2016 yılında Hacı Ömer Tuğsat tarafından kurulan Kurtuluş 1920 Spor Kulübü, geçtiğimiz yıl şampiyonluğu kıl payı kaçırmıştı. Bu yıl ise gruplardan namağlup olarak çıktıktan sonra Play-Off’ta rakiplerini mağlup ederek U14 Liginde Şampiyon olan Kurtuluş 1920 Spor Kulübü, ileriki tarihte oynanacak Türkiye Şampiyonasında Kahramanmaraş’ı temsil edecek. Kulübün hedefi ise Türkiye Şampiyonluğunu Kahramanmaraş’a getirmek. Kulübü kurduğu günden bu yana özverili bir çalışma ile takımdaki sporculara her alanda yön vererek onların başarısını her geçen gün ikiye katlayan Kurtuluş 1920 Spor Kulübü Başkanı Hacı Ömer Tuğsat, Manşet Gazetesi Muhabiri Hakan Aydın’a özel açıklamalarda bulundu.
Muhabirimiz Hakan Aydın ile KSK 1920 Başkanı Hacı Ömer Tuğsat arasında geçen konuşmalardan satır başları;

TAKIM İÇİNDE NASIL SORUMLUKLAR VAR?
“Küçük yaştaki sporcularla çalışmak bazı zorlukları beraberinde getiriyor”
Buradaki sorumluluk tamamen Antrenörümüz Fatih Demir hocamda. Sporcularımız 10 yaşında top koşturmaya başlıyor ve şuan yaklaşık 90 civarında sporcumuz var 10 ve 17 yaş arasında. Küçük yaştaki sporcularla uğraşmak gerçekten çok zordur. Burada fatih hocam yıllardır bu işin içinde olduğu için bu işi anlıyor, bu işi seviyor ve bu işi severek yapıyor.10 yaşından başlıyoruz ve 14 yaşındaki şampiyonluğumuz geçen yılın 13 kategorisinde. Maraş ikincisi olan kulüp kurulduktan 2 ay sonra Maraş ikinci olan grubumuz bizim. Aynı grubun üzerine birkaç tane takviye yaparak şuan 14’te şampiyonluğu elde etti aynı sporcularımız. Biz 10 yaşında başlıyoruz bu 10-11-12 diye devam ediyor ve şuan 15 kategorisi başladı ve o da çok iyi durumda. Futbolcu alt yapısı Maraş’ta hemen hemen alt yapı olarak en iyi olan kulüplerden bir tanesi durumundayız.


TRANSFER YAPTINIZ MI?
“Kulübe yararlı olacak futbolcular seçiyoruz”
Buradaki süreç futbolcuyu takip ederek devam ediyor. Okullarında takip ediyoruz. Eğer başka kulüplerde oynuyorsa oralarda takip ediyoruz. Bizim kulübümüze yararlı olacak futbolcular arıyoruz. Burada futbolcunun çok iyi olması bir işe yaramıyor. İlk önce sevgi, saygı, ahlaklı olmasını arıyoruz. Zaten başarı elde edebilmek için öncelikle insanın kaliteli olması gerekiyor. Futbolu ne kadar iyi bilirseniz bilin başarı gelmiyor.


ŞAMPİYONLUK SÜRECİNİ ANLATIR MISINIZ?
“İyi olan kazansın hedefiyle çıktık”
Kahramanmaraş amatörün de 14 yaş grubunda iki grubumuz var. Her iki grubunda ilk ikisi fileye oynama hakkı kazanıyor. Afşin Belediyespor vardı ve oda 2’nci olarak çıktı grubumuzdan. Diğer grupta ise Maraşspor ve Maraş gücü spor 1 ve 2.olarak çıktılar.4’lü final oluşturdular. Burada biz ilk maçımızı yenmiştik zaten. İkinci maçımızı tekrardan Maraş gücüyle 1-1 berabere kaldık. Biz 3.maçımızda tekrardan Afşin belediyesini yenince, diğer grupta ilk 2’de Maraş gücüyle maraşspor berabere kalınca biz 7 puana ulaşarak lider puanladık. Türkiye şampiyonasında Kahramanmaraş’ı temsile hak kazandık. Şimdi il dışına çıkıp Maraş’ı temsil edeceğiz. Bu şekilde bir süreç işledi. En iyi 4 takım çıktığı için maçlarda çok güzel oynandı. Zaten bizim takımımız çok iyiydi. 3 takımda bizden sonraki iyi olanlardı zaten. Çok güzel 4’lü final oynandı. İyi olan kazansın diye uğraşıyoruz her zaman. Bizlerde o 14’ün içerinde en iyisiydik. Buda kupayla taçlanmış oldu. Geçlerimiz çok özveride bulundular. Maçlarını büyük bir dikkatle oynadılar. Güzel maçlar çıktı ve sonuçta şampiyonluk geldi zaten.


ŞAMPİYONLUK SONUNDA ÇOCUKLARIN YÜZÜNDE NASIL BİR MUTLULUK OLUŞTU?
“Şampiyon olacaklarından emindiler”
Bu çocuklar geçen yıl son maçta kaybetti finali. Büyük çoğunlukla yüzde 80 oranında zaten geçen yıl Maraş ikinci olan grubumuz. Kulübümüz yeni olmasına rağmen kurulduktan 3 ay sonra Maraş ikinciliğini aldık biz. Geçen yıl kaybetme üzüntüsünü yaşayan futbolcu grubu 14’de şampiyon olan zaten. Bunun için çok dikkat ettiler. Geçen yılki hataya düşmemek için herkes elinden geleni yaptı ve Fatih hoca çocuklara baba gibi, arkadaş gibi, abi gibi davranıyor çocuklarla ilgilenmek gerçekten müthiş bir meşakkat isteyen bir konu. Fatih hoca gerekli bilgiye, donanıma sahip olduğu için bir önceki yılda da kıl payı kaçırdığımız bir şampiyonluk olduğu için burada futbolcular gerekli öz veride bulundu. Çocuklar normal sıradan bir maç gibi oynadı karşılaşmayı. Zaten U 14’ün lig maçlarında 16 maç yaptık, 16 maçın hepsinde namağlup çıktık. Bu şekilde böyle bir futbol grubu olduğundan dolayı, bir önceki kaybettiğimiz şampiyonluğunda üzüntüsü vardı. Ayrıca bir önceki şampiyonluk maçının rövanş maçı gibi düşünüldü bu maç. O yüzden çocuklar çok sakindi ve büyük bir mutluluktu bu. Geçen yılki kaybedilen şampiyonluğun sonunda bu maçta da herkeste bir endişe oluştu, yine mi kaybedeceğiz acaba diye. Ama fatih hocam gerekli tedbiri ve gerekli önlemi almıştı. Bu sayede de gençler çok zorlanmadan şampiyon oldu. Tabi ki bir heyecan ve endişe oluyor çünkü çok zor bir dönemeçten geçtik. Play-Off’a çıkan takımların hepsi Maraş’ın en iyi takımlarıydı. Zaten iyi olmasalar 4’lü finale kalmazlardı. Dolayısıyla bizlerde bunun farkındaydık ve ona göre maçlarımıza çıktık. Sonuçta da çok heyecana kapılmadan kazandık.


FUTBOLCULARA NASIL EĞİTİMLER VERİYORSUNUZ?
“Sağlıklı bir birey yetiştirmek istiyoruz”
Futbolcularımızın ilk olarak eğitimi ailelerinde başlıyor. Aile verdiği eğitim ile örf ve âdeti ile yaşama tarzıyla, saygısı ve sevgisiyle, futbolcuların eğitimli birey olması önce ailelerden başlıyor. Biz burada futbol kulübü olarak burada sağlıklı bireyle yaşatmak istiyoruz. Bizim burada maddi olarak bir beklentimiz yok. Futbol kulübünün en önemli hedefi, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak tutmak. Spora teşvik etmek, futbola alıştırmak. Biz, gençlerimizin daha iyi yerlerde olmasını istiyoruz. Ülkenin, milletin ve şehrin kurtuluşu gençlerden başlıyor. Dolayısıyla biz 10 ve 11 yaşında, sağlıklı, eğitimli, ahlaklı sporcular yetiştirirsek, bu ülkemiz içinde önemli olacak. Biz öncelikle memleketimizi ve ülkemizi düşünüyoruz. Şehrimizden daha güzel ve daha iyi insanlar çıksın istiyoruz.


SPONSORUNUZ VAR MI?
“Destek istiyoruz”
Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi sponsor bulamıyoruz. Kahramanmaraş Amatörünün, Türkiye genelindeki amatörlerin en büyük sıkıntısı, maddiyat. Burada federasyonumuz Celalettin Güvenç Bey’in desteği ile büyük uğraşı ile geçen sezon amatörlere küçük te olsa bir yardım yaptı. Biz bunların devamını istiyoruz. Büyüklerimizden, siyasetçilerimizden, iktidarımızdan, hükümetimizden istediğimiz şey; amatöre biraz maddi olarak destek çıkmaları. Buradaki masrafları en azından azaltmaları lazım. lisans ücretleri olsun, bonservis ücretleri olsun parayla olan bir şey. Maraş’ta ya da Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, amatöründe para yoktur. Para tamamen başkan, yönetici ve hocalarının ceplerinden çıkan bir şeydir. Biz daha iyi yerlerde olmak istiyoruz. Bu illaki parayla olan bir şey değil. Kulübümüzün tüm yükünü biz alıyoruz zaten. En azından yetkililerimiz ya da büyüklerimiz maddi ya da manevi yardım etse daha iyi olur. Çünkü bunlar bu şehrin çocukları. İnşallah daha iyi yerlerde oluruz.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz