Kent futbol tarihinde geçmiş yıllarda başta Kahramanmaraşspor olmak üzere Sergentepespor, 12 Şubat İdmanyurdu, Kalespor, Gençlikspor ve ismini sayamadığımız daha birçok kulüp amatör liglerde boy gösterirken, bu kulüplerin olmazsa olmazları da futbolculardı. Bu futbolculardan kimi ebediyete intikal ederken, kimi ise yaşantısına devam ediyor. Eski yıllarda sadece Batıpark futbol sahasının bulunduğu kent merkezinde o toprak sahadan birçok futbolcu geldi geçti. Özellikle bu futbolcular kendi isimleriyle değil de vatandaşlar tarafından hitap edilen lakaplarıyla tanındı. Şimdi ise Kahramanmaraşlı bir futbol aşığı olan daha 26 yaşındaki genç Ali Demir, kent futbol tarihine ışık tutmak için kolları sıvadı ve 1926 yılından bu yana futbol resim arşivlerini toplayarak kitap haline getirecek. Şu ana kadar yaklaşık 600’ün üzerinde resim bulduğunu belirten Demir, 300 sayfalık bir kitap yapacağını kaydetti.

 ‘KENT FUTBOL TARİHİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ’

Amacının kent futbol tarihini gelecek nesillere taşımak olduğunu ifade eden Demir, Gazetemize verdiği röportajda şunları dile getirdi; “Kahramanmaraş’ta özel bir fabrikada teknisyen olarak çalışıyorum. 2 yıllık adalet mezunuyum. 4 yıllık Hukuk Fakültesi öğrencisiyim. Özellikle komşu şehirlerde yapılan çalışmalardan sonra bu şekilde bir çalışma yapmaya içerisine girdim. Diğer şehirlerde ki o tarih ile ilgili çalışma yapan arkadaşlardan esinlenerekten bizde böyle bir eksikliğin olduğunu düşündük. Şehirde olmayan bir eksikliği görerek futbol resim arşivi yapmaya karar verdim. Başta tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değildi. Eski futbolcu ağabeylerimizden Nizamettin Ertuğrul, Sayim Temiz, Tenekeci Kemal lakaplı Kemal Tepebaşı, Necdet Ereyman gibi 60-70 ve 80 kuşağının oyuncuları ile görüşerek birlik ve bütünlük içerisinde bir çalışma yapmak istedik. İlk olarak bu çalışmaya 2003 yılında başladım ve sadece Kahramanmaraşspor ile ilgili çalışmalar yapıyordum. 2008’den sonra diğer şehirlerde de oluşan futbol tarihi ile ilgili çalışmalar kitaplaştırıldıktan sonra benimde böyle bir düşüncem oldu. Bu konuda da şehrin önde gelen sporcuları ile görüşerek bu konuda bir çalışma yapma isteği doğdu içimde. Sonuç itibari ile yapmış olduğumuz çalışmalarla belli bir noktaya eriştikten sonra futbol tarihi ile ilgili şehrimizde eksik olan futbol tarihi kitap projesini tamamlayacağız.”

‘250 İLE 300 SAYFA ARASINDA BİR KİTAP OLACAK’

Arşivim de 1926 ilk olarak Kahramanmaraş’ın İdman yurdu ile ilgili bilgi var. 1926’dan günümüze olmak üzere 2005‘ten sonra amatörü kapsamıyorum Maraşspor’u alacağız. Yine görüşebilirsek dönemin eğitim kadrolarında öncelik Kahramanmaraşspor da olması şartı ile çalışma yaptık. 90’larda biraz sıkıntımız var. Toplam 600’ün üzerinde resim buldum. Hatta bu resimlerin bir kısmını parayla internet üzerinden satın aldım. 250 ile 300 sayfa arasında bir kitap olacak. Ansiklopedi gibi sadece profesyonel takımımıza değil de amatörü de kapsayacak bir şekilde. Kahramanmaraş’ın tüm şampiyon olduğu yıllara ait fotoğrafları dönemin önde gelen oyuncuları olacak. Kitapta şehre ve Maraş futboluna uzun yıllar ömrünü vermiş gerçek emekçi dediğimiz kişilerde şeref sayfası gibi 2-3 sayfalık bir alanda fotoğrafları bulundurulacak.”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz