Şuay(as) Lut (as) kızı Mikail in  oğludur,soyu İbrahim(as) kadar uzanmaktadır.

Medyen ve Eyke bölgesine peygamber olarak gönderilmiş bu iki bölge de insanlara Allah ın varlığına ve birliğine davet etmiştir.

Medyen dağlık bir bölge olup toprakları ;Hicazın kuzey batısına oradan Kızıldeniz in doğu sahiline güney Filistine ,Akabe körfezine ve Sina yarımadasına kadar uzanmaktaydı.Allaha şirk koşan Medyenliler günaha dadanmış ,ölçü ve tartıya hile karıştırmışlar ,haramilikle geçinir olmuşlar,tehditle zorbalıkla insanlar tahakküm etmeyi huy edinmişlerdi.

Kötü huy insanları iflah etmez!

Tatlı dille yapılan kötülükleri halkına anlatan Şuayb(as) onları yüce Allah a ibadet ve kulluğa davet etti ,yeryüzün de fesat çıkarmaktan ,zulüm ve benzeri kötülüklerden,fahiş ticaretten men etti ama onlar azgınlık  ve sapkınlıklarına devam ettiler.Kendileriyle birlikte yaşayan peygamberlerini alaya aldılar kafalarına göre oluşturdukları üstünlüklerinde O na yer vermediler dahası O nu aşağıladılar.

Şuayb (as) onlara tebliğ de bulundu daha önceki peygamberlere indirilen sahifelerdeki hikmetleri açık ve net şekilde anlattı ama onlar alay edip yoldan çıktılar.İyi bir hatip olan bu peygamber söz sanatının bütün inceliklerini denedi olmadı hatta şu sözlerle karşılaştı.

“Ey Şuayb,senin söylediklerinin çoğunu anlamıyoruz,biz seni içimizde zayıf görüyoruz,kabilen olmasaydı,seni mutlaka öldürürdük.Senin bize karşı hiçbir üstünlüğün yoktur”(Hud-11\91)

Eyvah! Eyvah!

İşte bundan sonda olanlar oldu şiddetli kavurucu bir sıcaklık başladı ve  günlerce sürdü ,su kaynakları kurudu,toprak serinliğini kaybetti,hararet arttı derken kara bulutlar gökleri kapladı.Medyenliler yağmur yağacak zannıyla dışarıya çıkıp kara bulutların altında eğleşmeye başladılar derken fırtına koptu ,şimşekler çaktı yıldırımlar düştü ve Medyenliler helak oldu.

Şuayb (as) buradan Eyke bölgesine gitti onları da Hakka davet etti ama onlar da olup bitenlerden ders almamışlar peygambere şunu dediler,”Eğer doğrulardansan o halde üzerimize gökten parçalar düşür” (Şuara-26\187)

Onlar da helak oldu!

Zulümle abad olunmaz!

Medyen ve Eyke halkı peygamberle alay etmenin bedelini ağır ödedi tarih sahnesinden silinip gitti.

Şuayb (as) inananlarla Mekke ulaştı orada uzunca bir süre yaşadı.