığını (değerini) gösterir. Küreselleşen dünyada alınan derecelerin uluslararası geçerliliği artan bir öneme sahiptir. Diplomaların uluslararası tanınırlığı Avrupa Komisyonu’nun bir üniversiteye Diploma Eki Etiketi verebilir yönünde karar almasıyla da tescillenmektedir. Bir üniversitenin tanınırlığı için diploma eki etiketi önemli bir belgedir. Diğer yandan bu belgeyi vermeyen, ancak iş ve işlemleri ile tüm dünyada saygın üniversitelerin varlığı da inkar edilemez.

8-Sosyal ve Kültürel Yaşam: Üniversite hayatında öğrencilerinin eğitimlerinin yanı sıra gelişimlerine katkı sağlayacağı düşüncesiyle çeşitli sosyal-kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Kampüs tarzında kurulan üniversitelerde spor ile ilgili fiziksel alan olarak kapalı spor salonu, halı saha, basketbol-voleybol sahası, tenis kortu, fitnees salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu gibi alanların varlığı olumlu bir özelliktir. Öğrencilere kişisel gelişimine katkı sağlayan bu tür üniversiteleri diğerlerine tercih etmelidir.

9-Barınma imkânları: Öğrencilerin barınma hizmetleri Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK) tarafından karşılanmaya çalışılmaktadır. Bazı üniversitelere bağlı yurtlar da bulunmaktadır. Üniversite yıllarında barınma imkânlarının kolaylığı önemli bir tercih sebebidir. Bazı yüksekokulların küçük ilçelerde bulunduğu dikkate alınması gerekir.

10- Ulaşım İmkânları: Bazı üniversitelere şehirlerarası ulaşım bazıları da şehir içi ulaşım, diğer bir kısmı ise her ikisi yönünden daha avantajlıdır. Bazı fakülte veya yüksekokullar ise ilçelerde bulunmaktadır. Eğitim kalitesi eşitse ulaşımı kolay olan üniversiteler tercih edilmelidir.

Adaylar ve ebeveynleri doğru karar vermek için tercilerin yapılacağı önümüzdeki 7-8 günü iyi değerlendirmelidir. Adaylara dikkatli ve hayırlı tercihler dilerim…