Dünyadaki bütün dengeleri değiştiren yeni tip koronavirüs salgını, en çok da spor kulüplerini olumsuz etkiledi. Maddi anlamda büyük sıkıntılar içerisinde olan kulüpler, koronavirüs sebebiyle liglerin ertelenmesinin ardından daha da büyük bir krizin içerisine girdi. Geçtiğimiz gün ise Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Nihat Özdemir, yapılan TFF Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından ertelenen liglerle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Ligleri 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık” dedi. Gelişmeler üzerine Piserro Kahramanmaraşspor Kulüp Başkanı Fatih Mehmet Ceyhan gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Ceyhan, dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten tüm takımların olduğu gibi Piserro Kahramanmaraşspor’un da etkilendiğini belirterek, “Bir deplasman maliyeti en az üç katı olacak. Oyuncular tek odalarda da kalacak, otobüslerde sosyal mesafeye sebebiyle bir otobüs yetmeyecek, üç otobüsle antrenmanlara ve deplasmanlara gidip gelinmesi gerekecek. Malzemelerin tek kullanımlık olması lazım. Bunları karşılamak mümkün değil. Ekonomik olarak dönüşte bizi ciddi şekilde etkileyecek. Bizim ligde her bir kulübün en az 1 milyon TL masrafı olacak.” dedi.

İşte Başkan Ceyhan’ın açıklamaları;

MAÇLARIN OYNANMAMASI DOĞRU BİR ADIMDI”

Normalde biz Bandırma deplasmanına gidecektik bir önceki haftasında TFF’den seyircisiz oynama kararı çıkmıştı Kırşehir maçını bu yüzden seyircisiz oynadık. Kırılma maçlarından biriydi Playoff’ta bizim iç sahada en büyük destekçimiz on ikinci adam pozisyonunda taraflardan yoksun bir şekilde oynadık. Talihsiz bir golle 3-0 alabileceğimiz bir maçı 1-0 kaybettik. Futbolcu kardeşlerimizde bu tedirginlik var. Çünkü artık bu salgından dolayı enfekte olan Türkiye’deki insan sayısıda artmakta, dünyadan haber geliyor işte İtalya’da Amerika’da, İspanya’da sıkıntılar oldu bunu her gün televizyondan izleyen, medyadan takip eden insanlar bunlardan etkileniyor. Futbolcu kardeşlerimizde de bu tedirginlik bu sıkıntı vardı. Bu noktada maçların oynanmaması doğru bir adımdı zaten. Federasyonumuz da Kırşehir maçından sonraki perşembe günü bize deklare etti. Biz de bandırma maçını için deplasman hazırlıkları bitmişti, cuma günü Bandırmaya hareket edecektik bu kararı futbolcu kardeşlerimize bildirdik. Bazılarına akşam çünkü yurt dışında olan futbolcularımız var gurbetçi olan bazısı da bir gün sonra hepsini evine ikinci bir emre kadar tabiri caizse evlerine karantinaya gönderdik. Bu durumdan etkilendik keşke oynanıp 6 hafta bitseydi ama önce sağlık bence doğru bir karar verildi. Bu noktada belki de daha da öncede verilebilir di ama son seyircisiz maçtan sonra böyle bir karar verilmesi doğru bir karar.

EN AZ 1 MİLYON TL ARTI MADDİ OLARAK İHTİYAÇ DOĞACAK”

Ekonomik olarak daha önce etkilenmedik de şimdi etkileneceğiz. Takım tekrar toplanacak, toplandıktan sonra yaklaşık 1 ay kamp dönemi yapılacak. Daha önce böyle bir kamp masrafı hesaplanmamıştı. Tekrar sağlık standartlarına uyarak antrenman yapıp deplasmana giderseniz her bir deplasman maliyeti en az üç katı olacak oyuncular tek odada da kalacak, otobüslerde sosyal mesafeye sebebiyle bir otobüs yetmeyecek üç otobüsler antrenmanlara ve deplasmanlara gidip gelinmesi lazım, malzemelerin tek kullanımlık olması lazım. Yıkanıp atılacak tekrar kullanılmayacak. Bunları karşılamak mümkün değil. Ekonomik olarak dönüşte bizi ciddi şekilde etkileyecek. Bizim ligde her bir kulübün en az 1 milyon TL masrafı olacak. Hiç olmayan bir gider, hiç hesaplanmayan gider. Çünkü ligin bitmesine altı hafta vardı oynasak lig bu şekilde bitecekti. Ama deminde dediğim gibi doğru bir karar bu sağlık her şeyden önemli insan canı. Dönüşte ama ekonomik olarak 2’nci 3’üncü ligler en az 1 milyon TL artı maddi olarak ihtiyaç doğacak.

FUTBOLCULARIMIZLA GÖRÜŞME YAPMADIK”

Şu an futbolcularımızla öyle bir konuşma yapmadık. Futbolcularımız gelince onu değerlendireceğiz. Biz orda değiliz zaten ben kendi adıma en azından. Biz şu an öncelikle ülkemizin her yönüyle her sektörü bir an önce normale dönmesi bu virüsten bu husumetten bir an önce kurtulması için dua ediyorum. Rabbimden dileğim bu öncelikle bizim normale dönmemiz daha sonra bu işler bir şekilde zaten hallolur. Önce sağlık!

LİGLERİN BAŞLAMA TARİHİ BİZİM İÇİN BU SÜPER LİG AYRI DEĞERLENDİRİLMELİ”

Dün federasyon liglerin şimdilik 12,13,14 Haziran’da oynanacağını söyledi ama karar net değil. Bunları 2-3 günlük süreçte değerlendireceğiz. Federasyonla görüşmelerimiz devam ediyor. Bende 2’nci 3’üncü Kulüpler Birliği yönetimindeyim zaten. Oraylada görüşüyoruz. Dün de kendi aramızda toplantı yaptık video konferans yöntemiyle bakalım liglerin başlama tarihi bizim için bu Süper Lig ayrı değerlendirilmeli 2’nci lig 3’üncü lig ayrı değerlendirilmeli. Çünkü iki grubun şartları çok farklı. İlk okul öğrencisi ile Üniversite öğrencisi kıyaslamasını yapabiliriz tabiri caizse. Üniversite öğrencisiyle ilkokul öğrencisine aynı soruyu sorabilirimisiniz aynı sorumluluğu bekleyebilirmisiniz. Bunların ayrı değerlendirilmesi lazım bu noktada bizim bazı taleplerimiz olacak federasyondan bu noktada akşam kendi içimizde yönetim kurulu toplantımızı yaptık. Bakalım süreç nasıl değerlenecek ona göre biz futbolcu kardeşlerimizle görüşeceğiz. Şu an hepsi kendi evinde kendi ailelerinde izolasyondalar.

EN UYGUN AY TEMMUZ”

12-13-14 Haziran oynanacağın düşünülüyor bu tarih bizim için uygun değil. 15 Temmuz yani bir ay sonra oynanması lazım ki bu virüs riskini iyice azaltmış olacak, ülkemizde istatistikler, veriler her gün aşağıya doğru gidiyor. Bunu 15 Temmuz gibi yaparsak 15 Haziranda takım toplanır 1 ay da hazırlığı olur. Temmuz ayı içerisinde de başlanırsa da 15 Temmuz, 12 Temmuz gibi olabilir. Temmuz’u bulması lazım bizim için en uygun zaman Temmuz ayı.

FUTBOLCULARIMIZ BİREYSEL ANTRENMAN YAPIYOR”

Teknik heyetimiz video üzerinden ayrıldıktan sonra bireysel antrenmanlar yaptırdılar futbolcu kardeşlerimiz tabi kendileri bireysel olarak çalışıyorlar. Ama tabi hiçbir bireysel antrenman, uzaktan yapılan antrenman takım antrenmanı gibi birlikte yapılan antrenmanın yerini tutmaz. Dolayısıyla çoğu eksik gelecek bütün takım için de böyle zaten. Tekrar toparlanmak 3-4 hafta sürer. Kamp dönemleri var. Deminki söylediğimiz maliyetlerden biri de bu olacak.

