Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da amatör futbola gönül vermiş, maddi manevi beklenti si olmadan yıllarını futbola adamış spor adamları geldi geçti. Yaz kış demeden toprak zemin üzerinde sağlığını hiçe sayıp bir futbolcu daha yetiştirebilir miyim hayaliyle yanıp tutuşan bu camiada yer edinen spor adamları geçmişten günümüze hala o eski aşk ile varlıklarını sürdürüyor. Kimisi ebediyete intikal etti, kimisi ise hala spor camiası içinde ilk günkü aşk ile spor aşkını sürdürüyor. Özellikle bu spor adamları kendi isimleriyle değil de vatandaşlar tarafından hitap edilen lakaplarıyla tanındı. İşte o isimlerden biri de Kemal Tepebaşı namı diğer (Tenekeci Kemal) Tepebaşı antrenör ve yönetici olarak hizmet ettiği futbolda bugün iki adım geride hayalleri ve anıları ile yaşıyor. Kahramanmaraş Voleybol İl Temsilciliği, Hakemlik, farklı branşlarda antrenörlük ve Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüplerinde uzun yıllar yöneticilik yapan Kemal Tepebaşı, yaşına rağmen futboldan, voleyboldan, basketboldan, salon sporlarından kopmaması, spora olan sevdasını resimlere yansıtması, onun için büyük bir onur kaynağı. 1960’lı yıllardan bu yana Kahramanmaraş’ta spor alanında Amatör Spor Kulüplerinde yöneticilik yaparak Amatör Spor Kulübün bugünlere taşınmasında büyük emeği geçen Kemal Tepebaşı, sporcuların eskisi gibi çok hırslı ve azimli olmadığını söyledi.
 

“ASKF ŞUAN AYAKTA DURUYORSA BİZİM SAYEMİZDEDİR”
Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nu ilk başta kendilerinin kurduğunu söyleyen Tepebaşı, Federasyonun ayakta durmasının en büyük nedeninin, binasının olmasına bağladı. Tepebaşı, “Ben 77 yaşındayım ve bu yaşıma kadar sporla iç içe oldum. 3 dönem boyunca Kahramanmaraş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonluğunda görev yaptım. Sadece Amatör Spor Kulüpleri ile ilgilenmedim ama birçok spor dallarıyla hep içli dışlı oldum. Bizim zamanımızda Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun görevi, o zaman hak ve hukuku korumaktı. Biz tabi o zamanlar da bu federasyon için çok alıştık. Yani elimizden geleni yapmaya çalıştık ama o zamanlar da kulübü kurmamıza rağmen, bizim Federasyona yeni getirdiğimiz kişiler bizi dışladılar. Yani bizim yeni getirdiğimiz adamlar bizi dışladılar, bizde ayrıldık. Aslında Türkiye’nin genelinde bu böyle. Ben geçmiş bizim zamanımızda gelen kişilere çok dedim, bu federasyon sadece futbol federasyonu değil dedim. Yani bunun içerisinde basketbol, voleybol, futbol, hentbol, salon sporları, her şey var. Ama bazı kişiler bunu sadece futbol olarak gördü. Bunun yanında birde bizim federasyonda bulunan üyeliğimizi bile sildiler. Şuan ki Amatör Spor Kulüpleri Federasyon binasını bile Necati Sarıgül ile birlikte biz satın aldık. Bu federasyon Kulübü şuan da orada yaşıyorsa, binası olduğu için yaşıyor. Bu federasyonun şuan ki binası olmasaydı böyle bir şey olmazdı bu şehirde. Biz arkadaşlarla birlikte o zamanlar da Federasyondayken hiç kimseden bir şey almadık. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonluğunda biz bir kuruş almadık. Bize Belediyeler, Valiler falan hep yardım ederdi. O zamanlar da Aslan Yıldırım vardı valimiz, bize çok yardım ederdi” diye konuştu.

“BİZ ZAMANINDA ÇOK SIKINTILAR YAŞADIK”
Kendinin Federasyonda yöneticilik yaptığı zamanlar da çok sıkıntılı dönemler geçirdiklerini söyleyen Tepebaşı, “Bizim zamanımızda yine sporcularımız tesis bakımından sıkıntılar yaşıyordu. Biz elimizden gelen imkânları veriyorduk ama elimizden çok bir şey gelmiyordu. Yani dediğim gibi bazı kurumlar yardım ediyordu. Önceden bizim sporcularımız hırslı ve azimli oynardı ama şimdi öyle değil. Sporcuların çoğu para için oynuyor. Şuan büyük bir tesisleşme var. Şuan ki Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı Bey kente çok iyi şeyler yapıyor. Ali İhsan Bey, kente gelmiş geçmiş en iyi yöneticidir bana göre. Çünkü Ali Bey gerçekten işin hakkını vererek yapıyor. Yani elinden geleni yapıyor. Bizim zamanımızda mesela sporcular çok iyiydi. Hatta şuan o eski sporcular oynasaydı eğer, şuan ki süper ligin en iyi takımlarında oynuyor olurlardı. Ama maalesef o eski sporcularımız şuan kalmadı denecek kadar az. Şimdiki zaman da top koşturan gençler çok hırslı değil, azim yok. Çünkü sporcuların çoğu para için top koşturuyor. Mahallesi, kenti, ülkesi için top koşturan çok az kişi kaldı. O çocuklar şuan buralar da olsalar gerçekten çok iyi işler çıkarırlardı. Bizim o oyuncularımız yeri gelir malzemesini bile kendiler tahsis ederdi. Bu spor böyle olmamalı. Eskisi gibi heyecanlı bir spor, futbol olmalı” dedi.


“ŞİMDİ ÖNÜNE GELEN KULÜP AÇIYOR”
Yine 1955 yıllarında kulüp kurmak için birçok şey yapıldığını belirten Tepebaşı, şimdiki insanların rahatlıkla çok kolay kulüp açabildiklerini vurguladı. Sporcuların eskiye göre çok rahat bir yaşam sürdürdüğüne dikkat çeken Tepebaşı, ayrıca şunları da söyledi: “Yine dediğim gibi bizim 1955’lerden bu yana spor eskisi gibi kalmadı. O zamanlarla şimdiki zaman arasında çok fark var. Bizim o dönemler de çok kültürlü adamlar gelip futbol maçı seyrederdi. Mesela tapu kadastro genel müdürü, SGK genel müdürü, diğer kuruluşlardan birçok kişi gelip maçı izlerdi ve hatta bu insanlar o zamanlar da ayakta izlerdi. Çünkü o zamanlarda oturacak bir yer bile yoktu. Şimdi bakıyorsunuz her tarafta oturacak yerler bile var. Son sistemde çıkmış son teknolojik şeyler var sahada. Ben geçen hafta öyle bir amatör futbol maçına gideyim dedim. Neyse maça gittim bir baktım toplasan 9-10 tane taraftar var ve içlerinde 4 taraftarda bizim eski adamlardan. Yani 40-50 yıllık bu işe gönül veren insanlar vardı orada. Yenilerden ise kimse yok. Futbolunda dışında yine salon sporları da çok bir rağbet görmüyor. Aslında salon sporları diğer sporlara göre tamamen bitti. Futbol zaten herkesin bildiği bir şey, en başta o gider, daha sonra ise güreş gelir. Zaten şuan da güreş olarak bir çalışma Kahramanmaraş’ta. Devletimiz sağ olsun sporculara çok yardım ediyor. Eski dönemlerde toplasan 4 tane kulüp olurdu amatör olarak ama şuan bir sürü kulüp var. Hatta önüne geçen kulüp açıyor. Bizim dönemde 8 takım varken o zaman ki vali bizi bir kenara topladı ve bu 8 takım memlekete çok dedi, bunları 2’ye 2 birleştirelim ve dışarıda daha iyi topçumuz olsun dedi. Biz o zamanlar da böyleydik.”

“VEFA GECESİ 2-3 YILLIK SPORCULAR YA DA YÖNETİCİLER İÇİN Mİ DÜZENLENDİ?”
Geçtiğimiz haftalarda Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunca düzenlenen Vefa Gecesine Tufan Ergen’in davet edilmemesine çok yakınan Tepebaşı, Ergen’in yıllarca bu camia içinde yer aldığını ve o gecede en büyük ödülün ona verilmesi gerektiğini söyledi. Tepebaşı, “ Bundan birkaç hafta önce Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından bir vefa gecesi düzenlendi. O gecede hemen hemen herkes vardı. Yani sporla ilgili birçok kişi o gece de yerini aldı. Benim orada çok yakındığım bir durum var. Tufan Ergen neden orada değildi? Bu ismini söylediğim kişi Kahramanmaraş’a çok emeği geçmiş bir kişi. Peki, neden Tufan Ergen’i almadınız o geceye. Yani bu adam sırf felçli diye mi almadınız? Bu adam bu memlekete 50 yılını vermiş bir isim. Ben yetkililerle de görüştüm, bu geceyi düzenleyen kişilerle görüştüm bana Tufan Ergen’in geleceği yönünde bir şeyler söyler gibi oldular ama aksine, gelmedi. Yani Kahramanmaraş’ta Amatör Spor Kulüplerinde 50 yılı aşkın bu federasyonun içinde yer almış isimler var. Neden o isimler orada değildi. Madem bir vefa gecesi, bu ismini dediğim Tufan Ergen kardeşimizin de orada olması gerekti. Ben bundan dolayı çok üzüntü durdum. Yani o gece de 2 yıllık spor geçmişi olan da vardı 1 yıllık ta spor geçmişi olan vardı ama koskoca Kahramanmaraş tarihinde 50 yılı aşkın zamandır bu işe gönlünü vermiş bir insan o gece de yoktu. Bu adam 11 yıldır içeride felç bir şekilde yatıyor. Ama maalesef bu durum dediğim gibi beni çok üzdü” ifadelerini kullandı.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz