Türk insanın en büyük hayali ev sahibi olmak... Araştırmalara göre insanımızın öncelikli isteği kendine ait bir ev...Bu ihtiyaç, 2002 yılından beri ilk sırada olduğu görülüyor. İlk düşündüğümüz; birikimlerimizi ev alarak değerlendirmek...

Düşlerimizdeki ev; ulaşımı kolay, otopark problemi olmayan, güvenlikli, yeni ve sosyal alanlara yakın konutlar...

Araştırma verileri dikkat çekici... Türkiye’de bireylerin yüzde 60.4’ü oturduğu evde ev sahibi.Bu oran Çin’de yüzde 90,Rusya’da yüzde 87.10,Macaristan’ta yüzde 86.30,Yunanistan’da yüzde 73.90... Dünya geneline baktığımızda, araştırma yapılan 47 ülke arasında 41’inci sıradayız.

ING International’in yaptığı ankete göre Türklerin yüzde 70’i ev satın almayı akıllı bir yatırım olarak görüyor. Yapılan ankette, en çok Lüksemburg vatandaşları konut satın almanın iyi bir yatırım olduğunu söylüyor. Lüksemburg’ta yaşayanların yüzde 83’ü konut yatırımını akıllıca buluyor. Öte yandan İspanyollarda bu oran yüzde 47 ile en düşük seviyede. İspanyolların yüzde 27’si ev kiralamayı satın almaya kıyasla daha akıllıca buluyor.

Ev sahipliği oranında İsviçre, Almanya, Avusturya gibi ülkeler bizden sonra geliyor. Dünya Bankası’nın 2016 verilerine göre kişi başı ortalama geliri 79 bin 890 dolar olan İsviçre’de ev sahipliği oranı yüzde 42.5 seviyesinde. İsviçre bu oranla listenin son sırasında yer alıyor.

Rapora göre, Türklerin yüzde 29’u asla ev sahibi olamayacağını düşünüyor. Türkiye bu tabloya göre diğer ülkeler arasında en iyimser ülke. Zira bu oran Avustralya’da yüzde 62’lere kadar çıkıyor.

Türkiye, sahip olduğu genç nüfusla da, konut sektörü için büyüme dinamiklerini bünyesinde barındırıyor.

Tabi ki önce pozitif ekonomik büyüme... Eğer faiz oranları ve fiyatlar biraz daha ulaşılabilir olursa, konut talebi Türk halkının her zaman birinci tercihi... Ve liderliğini de kolay kolay hiçbir sektöre bırakmaz.