Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından tescillenerek, 2012 yılından itibaren faaliyet takvimine eklenen Uluslararası Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu’na start verildi. 


Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Kavaktepe Mahallesi’nden başlayan ultramaraton, Afşin ve Ekinözü ilçesindeki güzergâhlar da geçildikten sonra, 15 Mayıs Pazar günü sabah saatlerinde Elbistan şehir merkezinde son bulacak. 

Elbistanlı ultramaraton sporcusu İbrahim Şahin’in, 2009 yılında başlattığı ve 111 kilometrelik parkuru tek başına koştuğu Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından tescillenerek, faaliyet takvimine eklendi.
170 kilometrelik parkurun 24 saat içerisinde koşulma şartı nedeniyle dünyanın en hızlı, mesafe olarak ise dünyanın üçüncü en uzun ultramaratonu olan, Uluslararası Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu, sabah saatlerinde start aldı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda Elbistan Kaymakamlığı’nın himayesinde gerçekleştirilen 7. Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu, üç ilçeyi kapsayan 170 kilometrelik parkuru kapsayacak.
Almanya’da yaşayan ve 53 yaşında olan Elbistanlı ultramaraton sporcusu İbrahim Şahin’in 2009 yılında başlattığı ve Elbistan’da 111 kilometrelik parkurda tek başına koştuğu ultramaraton, 2010 ve 2011 yılında da sürerken, Türkiye Atletizm Federasyonu koşuyu 2012 yılında tescilleyerek, faaliyet takvimine almıştı. 2014 yılında altıncısı yapılan Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu’nu 55 yaşındaki Bakiye Duran 22 saatlik derece ile birinci tamamlamıştı. 2015 yılı Ekim ayında yapılması planlanan 7. Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu, güvenlik gerekçesi ile 2016 Mayıs ayına ertelenmişti.

"DÜNYANIN EN HIZLI ULTRAMARATONUNU KOŞACAĞIZ"
Dünyanın en hızlı ultramaratonunu Elbistan’a kazandıran sporcu İbrahim Şahin, start öncesinde yaptığı açıklamada, “İnşallah bugün ultramaratonun 7.’sini koşacağız. İlk başta tek başıma koştum. İkinci sene 2 kişi ile koştum. Ondan sonraki yıllarda sporcu sayısı hep yükseldi. Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu, dünyadaki 600 ultramaraton içerisinde en hızlısı, uzunluk bakımından ise üçüncü sıradadır. Bu maraton artık bir markadır. Hem tanıtım hem de spordaki kaliteyi yükseltmek adına çok önemli. Şimdiye kadar olan desteklerinden dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine, ilçe spor müdürlüğüne, kaymakamlığımıza ve mahalle halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Parkurun zorluğuna da değinen Şahin, “Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu zor bir parkurdur. Dünyanın en hızlı parkuru, üçüncü en uzun parkurdur. Herkes burada koşmak ister” diye konuştu.

TAF TEMSİLCİSİ SON KONTROLLERİ YAPTI
Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Temsilcisi Hüseyin Haşhaş, start öncesinde son kontrolleri yaptı. Sporcular ile tek tek konuşan ve yoklama alan Haşhaş, ultramaraton sporcularına kuralları hatırlatarak, başarılar diledi.

70 SPORCU KOŞUYA KATILDI
7. Uluslararası Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonu’na 70 sporcu kayıt yaptırırken, bu sporculardan 45’i koşuya katıldı. Mahalle halkından koşuya katılanlar ile birlikte 70 kişi start alırken, 15 Mayıs 2016 Pazar günü sabah saatlerinde sona erecek ultramaratonu, kimin birinci tamamlayacağı merak konusu oldu.
7. Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultramaratonunun güzergahı ise şöyle olacak:
Start; Elbistan Kavaktepe Mahallesi,Türkören Mahallesi, Demircilik Mahallesi, Söğütlü Mahallesi, Çiçek Mahallesi, Elbistan Termik santrali yol kavşağından Termik santral istikametine, Akören Mahallesi, Doğan Mahallesi, Karagöz Mahallesi istikametinden Afşin ilçe merkezi, Emirli Mahallesi, shab-ı Kehf Külliyesinden dönüş, Göksun-Elbistan karayolundan Erçene Mahallesi, Kabaağaç Mahallesi, Elbistan-Ekinözü karayolundan dönüş, Kalealtı Mahallesi, İğde Mahallesi, Ortaören Mahallesi, Ekinözü ilçe merkezi, Akpınar Mahallesi, Taşburun Mahallesi ve Elbistan Cumhuriyet Meydanı finiş noktası. İHA
Editör: Mahmut Beyaz