Sporda Performansı etkileyen faktörler

Sporda performansı etkileyen hususlar arasında yükseklik, sıcaklık, nem, beslenme gibi birçok faktörü sıralayabiliriz. Sporda çok ileri düzeyde bulunan birçok ülke yarışmalara bilimsel sistemlerle hazırlanmaktadırlar. Kısacası sporcuyu etkileyebilecek ve başarıyı engelleyebilecek en küçük birim dahi analiz edilerek tedbirler alınmaktadır. Başarılı olabilmek için mutlaka çok ciddi planlı çalışma içerisinde bulunmak gereklidir. Ne kadar iyi çalışırsanız çalışın plansız yapılan en iyi çalışma planlı yapılan kötü çalışmadan çok daha kötüdür. Hedef ve amaçsız yapılan çalışmalarla bu güne kadar bir yere varabilen zaten görülmemiştir. Bil cümle büyük bir yarışma için aylar öncesi, her türlü hazırlık yapılmalı ve mevcut şartların en iyisi temin edilmelidir. Yani kısacası sporcunun psikolojik pozisyonunu bozacak her türlü engel ortadan kaldırılmalıdır.

Örnek: Şampiyonanın yapılacağı ülkenin iklim ve hava şartları incelenmeli ve o iklim ve atmosfere uygun bir kamp yerinde çalışılmalıdır. Kampta, sağlık, beslenme, malzeme, çalışma zemini özetle her şey en ince detayına kadar tahlil edilerek planlama yapılmalıdır. Performansı ve motivasyonu bozacak her şey ortadan kaldırılarak ciddi hazırlık yapılması lazımdır. İşte tüm bu şartlar sağlandığında kendisine değer verildiğini ve her türlü olumlu şartların kendisi için hazırlandığını gören sporcunun motive edilmesi de çok daha rahat olacaktır. 1988 yılında yürürlüğe konan ödül yönetmeliği ise Türk güreşine ve Türk sporunun her bölümüne büyük bir ivme kazandırmış ve uluslararası birçok başarının kazanılmasına sebebiyet verdiği bir gerçektir.

Ülkemizde güreşimiz liderliğinde birkaç amatör branşın, gözle görülür bir başarı çizgisi yakalanmış bulunmaktadır. Bu çizginin devam etmesi için sporcuları motive edecek, onları özendirecek şartların daha cazip hale getirilmesi ve ileriye matuf uzun yıllara yayılmış makro planlar yapılması lazımdır. Amatör olan güreş sporunun tüm desteği devletimiz tarafından sağlanmaktadır. Aslında güreş daha cazip hale getirilerek özel sektörün bu sporun içine çekilmesi daha büyük atılımlara vesile olabileceği bir gerçektir. Ancak maalesef ülkemiz genelinde Güreş sporuna kuruluşların desteklerini ele aldığımızda Özel sektör desteği yüzde bir bile olmamaktadır. Son söz olarak: Dünya ile yarışmak için her türlü teknolojik nimetten yararlanmak ve iyi planlama ve sporun alt yapısına müthiş bir yatırım yapmak gereklidir.