Davranışlarımızı yönlendiren temelleri bilerek hayatımıza şekil verebiliriz.Yaşadığımız her gün neler yapıyoruz bunlardan bazları alışkanlıkla bazıları da isteyerek yapılan fiillerden oluşuyor.

Dini bilgilerin ilk evrelerinde genel her şeyi kuşatan bazı hakikatlarla karşılaşırız bunları hemen anlamak zordur,biraz zaman alması gereken tecrübelerle aydınlatılması icab eden sözleri duyduğumuzda şaşırmayalım,düşünüp duralım.

Bütün olayları meydana getiren Allah(c.c)dır!

İşte bir büyük ve önemli bir cümle peki yapılan ya da bizim tarafından işlenen fiiller de davranışlarda bizim hiç mi bir katkımız yok?Böyle sözleri anlamak da zordur anlatmak da ama sabırlı olun hayat size bunların sırlarını da gösterecektir.

Tüm olaylar mutlaka dinin menfaatlerine ve müminlerin ahiretine faydalı olacak şekilde yüce Mevla tarafından planlanmıştır.

Peki bu işlerde yol yordam nedir?

Kuranı Kerim bize bazı ip uçları verir bakın şu açıklamayı okuyun; “Bize ne oluyor ki Allah a tevekkül etmeyelim ?Bize doğru yolları O göstermiştir ve elbette bize yaptığınız işkencelere karşı sabredeceğiz.Tevekkül edenler Allah a tevekkül etmelidirler” (İbrahim Suresi 12)

Önemli kelime ayette geçtiği gibi Tevekkül dür.

Allaha güvenmek tevekküldür .Çok geniş manada tevekkül ;bir kimsenin kendini Allah a teslim etmesi ,rızkın da ve işlerin de Allah ı kefil bilip sadece O na güvenmesidir.

Korku ve ümitsizliğe hayır!

Helal ve haramlar bellidir.İnsan olarak her şeyi kendimiz yaptığımız vehmi hayatımızı bir vakit kuşatır sebep ve sonuçları işlere göre düzenleyerek kendimizce önemli sonuçlara vardığımıza da inanırız.Hey hat gelip görürüz ki bizim düşünemediğimiz nice şeyler de var.

İmtihan da olduğumuzu unutmayalım!

Dünya hayatı olumlu olumsuz yanlarıyla imtihanın bir sürecidir.Çocukluk döneminden başlayarak önümüze yayılan yıllarda hep bir imtihanı yaşarız. Heyacanı duyar zorluklara katlanma direnci de artarsa insan gelişir yoksa her gün yaşanan olumsuzluklar insanı darmadağın eder.Okul yılları sanki hiç bitmeyecek gibi gelir ama bu hiç de böyle değildir şöyle etrafınıza bakın eğer okullar bitmese babalarınız annelerinizin bu günde okul da olması gerekmezmiydi?

Bulunduğumuz yerler de bize sıkıcı gelebilir çevremizin alışkanlık yapan günlük faaliyetleri gidip geldiğimiz yollar ,her gün gördüğümüz tanıdık yüzler dahası ağaçlar ,dağlar değişiklik yok mu diye bize seslenip durur.

Acele etmeyin sizin de zamanınız gelecek!

Davranışlarınız ve fikirlerinizi dinin doğrularıyla yoğurun hayat size öyle güzellikler getirecek ki siz bile bunlara şaşırıp kalacak bundan iyisi olamaz dı diyeceksiniz.

Kader denilen sırrın aralanması için imtihan olunduğunuzu asla aklınızdan çıkarmayın doğru olanların kazanacağı bu sınavın sizlere başarılar getirmesi için anne,babanızdan yardım almayı unutmayın büyüklerin hayır duası her zaman yolunuzun ışığı olsun.