SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN BESİNLERİMİZE EK OLARAK VİTAMİN-MİNERAL İLAÇLARI KULLANMALIMIYIZ ? BU SORU SOSYAL MEDYANIN DA ETKİSİYLE SON GÜNLERDE AKLIMIZI KARIŞTIRAN SORULARDAN BİR TANESİĞ HALİNE GELDİ. HADİ HEP BİRLİKTE LİTERATÜR KAYITLARI BU DURUMDAN NASIL BAHSEDİYOR Bİ GÖZ ATALIM..

Günümüzde insanlar medya tarafından vitamin- mineral hapı ya da kapsüller almaları için yönlendirilmektedir. Özellikle orta ve ileri yaşlardaki insanlar bu karışımları daha sağlıklı yaşamak için almaktadırlar. Çocukların okulda başarılı olması için de bunlar kullanılmaktadır.

Vitamin ve minerallerin kaynağı besinlerimizdir. Insanlar beslenmede çeşitlilik kurallarına uyarlarsa özel durumlar dışında vitamin-mineral almalarına gerek yoktur. Örneğin, insan günde 2 su bardağı kadar süt ya da eş değeri ürünlerin yanında önerildiği şekilde çeşitli sebzelerden yararlananların kalsiyum almasına gerek yoktur. Bütün besin gruplarından yeterince tüketilirse demir, çinko, magnezyum gibi mineralleri alabilirler. Önerildiği şekilde yeterince sebze-meyve tüketilir, bunların pişirme ve saklama koşullarına dikkat edilirse C vitamini ve diğer antioksidanları alabilirler.

Özellikle yaşlı kişilere B12 vitamini almaları önerilir. Eğer insan her gün önerilen miktar kadar et ve et ürünleri doğru bir şekilde mutlaka bir uzmana danışarak tüketiyorsa B vitaminlerini almasına gerek yoktur. Insan D vitamini gereksinmesini besinlerle karşılayamaz. D vitamini gereksinmesini karşılamanın en iyi yolu güneşten uygun ve düzenli olarak yararlanmaktır. Bir atasözümüz vardır "Güneş girmeyen eve doktor girer."bu söz oldukça yerinde ve doğru bir ifadedir. Temiz hava ve güneş ışınlarından yararlanmanın önemini anlatır. Ancak pencere camları ve giysiler güneş ışını sayesinde deride D vitamini oluşumunu önler. Bahar aylarında her gün yarım saat güneşli ortamda bulunmak, yaz aylarında ise saat 10-11 ile öğlen 16'dan sonra bu uygulamayı yapmak suplement kullnımına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Vitaminler arasında karşıt etkileşme vardır. Örneğin, gebelere, kalp ve nörolojik hastalık riski taşıyanlara folik asit almaları önerilir. Aşırı alınan folik asit B12 vitamininin eksikliğini maskeler. Önce bireyin yeterince hayvansal besin tüketip tüketmediği öğrenildikten sonra folik asit alma önerisi yapılmalı ya da folik asitle birlikte B12'de önerilmelidir.

Bazı durumlarda multivitamin hapı önerilir. Gebelikte aşırı A vitamini alımı sakıncalı olduğundan buna dikkat edilmesi gerekir. Demirle çinko arasında da karşıt etkileşim vardır. Demir hapı önerilirken çinko da düşünülmelidir. En iyisi yeterli ve dengeli beslenmeye uyularak vitamin-mineral gereksinmesini karşılamaktır.

SAĞLIKLI GÜNLER..