Terör artık ülkemiz insanının öncelikli sorunu değil... 30 yıldan sonra bir ilk gerçekleşiyor. 2016 yılının sonuna kadar ‘en büyük sorun’ olarak terör görülüyordu; sokaktaki insanlar ezici çoğunlukla terörün bitirilmesine öncelik veriyorlardı ...

Şimdi gündem değişti. En büyük sorun olarak terörü görenler yarı yarıya azalırken, ekonomi ve eğitimle ilgili endişelerin ciddi şekilde arttığı görülüyor.

Bir araştırma şirketi, vatandaşlara 2017’den baki kalan psikolojiyi ve 2018’den beklentilerini sormuş; tesadüfi örnekleme yöntemiyle 1320 kişiyle yüz yüze ve telefonla görüşmeler yapılmış.

Aralık 2016’da terörü en büyük sorun gören yüzde 61’lik kesim, Aralık 2017’de yüzde 35’e düşmüş. ‘Kürt sorunu’ diyenler ise yüzde 2 ile son üç yılın en düşük düzeyinde.

Türk halkı teröre teslim olmadı.... Şimdi halkımızın öncelikli sorunları;ekonomi ve eğitim...

Türkiye bölücü terör ve çevresindeki savaşlar nedeniyle çok ağır faturalar ödedi. Küresel barış endeksi'nin 2017 yılı raporuna göre, savaş ve terörün ülkemize zararı 197 milyar 388 milyon dolar... Kişi başına yıllık maliyet 2 bin 500 dolar olurken toplam GSYİH içinde Türkiye'ye ekonomik maliyet yüzde 12.2 olarak gerçekleşti.

Büyük sermaye sahiplerinden küçük sanayicilerimize kadar, herkes terörün bitirilmesini üretim ekonomisinin gelişmesi için belirleyici önemde görüyorlar. Üretim ve ticaret, terör ortamını sevmiyor.

Birinci öncelik ekonomi... Ekonomiyi en büyük sorun görenler bir yılda sekiz puan artarak yüzde 23’le son üç yılın zirvesinde. Ancak ekonomiyle ilgili tedirginliğe rağmen, toplumdaki yatırım ve satın alma eğiliminde 2016’ya kıyasla artış söz konusu.

İkinci sırada eğitim var... Sorun 2015 ve 2016’da yüzde 5 bandında seyrederken, müfredat ile lise ve üniversitelere geçiş sınavlarının değiştiği 2017’nin sonunda bu rakamın bir anda yüzde 12’ye yükseldiği görülüyor.

Lise ve üniversitelere geçiş sınavlarının değişmesini onaylamayanlar yüzde 60’ın üzerinde. Her üç kişiden ikisi, sınav sistemi değişikliğinden memnun değil. Yine toplumun yüzde 64’ü, çocuğunun daha iyi bir eğitim görebilmesi için gerekirse taşınmayı göze aldığını belirtti.

Bugünün Türkiye’sine genel olarak baktığımızda, öncelikli sorun terörün gündemden düşmesi toplumda olumlu hava estiriyor; her şeye rağmen ekonomi ve eğitimde de geleceğe dair taze umutlar var.