Belki de şimdi, tamda siz bu yazıyı okurken yüz binlerce öğrenci sınav salonlarında ter dökmekte. Yok, bu üniversite giriş sınavı değil. Açık Öğretim Fakültesi sınavı da değil. KPSS sınavı hiç değil. Bu sınava girenler çok daha küçük yaştalar. Her biri henüz on üç, on dört yaşındalar.

Teog, yani Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi.

Bugün ve yarın yapılacak Teog sınavına yaklaşık bir milyon yüz bin kişi katılacak. Peki bu sınavlarda başarı kıstası ne? Bir öğrencinin o gözde Fen Liselerinden birisine girebilmesi için 120 sorudan en fazla üç, bilemedin dört yanlış yapma hakkı var. 6, 7 ve 8. Sınıf ders geçme puanları ile birinci Teog sınavında aldıkları puanlarda diğer etki eden faktörler. Bunu başaran, yani 120 sorudan 117 doru çıkaran öğrencilerin istikameti artık Fen Liseleri. Diğerleri aslında çokta birbirinden farkı olmayan Anadolu liseleri.

Peki kolay mıdır 120 sorudan 117 doğru çıkarmak. Çok çok iyi hazırlansanız, yedi sekiz ay gece gündüz çalışsanız. Hani bakarsın ters gelir birkaç soru, hatalı yorumlarsınız, yada o anki ruh haliniz o soruya hazır değildir. Uykusuz yada yorgunsunuzdur. Hani içimizde pek çok üniversite mezunu vardır. Pek çok kariyerli mühendisler, doktorlar, öğretmenler. Acaba sınav sorularını çözsek, kata kaçımız 120 sorudan 115 ve fazla doğru çıkarabilir!

Nitelikli eğitimin verildiği, mezunlarının Türkiye’nin gözde üniversitelerine girdiği Fen Liselerine girmek bu kadar zor işte.

İşi ciddiye alan, yada aile ve çevre baskısı ile bunun ağırlığını sonuna kadar hisseden sekizinci sınıf öğrencileri için çok yoğun bir periyod sona ermiş durumda. Öğrencilerin yaşamış oldukları stres, küçük bedenlerinde taşımış oldukları ağır sorumluluğa bakılırsa başarısız öğrenci yok aslında. Bugün ve yarın yapılacak sınav sonuçlarını bu sorumluluk ve bilinç içerisinde değerlendirmeli. Onlar ellerinden geleni yaptılar. Fen Lisesinde okuyan çocuğun velisi olmak her anne babayı gururlandırır. Ayaklarını yerden keser. Ama unutulmamalı ki sistemimizin adı Eğitim ve Öğretim Sistemi. Eğitim başarıdan önce gelir.

Varsın Fen Lisesine giremesin çocuğumuz. Ama İyi insan olsun. Dürüst insan olsun. Ülkesine vatanına milletine hayırlı bir fert olarak yetişsin.

Evet, artık koca bir dönem boyunca gösterdikleri gayretin -çokta adil olmayan - neticesini alma zamanı. Zihinleri açık, şansları bol olsun.

Yeter ki sınav sonunda, puan ne olursa olsun, onları kucaklayan bir anne, bir baba olsun.