SİSTEMİ DEĞİŞTİREMEYECEĞİMİZE GÖRE…

Üniversite tercih sonuçları belli olmasından sonra YÖK “2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı” başlığı ile bir açıklamada bulundu…

Bu açıklama LYS sonuçları belli olduktan sonra “tercih döneminde” bu köşeden yaptığımız değerlendirmeleri teyit niteliğindeydi…

Şöyle ki LYS sonuçları belli olduktan sonra MANŞET GAZETESİ ve bu köşenin yazarı olarak aydınlatıcı değerlendirmeleri siz kıymetli okurlarımıza sunmaya çalıştık. “ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE ETKİLİ 10 FAKTÖR” (bz. 18.07.2017 tarihli yazım) başlıklı yazımda tercihlerde etkili faktörler arasında “İş Bulma Potansiyelini (İstihdam)” de sıralamıştım. Adaylara şu şekilde seslenmiştim:Normal bir akademik zekâya sahip bir birey birçok mesleğin eğitimini aldıktan sonra rahatlıkla o mesleği icra edebilir. Gençler mutlaka hayatın gerçeklerini dikkate alarak bir tercih yapmalıdır. Her şeyden önce adaylar iş bulabilme imkânı olan bölümleri tercih etmelidir.”

Bir başka yazımda ise “Üniversite Tercihleri ve Üniversite Mezunlarının İstihdamına (bz. 25.07.2017 tarihli yazım) dikkat çekmiştim: Bu verilere göre (arz-talep dengesi) üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olanların iş bulma imkânı için oldukça zordur. Bu nedenle kısa vadede sistemi değiştiremeyeceğimize göre tercihlerin iyi yapılması daha da önem taşımaktadır…”

YERLEŞTİRMELER BELLİ OLDU…

LYS yerleştirme sonuçları 08 Ağustos 2017 tarihinde açıklandı. Öncelikle bir yere yerleştirilen kardeşlerimize ve ailelerine başarılarının hayırlı olmasını dilerim…

Yerleştirme sonuçları genel bir bakışla şöyleydi:

Bu yıl (2017) toplamda tercih yapma hakkı olan 1.846.874 adaydan 994.766’sı tercih (%53,86) yapmıştır. Geçen yıl (2016) ise toplamda tercih yapma hakkı olan 1.957.626 adaydan 1.370.007’si tercih (%69,98) yapmıştı.

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında daha az tercih yapılmıştır. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında doluluk oranları lisans programlarında (4 yıllık) %94,31’den, %89,27’ye, önlisans programlarındaki (2 yıllık) ise %91,42’den %62,55’e düşmüştür.

2017 yılı LYS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 214.430 kontenjan boş kalmıştır. Boş kontenjanın 163.613’ü önlisans, 50.817’si ise lisans programlarındadır.

YÖK tarafından yapılan açıklamada boş kalan kontenjanlar ile ilgili şu açıklama dikkat çekicidir: “İstihdamda güçlük yaşanan bazı programlarda doluluk oranlarında önemli azalma gözlenmiştir.”

YÖK tarafından yapılan açıklamadan iki husus öne çıkmaktadır:

-Öğrencilerin; 2017’de tercih eden öğrenci sayısında 2016 ile karşılaştırıldığında önemli bir değişiklik olmamasına ve kontenjanlarda artış olmasına rağmen boş kontenjan sayıları ‘daha bilinçli ve seçici bir tercih’ yaptığını göstermektedir.

-Bu sonuçlar öğrencilerin, sadece yükseköğretime girmeyi değil, mezuniyet sonrasında ‘istihdam imkânlarını’ da dikkate aldıklarının işaretidir. Yani mezuniyet sonrası istihdam endişesinin olan veya arz ve talep dengesinde güçlük yaşanan programların kontenjanları boş kalmıştır.

İnsan rasyonel düşünen bir canlıdır. ‘Bilinçli ve seçici bir tercih’ yapması beklenmelidir. Elbette böyle düşünmeye başladığında ‘İstihdam imkânlarını’ dikkate alacaktır…

KRİZDEN FIRSATLARDA DOĞAR…

Ek yerleştirme öğrencilerimizin tercih hakkını kullanma sürecinde ikinci bir şanstır. 2017’de lisans ve önlisans programlarında yerleştirme döneminde ve kayıt dönemi içerisinde kayıt yaptırmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar bir yere yerleştirme isteği duyan öğrencilerimize ek yerleştirme döneminde önemli fırsatlar sunabilir.

Toplamda 300 bin kadar boş kontenjan olacağı tahmin edilmektedir. Adayların bu kontenjanları dikkatlice değerlendirerek yıl kaybına uğramadan yerleşmeleri mümkündür. Ancak bir yere yerleşemeyen adayların bunları yakinen takip etmesi gerekir.

Kayıtlar 14 Ağustos 2017 tarihinde başlayacak, 18 Ağustos 2017 tarihinde sona erecektir. Üniversite kayıtlarının ardından üniversiteler tarafında boş kalan kontenjanlar belirlenecek ve ÖSYM LYS ek yerleştirme başvuru sürecini başlatılacaktır.

Son söz olarak sorunu (boş kalan kontenjanlar) fırsata (ek yerleştirme) çevirmek mümkündür. Top sizde…