SEYİRCİSİZ OYNANMAYA DEVAM EDİLMELİ”

Şimdiki veriler göre 15 Haziran’da oynanmaya başlarsa kesinlikle seyircisiz oynanmaya devam edilmeli. Çünkü virüs hala tam kontrol altına alınmış olmayacak. 1 kişi 100 kişiyi 100 kişi 200 kişiyi enfekte edebiliyor, bulaştırabiliyor. Bizim düşüncemiz bu liglerin en az Temmuz ayı içerisinde 1 ay daha geçmesi lazım. İyice virüs belasını sıfırladığımızdan emin olmamız lazım bence. Federasyon Haziranın 13’i 15’i gibi başlarsa mutlaka tabi seyircisiz oynatılmalı. Çünkü virüs belası hala devam ediyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN PERFORMANSI TAKDİRE ŞAYAN”

Bu noktada Türkiye Cumhuriyet Türk olarakta ben kendi gurur duyuyorum. Her zaman duydum zaten. Her zaman olduğu gibi bu olayda da örnek çalışma yaptı. Özellikle sağlık çalışanlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanımıza bu işe katkı sağlayan devlet kurum ve kuruluşların tüm güvenlik görevlilerimizin tüm ilgililerin, tüm yetkililerin, tüm bürokratların hepsine ben teşekkür ediyorum. Başarılı bir süreç dünyada örnek gösterilen bir süreç. Şu an keşke hiç olmasaydı ama 3 bin 500 gibi bir ölü sayımız var ve her günde sayılar azalıyor. Entübe olan hasta sayımız bin küsülerden 700’e düştü iyileşen hasta sayımızı neredeyse vaka sayısının 2 katına çıktı iyileşen hasta sayımız. Türkiye burada sağlık alanında geçmişte yaptığı yatırımların karşılığını gördü. Kahramanca çalışan sağlık çalışanlarımızın gösterdikleri bu güzel performans takdire şayan bir şey ben hepsine teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE DÜNYAYA DERS VERDİ”

Ben ayrıca dış ticaretle uğraşıyorum ihracat yapıyorum ve özellikle İtalya çalıştığım pazarlardan biri. İtalya’daki durum dünya duydu zaten. İngiltere’de 30 bini buldu ölü sayısı. Güya bunlar Avrupa ülkeleri bizden daha gelişmiş olduklarını zannettiğimiz veya öyle bir önyargıyla baktığımız ülkelerin sağlık alanında insan sağlığı konusunda ne kadar zayıf oldukları ve ne kadar yetersiz oldukları ortaya çıktı. İtalya’da çoğu insanı hastaneye bile almadılar. İnsanlar evlerinde kendi başlarına değersiz bir şekilde canlarını verdiler. Hastanedeki bazı hastalarla ilgili tıbbi imkanlar veya malzemeler yetersiz olduğu için doktorlar tercihte bulunmaya çalıştılar ve yaşlı olanı diğerine göre tercih ederek malzemeyi diğerine kullandılar. Bunlar insan onuruna çok ters şeyler. Her can bizim için önemli bu noktada Türkiye dünyaya ders verdi. Bu noktada da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

NELERİN DEĞERLİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK HİÇ BİRİMİZ”

Bu tip olaylar büyük salgınlar her yüzyılda bir dünya insanlığına geliyor bunlardan biz doğru dersler çıkarırız. Öncesinde kıymetini bilmediğimiz sokakta kafamıza göre bile gezmemizin ne kadar önemli olduğunu, bir AVM’de dolaşmanın ne kadar önemli olduğunu. Bir kafede oturup çay kahve içmenin, arkadaşlarımızla muhabbet etmenin ne kadar değerli olduğunu iki ay önce bilmiyorduk hiç birimiz. Şimdi bunların değerli olduğunu anladık. İnşallah bu olay bize bu manada doğru dersler çıkartırız.”

(Haber: Samet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz