Ekin zararlıları ile mücadelede geleneksel usuller yerine drone ile ilaçlama, dönüm başına daha avantajlı olması dolayısıyla Kahramanmaraşlı çiftçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Hayatın birçok alanında olduğu gibi tarlalarda da yeni nesil teknolojiler kullanılıyor. Bu gelişmelerden bir tanesi olan drone sayesinde çiftçiler ekilen ürünün çeşidine göre dönüm başı farklı karlar elde ediyor. Drone kullanılarak tarımda en çok fayda sağlanan alan ise ilaçlama. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan DGA Havacılık Teknik Servis Müdürü Halit Öztaş, dronelarla tarımsal ilaçlama yaparken sudan, zamandan ve yakıttan tasarruf edildiğini söyledi. Kahramanmaraş’ta dronela zirai ilaçlamada öncü bir firma olduklarını aktaran DGA Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Cihad Demir ise dronelar ile ilaçlama yaparak traktör teker izinden dolayı oluşan yüzde 7’ye varan rekolte kaybının önlendiğini vurguladı.

İLAÇLAMA GELENEKSEL YÖNTEMLERLE 3-4 SAAT SÜRERKEN, DRONLA İLAÇLAMA DA 10 DAKİKA SÜRÜYORIMG_7047

 

DGA Havacılık Teknik Servis Müdürü Halit Öztaş, “İnsansız hava araçlarının tarımda kullanılmasının avantajları: Geleneksel yöntemlere göre, su, yakıt ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Örneğin geleneksel yöntemlerde traktörle 20 dönüm bir  arazi için 400 litre su harcanırken, drone ile ilaçlama da 30 litrelik bir ilaç karışımı bir su ile ilaçlama yapılabiliyor. ilk olarak ürünün ezilmesi son buluyor. Geleneksel yöntemlere göre 20 kat daha az su kullanılıyor. İlaçlama geleneksel yöntemlerle 3-4 saat sürerken, dronela ilaçlama da 10 dakika sürüyor. İlaç konusunda geleneksel yöntemlerde bitki yıkaması olduğu için ilacın yaklaşık yüzde 30’u toprağa karışıyor ve bitkinin üzerinde kalmıyor. Dronela ise direk olarak bitkinin üzerine uygulama yapıldığı için ilaç konusunda da tasarruf ediyoruz. Maliyet açısından traktörün işçilik zahmeti, kendi traktörünüz olur, olmaz bunların hepsi birer parametre. Kendi traktörünüzün olmadığınızı düşünürsek, bir traktör alacaksınız. İlaçlama makinesinin arkasına bağlanan bir holder alacaksanız. Mazot alınacak, gün içinde arazi ile ilgilenecek bir vakit harcayacaksınız. Ama dronela ilaçlama da DGA firması olarak ziraatçımız veya çiftçimiz bize ilacı verdiği takdirde hiçbir şeye karışmıyor. Biz Firmamız olarak ilacını hazırlıyoruz, uçuşa hazır hale getiriyoruz. Uçuşunu gerçekleştirip ilaçlamasını yapıp işi bitiyoruz. Çiftçimiz orada sadece ilaçlamamızı izliyor. Yani burada yakıtla, ilacını doldurmakla, su ile uğraşmıyor. Tarlada 3-4 saatlik bir vakit harcamıyor. Dronla ilaçlamanın bu tür avantajları var. Bin dönümlük bir arazi için dronela 1 günde ilaçlama tamamlanırken, traktör ile 3-4 günde tamamlanıyor.

IMG_7050

ÇİFTÇİLERİN DRONE İLE İLAÇLAMAYA TALEPLERİ OLDUKÇA YÜKSEK

 

Kahramanmaraşlı çiftçilerin drone ile ilaçlamaya talepleri oldukça yüksek. Özellikle araziye giremedikleri durumlarda, örneğin yağış sonrası bitkiye suyu kesmediklerinden dolayı çamurlu araziye giremiyorlar. Traktör çamurlu arazide batıyor. Bu gibi durumlarda dolayı çiftçilerimiz drone ile ilaçlamayı tercih ediyorlar. Önceden talep ay çiçeği, mısır, boylu pamuk üzerindeydi şimdilerde ise buğday, normalde buğdaya traktörle girilebilirken buğdaya da ekim öncesi yabancı ot uygulamasında da drone ile ilaçlama yapılabiliyor. Ağaç ilaçlaması da yapılıyor. Özellikle burada ceviz olsun, Göksun'da elma olsun, ağaç ilaçlamamızda var. Ağaç ilaçlamamızda farklılıklar var. Ağaçların yaşları çok önemli. Ona göre droneların hareketleri değişiyor. Kullanılan su miktarı, ilaç miktarı, uçuş planı değişiyor. Ama tarla bitkilerinde standart uçuş planımız var. Tarlanın üstünde yaptığımız planlar doğrultusunda drone ileri geri gidiyor. Ama örneğin ceviz ağaçlarımız büyük oluyor. Ağacın üzerinde dairesel hareketlerle gerekirse ileri geri yaparak nasıl bitkiye etkisi olacaksa o şekilde bir ilaçlama sistemi ayarlıyoruz. DGA havacılık olarak ilk başta ekibimiz, iş planına göre 1 veya 2 gün öncesinden gidip araziyi ölçerler. Ama çok acil bir durum varsa o an gidip cihazlarla arazinin ölçümü yapılır. Arazinin ölçümü belirlendikten sonra yapay zekâ ile droneların içindeki programlarla ve kendi tecrübe ettiğimiz bilgilerle uçuş planını hazırlıyoruz. Uçuş planı hazırlandıktan sonra çiftçimizin ya da ziraatçımızın bize verdiği ilacın tarlaya ne kadar uygulanması gerekiyorsa bu bilgiyi paylaştıktan sonra ilaç ekibimiz tarafından su ile birlikte hazırlanır uçuşa hazır hale gelir ve tarla ilaçlamasına başlanır. Çiftçilerimizin dronelara karşı ön yargıları var. Geleneksel yöntemlere göre su tasarrufu sağlamak için bu yöntemleri denemeleri lazım” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZ, EŞİNE VE KOMŞUSUNA DRONELA İLAÇLAMA YAPTIRMAYI ÖNERİYORIMG_7045

DGA Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Cihad Demir, “Biz bu dronelar ile ilaçlama yapmaya başladığımızda örnek alabileceğimiz yerli olan çok fazla firma yoktu. Bizde gerek yurtiçinde, gerek yurt dışında edindiğimiz tecrübe ve hatta yurtiçi ve yurtdışındaki firmalarla işbirliğiyle kendimizi geliştirdik. Bu geliştirmelerle Kahramanmaraş’ta geçen yıl yaklaşık 50 bin dönümün üzerinde arazi ilaçladık. Buradaki edindiğimiz tecrübelerin ziyadesinde insanların da dronelara karşı önyargısını yıktık. Holder denilen gelişmiş bir sistem var. Çiftçilerimiz daha önceden bu sisteme alışmışlar. Bu sistemle ilaçlama yapmışlar. Holder’in yapmış olduğu işi daha kolay, daha basit, daha iyi, daha karlı, daha hızlı yapabilen bir sistem gelişti. Bizde bu işin Kahramanmaraş’ta öncüsü olarak bu işe yatırım yaparak kendimizi geliştirdik. Çiftçilerimizde gayet memnun. Geçen sene ki geri dönüşlerin iki katını alıyoruz. Çiftçilerimiz, eşine ve komşusuna drone ile ilaçlama yaptırmayı öneriyor. Çiftçiler için tarladaki ürünleri, çocukları gibi aslında. Çocukları gibi büyütüyorlar. Mısır, pamuk ve buğdaydan gelir elde ediyor. Bu kazançlarıyla ailelerini besliyorlar. Çocukları gibi baktıkları ürünlere zarar gelmesini istemiyorlar. Biz onları sahada bu şekilde gördükçe bizde o çiftçinin ürünlerine kendi çocuğumuz gibi kıymet veriyoruz. Bizim avantajımız ürünler ezilmiyor. Traktör teker izinden dolayı oluşan yüzde 7’ye varan rekolte kaybını önlüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı