Geçtiğimiz günlerde birçok kulüp kendi arasında imza toplayarak Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nu olağanüstü seçime götürme kararı almıştı. Toplanan imzalar sonrası ASKF mevcut başkanı Ergün Önal yönetim kurulu ile birlikte bir toplantı yaparak olağanüstü kongre tarihini 6 Nisan Cumartesi günü olarak belirlemişti. Kongre tarihinin netleşmesi sonrası başkanlığa talip olduğunu sosyal medyadan duyuran Efdal Karaçalı, kentteki basın mensupları ile bir araya gelerek aday olduğunu resmen duyurdu. Maraş Paça isimli iş yerinde basın mensupları ile bir araya gelen Karaçalı, projelerini açıklayarak şeffaf bir yönetim oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

“BİRLİKTELİĞİ VE BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAYACAĞIZ”

“Genç, dinamik ve üretken arkadaşlarımızla birlikte ASKF yönetimine talibiz” diyen Karaçalı, “Heyecanı bitmek üzere olan Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na yeni bir heyecan katmak ve farklı projeler üretmek için buradayız.  Bu yola neden çıktınız, ne değiştireceksiniz gibi çok fazla soru alıyoruz. Biz şeffaf bir yönetim oluşturacağız. Buradaki amacımız ASKF olarak tüm takımlara eşit mesafede olmaktır. Sezon öncesi tüm takımların başkanlarından oluşan bir başkanlar kurulu kuracağız. Onlarla bir araya gelerek sezonun değerlendirmesini yapacağız, artıları ve eksileri değerlendireceğiz. Başkanlar bizim paydaşlarımız biz onlar için buradayız. Kulüp başkanları ve başkanlar kurulu ile birlikte ortak hareket edeceğiz. İnsanlar birbirini tanımadığından dolayı kulüpler arasında bir mesafe var. Biz burada birlikteliği ve bütünlüğü sağlayacağız. Her branşta farklı farklı kulüplerimiz ve sporcularımız var. Amatör Spor kulübü deyince sadece futbol anlaşılmasın bu kulüp tüm branşları kapsıyor. Bundan dolayı tüm spor dallarında faaliyet gösteren kulüplerimizi federasyona üye yapmak istiyoruz.”

“KURUMSAL OLARAK SPONSORLUK ANLAŞMALARI YAPACAĞIZ”

Spor Kulüplerinin en büyük sıkıntısının maddiyat olduğuna dikkat çeken Karaçalı, “Biz bu maddi sıkıntıyı aşmak için bir bağış havuzu oluşturmak istiyoruz. Mesela belediyeden aldığımız malzeme yardımlarını nakit yardıma dönüştürmek için uğraşacağız. Bunun dışında kurumsal olarak sponsorluk anlaşmaları da yapacağız. Herhangi bir iş adamının kapısını çaldığımız zaman sponsorluk konusuna pek sıcak bakmıyorlar. Kurumlar vergisi kanununun 10’uncu maddesinin 2’nci bendin de diyor ki; amatör spora yapılan yardımın yüzde 100’ü vergiden düşer diyor. Biz Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu adına gidip sponsorluk anlaşmaları yapmak istiyoruz. Seçilip de göreve gelirsek eğer bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız. Amatör Spor Kulüplerini sabit geliri olan bir kurum haline getirmek istiyoruz. Bu bütçeyi ayarlayıp kulüplerimizin hayatını idame ettirebilmesini sağlayacağız. Kulüplerimiz lisans çıkaracağı zaman en büyük sorunu sağlık raporu alma konusunda yaşıyoruz. Bu konuda göreve gelirsek beraber anlaşma sağlayıp çalışma yapacağımız doktorlarımız da var. Şehrimizi sporun cazibe merkezi yapacağız. Bizim şehrimiz de sadece futbol kulüpleri yok, federasyonumuz da sadece futbol federasyonu değil. Mesela Ekinözü’nde nergele çayımız var. Şehrimizde su sporları gerçekleştirildiğinde Su Sporları Federasyonu Başkanı, “Türkiye’nin en güzel Su Sporları antrenmanı yapılacak çayı burasıdır” demişti. Elimizde böyle bir güzellik varken biz Su Sporumuzu da aktif olarak gerçekleştirmek istiyoruz.”

“KULÜPLERİMİZ YETERLİ DESTEĞİ BULAMADIĞINDAN DOLAYI KULÜPLERİNİ KAPATMAYA BAŞLADILAR”

Milli Eğitimle ve üniversitenin ilgili bölümlerinden destek alarak sporcu eğitimleri gerçekleştireceklerini ifade eden Karaçalı sözlerini şöyle tamamladı: “Bu eğitimler ile birlikte sporcularımızın branşlarında doğru bir şekilde yetişmelerini sağlayacağız. Profesyonel sporcular yetiştirmek adına uzun yıllardır gerçekleştirilmeyen amatör spor karmasını gerçekleştireceğiz. Bunun bütçesinin tamamını da bir sponsor bularak ASKF’den karşılamak istiyoruz. Takımlarımıza dışardan oyuncu getirmektense Kahramanmaraş’ımızın çocuklarını oynatmak bizim için daha iyi olacaktır.

Futbol popülaritesi çok yüksek bir spor dalı ama şu an ayaklar altında. Bitme aşamasına kadar geldi diyebiliriz. Kulüplerimiz yeterli desteği bulamadığından dolayı kulüplerini kapatmaya başladılar. Bu yüzden artık bir değişim olması gerektiğini düşünüyoruz. Çevremizden aldığımız talepler ve tevazular gereğinde bu yola çıkma kararı aldık. Allah nasip eder de 6 Nisan’da gerçekleştirilecek olan seçimlerde biz seçilirsek bu sözlerimizin arkasında duracağız. Bizim ekibimizde genç ve yetenekli arkadaşlardan oluşuyor hep birlikte ortak bir şekilde hareket ederek bu işi başaracağız. Bu yolda Kahramanmaraş’ın sporunu nasıl daha iyiye götürebiliriz çatısı altında çalışacağız. Olağan kongremiz 2020 yılında gerçekleşecek o zamana kadar 1 buçuk yıl gibi bir vaktimiz var. Bu süre bize deneme süresi gibi olacak. O zamana kadar bu sözlerimizi gerçekleştirirsek 2020 yılında insanlar başarımızı gözle görecektir.”  

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz