Bugün ekonomi sussun, politika, Amerika, Dolar sussun. Bizde susalım istedik.. Kendi yüreğimize, benliğimize bir yolculuk yapalım istedik.

Evet, susmak gerek bazen. Saatlerce susmak gerek. İçindeki masumiyeti yeniden bulup, saklandığı yüreğinin derin köşelerinden, huzuru yeniden bulup çıkarmak için susmak gerek. 

Susmak gerek bazen, gürültü kalabalığından sıyrılmak için, dilinden çıkan her hecenin değerini katlamak için susmak gerek.

Yaşam felsefesini sindirmek için, yeniden emeklemek yeniden yürümek için, yüreği acıtan kırgınlıklardan sıyrılmak için, affetmek için, daha çok kendini affetmek için susmak gerek.

Varlık aleminin küçük bir noktası olduğunu hatırlamak, hiçlik felsefesinin ulaştığı son nokta; teslimiyeti ruhuna kabullendirmek için susmak gerek.

Ve ekmek kavgası dediğimiz savaşa ara verip, bir ağaç gölgesine, bir akarsu kenarına, bir çayıra, çimene oturmak gerek bazen. İster bir banka sırtını vermeli, ister uzanmalı. Hiç kalkmadan, hiç usanıp bıkmadan saatlerce oturmak gerek. Ağaç yapraklarını alıp eline, damarlarını hissetmeli yaprağın. Öz suyunu hissetmeli parmakların. Bakmadan görmeyi, söylemeden anlamayı öğrenene kadar. Yeşilin huzuru, doğanın kokusu. İçindeki huzuru bulana kadar susmalı insan. Boş boş bakmalı etrafa. Hiç dikkatini çekmeyen onca nesneyi yeniden keşfetmek için. Bakıp da görmediklerini görmek için. Tüm aciliyetlerini ertelemeli insan. Aklına gelen tüm düşünceleri ötelemeli insan.

Arının sesi, karıncanın çabası, çayır çimenin kokusu. Uzanmışken yüce bir ağaç gölgesine, hafiften çehreni yalayan rüzgar, esen yelin yapraklarda bıraktığı sesi.

Oturmak gerek bazen saatlerce. Yeniden varlığını, var olduğunu hissetmek için. Varlığının tüm çabanla kazandığın/kazanacağın milyonlarca liradan daha değerli olduğunu anlayana kadar. İç sesini yeniden duymak için. İnsanı duygularını canlandırmak için oturmak düşünmek gerek…

Onlarca fırın yapacak paramız olmasına rağmen, daha çok kazanma hırsının adını ekmek kavgası koymanın ne kadar anlamsız olduğunu idrak edene kadar bir bankta, bir ağaç altında, bir dere kenarında uzun uzun oturmak gerekir.

Zenginliğin bankadaki bulunan bol sıfırlı mevduat hesabı değil, hissedebilmek olduğunu anlayana kadar ;

Uzunca bir süre susmak, uzunca bir süre oturmak gerek....

Susmak gerek bazen, daha iyi işitmek için. Daha iyi duymak için, daha az ama daha çok konuşmak için susmak gerek.