Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam istiyorsak, kalbimiz için, tansiyon için, ruh beden ve vücut sağlığı için tıbbı jimnastik ve masaj hayatımızın bir yaşam biçimi olmalı. Pandemi döneminde koranavirüsten uzak durmanın en büyük ilacı uyku, dinlenme, beslenme ve egzersizdir. Tabi ki maske, mesafe, hijyenik olmak, nefesleri bile mesafeli tutmak gerekir. Pandemi döneminde devletin almış olduğu karar ve kurallara uymalıyız. Aşı sıramız gelince aşımızı olmalıyız. Tıbbı jimnastik kan dolaşımına yardımcı olmak hızlandırmak kas gücünü ve ritmini artırmak, eklem kireçlenmelerini önlemek sırt ve karın kaslarını güçlendirmek fazla yağlardan kurtulmak esnek ve fit bir vücuda sahip olmak için yapacağımız hareketlerdir.

***

Beyin sağlığını korumak için doğru egzersiz ve hareketlilikle bunlarla mümkündür. Çalışma ve yaşam koşulları etkisiyle oluşan vücut bozuklukları kas ve kemik erimelerini önlemek ya da gidermek için bölgesel tüm vücut egzersizleri ile bedenin eğitilmesi ve çalıştırılmasıyla mümkündür. Yaşadığımız şu zor günlerde insanımız kaygı, korku, öfke endişe içerisinde  olduğu için buda stres hormonu insülini artırır bağışıklığı çökertir dış ortamdan gelecek hastalıklara karşı vücut direncini azaltıp kansere bile yol açmaktadır. Paket ve hazır yiyeceklerden uzak durup doğal beslenmeye yönlenmeliyiz. Masajın günümüzde bir çok çeşitliliği vardır ama tıbbı masaj hasta ve yorgun bir organın vücudun rehabilitasyonudur. Mekanik ve biyoenerjinin fizyolojik etkisinin oluşmasıdır.

***

Sporcuların antrenman öncesi sonrası, maç öncesi sonrası dinlendirici rahatlatıcı masajları var ve farklıdır. Yaşadığımız hayatta bir çok vücut şikayetlerimiz vardır. Bunlar: yorgunluk, kramplar, spazm, kabızlık, kas ağrıları ve halsizlikler gibi durumlarla karşı karşıya geliriz. Bunları tıbbı jimnastik ve masaj ile çözebiliriz. Haftanın veya günün stresini yorgunluğunu atmak için her insan masaj yaptırabilir. Her insana da masaj yaptırılmamalı yarar yerine daha çok vücuda zarar verebilir masaj yaptıracağımız kişi işin ehli, bilgili donanımlı ve ehliyetli olmalıdır. Masaj olurken dişimizi sıkıyorsak kendimizi kasıyor inleyip tıslıyorsak bu masaj değil işkencedir. Masaj işlemi görürken ruhen ve bedenen huzur bulup rahatlayıp ağrılardan uzaklaşıyorsak bu bir tedavidir.
SAĞLIKLA HOŞÇAKALIN