Katıldığı Avrupa seçmesinde ikinci olmayı başaran Body-Fitness antrenörü İlhan Topuz’un yeni hedefi Mersin’de düzenlenen Büyük Erkekler Dünya Seçmesi’nde dereceye girerek milli takıma seçilmek.

Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır Body-Fitness sporu yapan ve son bir yıldır da tam profesyonel olarak bu sporla ilgilenen İlhan Topuz, katıldığı Avrupa seçmesinde ikinci olmayı başardı. Bundan sonraki süreçte çalışlarını arttıran İlhan hocanın yeni hedefi Mersin’de düzenlenen Büyük Erkekler Dünya Seçmesi’nde dereceye girerek milli takıma seçilmek. Milli takımla birlikte Avrupa’nın kapılarını aralamayı planlayan İlhan Topuz 1 yıllık hazırlık sürecini ve bu sporla uğraşanları tavsiyelerini Manşet Gazetesi Spor Servisi ile paylaştı.

İşte İlhan hoca ile yaptığımız röportaj:  

Katılacağınız şampiyona hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Bu vücut gelişmede büyük erkekler dünya seçmesi olarak geçiyor. 3-6 Eylül tarihleri arasında Mersin’de yapılacak. İnşallah burada birinci ya da ikinci olduğumuz zaman İspanya’da hem memleketimizi hem de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz.

Bu yarışmaya hazırlık sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Bu tür yarışmalar da benden çok daha tecrübeli sporcular katıldığı için ben de hazırlık sürecini uzun tutuyorum. Ben yaklaşık 1 yıldan beri bu yarışma için hazırlanıyorum. İstanbul’da Ali Emre adında bir hoca ile tanıştım ve bir ay kadar onun yanında kaldım. Orada tüm beslenmeyi ve programı yeniden gözden geçirdik. Şu an burada 6 kişilik ekibimle beraber sıkı bir diyet ve sıkı bir disiplinle çalışıyoruz. Tabi bu biraz daha zor bir yarışma karşımda 14-15 yıldan beri bu işin içesinde olan rakipler var. Ama benim durumum da şu an genel anlamda iyi. Kendimize güveniyoruz. Buradaki tek hedefimiz yarışma da birinci ya da ikinci olup milli takıma girerek hem memleketimizi hem de ülkemizi dünya da en iyi şekilde temsil etmek.

Bu alanda daha önce bir başarı elde ettiniz mi?

Bundan önceki 6 aylık süreçte Avrupa seçmesi vardı orada ben Türkiye ikincisi oldum. Fakat diğer arkadaşlarda doping çıktığı için milli takımla Avrupa’ya gitme şansını yitirdim. Normalde 4’üncü olmuştum. İkinci ve üçüncü olana arkadaşlarda doping çıktığı için onladın yerini alarak ikinciliğe yerleştim. Milli takımla Avrupa’ya gitme şansı elde ittim. Fakat doping testi 20 günü aldığı için sonuçlar açıklandığında milli takım çoktan Avrupa’ya gitmişti. Tabi bu süreç bizi biraz daha isteklendirdi daha umutlandırdı. Şimdi daha büyük bir özveri ile çalışıyoruz.

Kaç yıldır bu sporla uğraşıyorsunuz?

Ben yaklaşık 20 yıldan beri bu sporla uğraşıyorum. Ancak profesyonel olarak yarışmalara son 1 yıldır hazırlanıyorum. Bu sporla alakalı Kahramanmaraş’ta en büyük sıkıntım antrenör sıkıntısı. Antrenörümün olmamasından dolayı bu kadar sporculuk hayatım boşa geçti.

Antrenmanlarınızı nerede yapıyorsunuz?

Antrenmanlarımı genel olarak kendi spor salonumda yapıyorum. Burada 6 kişilik kendi ekibim var. Çünkü bu ekip işi. Beslenme ile ayrı ilgilenilmesi gerekiyor, antrenmanlarda partner olmazsa antrenman yapılmıyor. Bunun dışında sıkı bir diyet programımız var. Şekerinden tatlısına kadar ayrı ayrı ölçüde. Tabi istediklerimizi yemediğimiz için bu ister istemez sinir sistemimizi de etkiliyor.

Şu an hazırlandığınız yarışmada sizlerden istenenler nelerdir?

Gittiğimiz yarışma da herkes kendi kilosuna göre yarışıyor. 60,65,70,75,80 gibi kilo aralığında böyle belirli bir sırada gider. Ben 80 kilo da giriyorum. Bu yarışmada istenilen şey genel anlamda irilikten çok daha parçalı bir vücut. Daha derin hatlara sahip görselliğin ön planda olduğu bir yarışma. Bu yarışmada ne kadar çok kas parçası o kadar çok puan.

Yarışmaya katılırken vücudunuzu neden boyuyorsunuz?

Bizim bağlı bulunduğumuz federasyonun almış olduğu bir kararla vücudumuzu sabit bir renge boyuyoruz. Bu boyalar federasyonun izni ile piyasada satılan boyalar. Bunları biz alıyoruz ve yanımızda ki yardımcı antrenörler tarafından yarışmaya çıkmadan iki ya da üç saat önce kendimizi boyatıyoruz. Yarışma kuralları gereği renklerin hepsinin aynı olması gerekiyor. Tabi yarışmaya çıkmadan önce bir saat önceden ısınmaya başlıyoruz. Kaslarımızı ısıtıyoruz ki kaslarımız daha parçalı görünsün.

Bu tür yarışmalar sizi heyecanlandırıyor mu?

Bir yıllık disipline edilmiş bir hayat, beslenmeden dinlenmesine sosyal hayatından tutunda her şeyine kadar disipline edilmiş bir hayatı beş dakika içinde oradaki jüri üyelerine göstermek zorunda kalıyorsun. Bu da ister istemez bizi bir hayli heyecanlandırıyor. Orada hem seyircilerin karşısına çıkıyoruz hem hakemin karşısına çıkıyoruz ve tüm bunların yanında hayatını bu işe adamış çok güçlü rakiplerle mücadele ediyorsun bu tür faktörlerin hepsi bizi ister istemez heyecanlandırıyor.

Bu yarışma da genel olarak hedefiniz nedir?

Benim bu yarışmada ki hedefim ilk olarak ilk 3’e girmek. Bundan 6 ay sonra bir yarışma daha var. Bu da bir Avrupa şampiyonası seçmesi. İnşallah orada Avrupa’ın kapısını açmayı hedefliyorum. İnşallah bu şampiyonada ilk 3 yaptığımız zaman hem federasyon tarafından tanınacağız hem de hakemler tarafından tanınacağız ve bundan sonraki yarışmalarda bize şampiyon gözüyle bakacaklar ve değerlendirmelerini ona göre yapacaklar.

Eğer milli sporcu olursanız bunu size maddi manevi bir getirisi var mı?

Genel olarak bakıldığında bu sporun maddi manevi herhangi bir getirisi olmadığı gibi götürüsü de çok. Zaten sponsor da olmadığı zaman maddi olarak bizi bir hayli zorluyor. Bizim burada beklentimiz sadece Kahramanmaraş’ta yapılmamış bir şeyi yapmak. Şehrimizin adını farklı bir spor dalında daha duyurmak.

Herhangi bir sponsor desteği bulamadınız mı?

Biz birkaç kuruma sponsor teklifinde bulundum ancak herhangi bir geri dönüş olmadı bize. İnşallah bu dünya şampiyonasında bir derece aldığımız zaman bu tür konulara daha sıcak bakacaklarını tahmin ediyorum. Şu an bizim gittiğimiz yarışmada derece yaparsak bu Kahramanmaraş’ta bir ilk olacak. İnşallah bu şampiyona iyi bir derece yaparsak Kahramanmaraş’ın adını farklı bir spor dalında duyurmuş olacağız.

Kendi spor salonunuza gelen öğrencilerinizi bu spora yönlendiriyor musunuz?

Ben buraya gelen tüm öğrencilerime elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben insanları bu sporda bilinçlendirme adına hem kendi sosyal medya hesabımda paylaşımlar yapıyorum hem de buraya gelen arkadaşlarıma en iyi şekilde yardımcı oluyorum. Onları burada sürekli olarak takip ediyorum ve bu spora yatkın olanları profesyonel olarak bu sporu yapmaya yönlendiriyoruz.

Bu sporu yapmaya yönelen sporcularınıza ne gibi yardımlarınız oluyor?

Bizim yaptığımız bu spor gerçekten birçok spor dalları içinde en zor sporlardan biri. Bu spor yaşam tarzı edilmesi gereken bir spor. Bu sporu yapan kişilerin hem hayatını disipline etmesi gerekiyor hem de biraz ekonomik durumunun olması gerekiyor. Biz sporcularımıza kendi vücut yapısına göre antrenman programlarıyla, beslenme programlarıyla elimizden geldiği kadarıyla birebir programlarla yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Günümüzde bu spora yönelenlere ne gibi tavsiyeleriniz oluyor?

Günümüzde gençlerimizin çoğunun bu işte çok hevesli olduklarını ama maalesef bu işi bilmeyen insanlar tarafından yanlış yönlendirilmeyle daha sonra yeni başlayan insanlara suplement tarzı şeyler sataraktan işi ticarete dökmesinler diye ben elimden geldiği kadar hem kendi salonuma gelen sporcuları hem kendi sosyal medya hesabımdan genel olarak insanları bu tür konularda elimden geldiği kadar uyarıyorum. Bu işin yüzde 30’u antrenmandır. Bu işin yüzde 70’i beslenme ve dinlenmedir.

Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz