Bölgesel Amatör Lig 2. Grupta mücadele eden Erdağ İnşaat Dumlupınarspor, ilk devrenin bitmesine bir maç kala kendi evinde konuk ettiği Elazığ Yolspor’u 6-0 mağlup ederek, Ligde ilk galibiyetini almış ve ilk devreyi 5 puanla 12. Sırada kapatmıştı. Bu sezon istenileni ortaya koymayarak taraftarları da üzen Yeşil-Siyahlı ekip, ikinci devre hazırlıklarına önceki gün itibari ile başladı. Takımın bu sezon neden kötü bir performans sergilediği, ikinci yarı için nasıl bir oyun ortaya konulacağı ve hedeflerinin neler olduğunu gazetemiz spor muhabiri Hakan Aydın’a açıklayarak, takımın son durumunu değerlendiren Erdağ İnşaat Dumlupınarspor Teknik hocası İbrahim Uyduran, takımın ilk devrede bazı istenmeyen sebeplerden dolayı kötü bir dönem geçirdiğini ve takıma kimsenin sahip çıkmadığını belirterek, “Her türlü olumsuzluklara karşı iz takımı ayakta tuttuk ve ikinci yarıda takımımız ligde kalacak” dedi.

UZUN YILLARDIR BU TAKIMIN İÇİNDEYİM”
1993 Yılından beri takımla iç içe olduğunu söyleyen ve en son 2014’te takımın başına 10 yıllık bir aradan sonra tekrar geldiğini belirten Uyduran, takımla ilgili hayat hikâyesini şöyle anlattı: “Ben geçmişe dönük çok uzun yıllardan beri takımın başındayım. Geçen yıl takımın adı Fidanspor’du, ondan önceki yıllarda iki yıl üst üste Dumlupınarspor olarak çıktık, şuan da Dumlupınarspor olarak devam ediyoruz. Daha önce bu takımın başında 1. Dönem 10 yıl aradan önce yaklaşık 10 yıl hocalığımız var. Daha sonra 10 yıl ara verdik, 10 yıl aradan sonra tekrar 4 yıldan beri devam ediyorum 2014’den bu yana. Bölgesel Amatör Ligde ise ikinci sezonumuz. Daha öncesinde ise ben takımın başındayken Teknik Direktörlük yaptığım sıralarda, takımdan ayrılmıştım ve takım 10 yıl sonra sahaya çıkmıştı. Yani 10 yıl Dumlupınar sahaya çıkmamıştı. Sonrasında ise dediğim gibi 2014’de geldim ve hala da devam ediyorum. Ben Dumlupınarspor’a 1993-1994 sezonunda başladım ve 2004 sezonuna kadar U19 liglerinde 5 finalimiz var, 3 tane de Kahramanmaraş şampiyonluğumuz var. o zamanlarda tabi alt yapı takımıydık gençler ağırlıklı. O dönemlerde Dumlupınarspor’un 1995 ile 200 arasında Maraş2ta tamamen hâkimiyeti vardı. O döneler de başarılı bir sezonumuz vardı. 2033-2004 sezonunda işlerimden dolayı takımı bırakmak zorunda kaldım ve 10 yıl ara verdim, o arada da Dumlupınarspor sahaya çıkmadı.”


“BEN SPORU SEÇTİM”
Uyduran, “Benim spor hayatım biraz farklı başladı. Benim doğduğum mahalle spor mahallesidir. Ayrıca bizim mahallede iki yön vardı ya sokakta başıboş gezen gençlerden birisi olacaktın ya da spora yönelecektin, bende sporu seçtim. 1986-1987 sezonunda ilk lisansımızı mahallemiz olan Dumlupınarspor’da çıkardık. İki yıl bu takımda oynadıktan sonra, futbolda başarılı olduk. Daha sonra da Sümerspor’da hocalık yapan Salih hocam beni seçti ve orada 4-5 yıllık çok güzel geçen bir futbol kariyerimiz oldu. Daha sonra da futbolu bırakma kararı aldım ve 25 yaşlarında futbolu bıraktım. Tabi Antrenörlüğe çok genç yaşta başladım. Antrenörlüğe erken yaşta başladığımızdan dolayı da futboldan erken yaşta koptuk” dedi.


“BİZ BU TAKIMI MUCİZEYLE AYAKTA TUTTUK”
Erdağ İnşaat Firmasının kendilerine yaklaşık 1 Milyon TL gibi büyük bir bütçe ayırdığını ama istenmeyen olaylardan sonra da o bütçeyi kullanamadıklarını belirten Uyduran, şu ifadeleri kullandı: “Takım olarak ikinci yarı hazırlıklarını önceki gün itibari ile başladık. Takımımız sezon başında Erdağ İnşaat Dumlupınarspor olduğunda hedeflerimiz daha farklıydı. Firmamız bize yaklaşık 1 Milyon kadar bütçe ayırmıştı. Tabi firmamızın başına gelen, istenmeyen olaylardan sonra işleri terse gitti. Biz de o kurduğumuz takımı geçen yılki, tamamen dağıtmak zorunda kaldık. Kahramanmaraş ağırlıklı yeniden maç başı cüzi bir miktara oynayan bir takım yarattık. Yani bu takımı yapmak bile bir mucizeydi ama biz yine de böyle bir takım yaptık. Oynadığımız maçlarda iyi mücadeleler ettik. Ligde ilk devrede 12 tane maç oynadık. Oynadığımız maçlar bizim için gerçekten çok önemliydi. Tabi oynadığımız maçların birçoğunda son dakikada talihsiz goller yedik. Burada Dersimspor, Siverekspor gibi takımlardan hep son dakika golü yedik ve toparlanmakta güçlük çektik. Takımımız ilk devrede toparlanmakta güçlük çektiğim için üst üste mağlubiyetler aldık ama takımın ikinci devrede daha iyi oynayacağı kanaatindeyim. Şuan da takımımız uyum sürecini de geride bıraktı, bu vesile ile ikinci yarıda daha iyi bir oyun ortaya koyacağımızı düşünüyorum.”


“TAKIMA KİMSE DESTEK VERMEDİ VERMİYOR”
Takımın tek başına kadar buralara geldiğini ve bu zamana kadar hiç destek almadıklarını belirten Uyduran, “Bize taraftarlardan başka kimse destek vermedi” dedi. Uyduran, “Bizim takıma maddi anlamda Kahramanmaraş’ta hiç destek veren olmadı. Tamamen kendi kaderine terk edilmiş bir takım gibi olduk. Kahramanmaraş futbolunun zaten kaderi bu. Belediyeler olsun, iş adamları olsun, futbol dendiği zaman futboldan uzak durmaya çalışıyorlar. Dediğim gibi takıma hiçbir destek yok sadece mahallemizin bir taraftar kitlesi var. Biz futbol kulübünden ziyade bir camiayız. Taraftarı olan, sahaya renk getiren bir Dumlupınarspor ekolüyüz. İnşallah bu işin altından kalkacağız ve yarı yolda bırakmayacağımız. Firmamız bize çok iyi desteklerle geldi ama elde olmayan sebeplerden dolayı geri de kalınca bizde takım olarak biraz geriye düştük. Sonrasında benim hocalık tecrübemle ve yöneticilik tecrübemle takımı ayakta tutmaya çalıştım yoksa takım olarak dağılıyorduk. Gerçekten de oyuncularında öz verisi ile dışarıdan 3-4 tane arkadaşımızın takviyesi ile çok özverili bir şekilde bu takımı sahaya çıkardık ve gerçekten de bizle aynı puana sahip olan bir takımı son maçta 6-0 yenmeyi başardık. Biz tabi iş adamlarından ve kurum ve kuruluşlardan destekleri bekliyoruz. Eğer bu memleketin takımıysak gerçekten de birileri sahip çıkıp yardım etmeli. Bu sadece bizim takım için değil, bütün takımlar için geçerli. Sadece bizim takıma yardım etmesinler başka takılmalara da yardım etsinler. Kahramanmaraşspor’da aynı yerde, bizde aynı yerdeyiz, 1920 Maraşspor’da aynı yerde. Biz niye buradayız destek olmak için buradayız. Dediğim gibi maalesef hiçbir kulübe Kahramanmaraş’ta destek verilmiyor” dedi.


“TRANSFER KONUSUNA ÇOK SICAK BAKMIYORUM”
Transfer konusuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Uyduran, transfere çok sıcak bakmadığını, çünkü dışarıdan yapacakları bir transferde o oyuncunun kalacak yeri için sıkıntı yaşayacağını ifade etti. Uyduran, “Biz genelde Kahramanmaraş’ın gençlerini seçiyoruz takımımıza. Bizim Kulüp biraz yeni olduğu için henüz alt yapımız yok ama Kahramanmaraş’ta top koşturan gençleri, yetenekli oyuncuları seçip kadromuza katıyoruz. Şuanda da amatörden bir iki tane oyuncuyla görüşmelerimiz var Kahramanmaraş’ta, bunlardan da sonuç çıkarsa takıma almayı düşünüyoruz. Dışarıdan transfer düşünmüyorum çünkü yer sorunumuz var. Böylelikle dışarıdan şuan da kadromuzda 3-4 tane oyuncumuz var gerisi hep yerli Kahramanmaraşlı oyuncular. O yüzden transfer konusuna çok sıcak bakmıyorum” şeklinde konuştu.


“TAKIMIMIZ LİGDE KALACAK BEN BUNA İNANIYORUM”
Takımın ilk devrede kötü bir dönem geçirdiğini söyleyen Uyduran şu ifadeleri kullandı: “Şuanda takımımız 5 puanla 13 takım arasından 12. Sırada bulunuyor. Bizim bir sütümüzde 10 puanla Hankendinspor bulunuyor. Yani arada ki puan farkı çok açık değil. İlk yarıda biz bunlarla oynadığımız maçları biliyoruz, çok gol kaçırdığımız, rakibe göre daha çok pozisyon ürettiğimiz maçlar var. Ama yine de biz umut ediyoruz ki bu ligde biz alt sıralarda olmayız. Ligde iki üstümüzde bulunan 1920 Maraşsporla alt üst yarışına gireriz diye düşünüyorum. Bu takımın ben bu ligde kalacağına inanıyorum.”


“MERKEZDE MUTLAKA BİR TANE BAL TAKIMI OLMALI”
Kentte mutlaka bir tane Bal takımı olmasını gerektiğini söyleyen Uyduran, “Bölgesel Amatör Lig çok önemli bir lig ve İki tane önemli Kulüp var.1920 Maraşspor ve Erdağ İnşaat Dumlupınarspor, Bölgesel Amatör Ligde merkez takımı olaraktan temsil ediliyor. Daha önce Elbistanspor, Pazarcıkspor vardı buralarda, ilçelerimizin futbola gol katkısı olmuyordu. İlçeler genelde dışarıdan oyuncu almak istiyorlardı. 1920 Maraşspor’da da bizim takımda da yaklaşık 30 tane Kahramanmaraş’ın çocuğu var. bu 30 çocukta Bölgesel Amatör Ligde top koşturuyor ve kendini geliştirmek adına mücadele ediyor. Bu lig olmadığı zaman bu çocukların oynayacağı hiçbir yer Kahramanmaraş’ta. Ben hep şunu diyorum; Merkezde mutlaka bir tane Bal takımı olmalı, bu biz oluruz, 1920 Maraşspor olur ama merkez Bal takımsız olursa sporcu yetiştirmede çok geri kalırız diye düşünüyorum” dedi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz