Stres, günümüzün en önemli hastalıklarından biri... Modern toplumun hastalığı kabul ediliyor.Birçok hastalığında habercisidir;özellikle kalp rahatsızlığı...

Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen stresten kaçınmak mümkün değil. Hayatın neredeyse tüm olayları,depresyon kaynağıdır. Bizi kuşatan stresi sadece azaltabiliriz. Bunun için, hayat tarzımızda değişiklikler yapmamız gerekir.

Bu değişikliklerden en önemlisi, beslenmemizi düzenlemektir. Bazı besinler stresi azaltmaya yardımcı olurken, bazıları stresimizi üst seviyelere çıkarabilir

Bugünkü yazımda, ruh sağlığımıza iyi gelip, endişe ve stresi azaltan bazı yiyecek ve içeceklerden bahsedeceğim.

Sağlıklı beslenmenin en önemli unsuru su içmektir. Bir çok araştırmaya göre, susuz kalmak bir çok insanda sürekli strese neden olmaktadır. 100 kişiden 25’inde, susuzluktan kaynaklı stres görülmektedir.

Kahve... Mesela, az miktarda tüketildiğinde dikkati ve konsantrasyonu artıran kahvenin günde 3 fincanın üzerine çıkıldığında strese sokuyor.

Aşırı şeker tüketimi, salam sucuk gibi şarküteri ürünleri, glüten hassasiyeti olanlarda ekmek, simit gibi yiyecekler de insanın ruh halini bozuyor.

Bazı yiyeceklerin stresi azalttığını ve kişiyi daha mutlu daha enerjik yaptığını da biliyoruz.

Yulaf unu: Karbonhidratlar doğal olarak beyinde serotonin hormonu salgılanmasını başlatarak ruh halimizi iyileştirir. Böylece kahvaltıda yiyeceğimiz bir kâse ılık yulaf unu, gün boyunca sakin kalmamıza yardım eder.

Yağlı balık: Omega-3 ile dolu olan somon, ton balığı ve diğer yağlı balıklar beyindeki stresi azaltıyor. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, bir grup tıp öğrencisini test etti ve bir yıllık öğrenim hayatları boyunca endişeye ve strese karşı gösterdikleri fiziksel cevapları araştırdı. Omega-3 takviyesi alan öğrencilerde endişenin yüzde 20 oranında düştüğü belirlendi.

Narenciye: Almanya’da yapılan bir araştırmada bol miktarda C vitamini alan kişilerin stresli bir durumdan daha kolay bir şekilde kurtuldukları tespit edildi. Bu nedenle stresli olduğumuz zaman bir portakal ya da C vitamini içeren başka bir yiyecek tüketmekte yarar var.

Yeşil yapraklı sebzeler: Özellikle ıspanak ve pazıda magnezyum daha fazladır.Magnezyum kaslarımızın gevşemesine ve sinirlerimizin yatışmasına yardım eder.

Süt:Bir bardak ılık süt içtikten sonra daha sakinleşmiş bir ruh haliyle uyuyabilirsiniz. Süt stresli veya kaygılı ruh halinizi tersine çevirebiliyor.

Çikolata: Vücudu gevşetme, rahatlatma özelliği bulunan flavonoid isimli antioksidanlar içeriyor.

Yeşil çay: Endişeyi azaltan ve uyku getiren teanin isimli bir aminoasit içeriyor

Bir başka açıdan baktığımızda stres, insanın gelişimi için gereklidir.Onu motive eden güçtür.Burada önemli olan tükenme evresine geçmemek,stresi kronik hale getirmemektir.