Her yıl 23-30 Eylül tarihleri arasında sporun tabana yayılması, hareket bilincinin her yaştan ve her statüden bireyin günlük rutini haline getirilmesi ve bu alanda bilincin arttırılması amacı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak yapılan etkinlikler ile "Ulusal Herkes için Spor ve Sağlıklı Yaşam" sloganı ile kutlanan ‘Avrupa Spor Haftası’, her yıl geleneksel olarak düzenleniyor. Çok sayıda farklı spor aktiviteleriyle her yaştan ve statüden bireyi bir araya getirerek hareket bilincini arttırmayı amaçlayan proje kapsamında bugün Milli İrade Meydanı’nda açılış programı düzenlendi. Pandemi tedbirleri eşliğinde düzenlenen programa Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Cihat Sezal, Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Ardından Bisiklet, Boks, eskrim, Wushu, ve güreş dalında sporcular gösteri gerçekleştidi. Program sonunda ise protokol tarafından branş tanıtım stantları ve parkurlar gezildi.

“ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ”

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, açılışta yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Sporun yaygınlaşması ve her yaştan bireyi bir araya getirerek hareket bilincini artırmayı amaçlayan ve Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak yapılan etkinlikler ile kutlanan Avrupa Spor Haftası’nda spor ve sağlıklı yaşam etkinlikleriyle bu yılda pandemi nedeniyle tedbiri elden bırakmadan sağlıklı ve hareketli kalarak, birbirinden eğenlenceli spor ve sağlıklı yaşam konusunda farkındalık oluşturucu çeşitli etkinliklerle Kahramanmaraş’ımız da hep birlikte kutlamaya gayret ediyoruz. Avrupa Spor Etkinlikleri kapsamında Türkiye’de herhangi bir ayrım gözetmeksizin 83 milyon ülke nüfusumuzun tamamını spor ve fiziksel aktivite ile bu projenin parçası olması hedeflenmektedir. Bilimsel araştırmalar düzenli bedensel aktivitelerin insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkiler yarattığını ortaya koyuyor. Gençlerimizi sporla tanıştırmak ve en azından bir spor dalına yönlendirmek en önemli hedeflerimizden birisidir. Kahramanmaraş olarak biz de bu noktada elimizden gelen gayreti gösteriyor ve göstermeye de devam edeceğiz. Ülkemizin sağlıklı nesillerini yetiştirmek amacıyla çalışan, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sporla kalın, sağlıcakla kalın.

BU PROJE İLE DİĞER AMAÇLANAN HEDEFLER?

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ulusal Herkes için Spor ve Sağlıklı Yaşam" sloganı ile kutlanan Avrupa Spor Haftası projesi ile, her yaştan ve statüden bireyi bir araya getirerek çeşitli spor aktiviteleriyle tanışması ve sporu sevdirerek, hayatlarına sporu dâhil etmeleri ve sağlıklı yaşamla ilgili farkındalık oluşması için bir fırsat oluşturmak amaçlanmıştır. Yine bu proje ile diğer amaçlanan hedefler; Sağlıklı yaşam ve spor yapma alışkanlığı kazandırmak, Spor kültürünün tabana yayılarak demokratikleşmesini sağlamak, Digital medyayı etkin kullanarak spor branşlarının bilinirliğini arttırmak, Spor, fiziksel faaliyetler gibi konular hakkında bilgi ve farkındalığı artırmak, Bireylerin spor branşlarına daha bilinçli katılımını sağlamak, Sağlıklı Beslenme bilincinin oluşmasını sağlamak, Ülkemizin spor, sağlık ve kültür turizmine katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Avrupa Birliği üyesi olmamamıza rağmen ülkemizin son 18 yılda gerçekleştirdiği tesisleşme atağı neticesinde önemli bir yol kat etmesi, beraberinde Gençlik ve Spor Bakanlığı teşkilatlarımızın da önemli projelere öncülük etmesini sağlamıştır.

“İYİ HİSSETMENİN YOLU DA HAREKET ETMEKTEN GEÇMEKTEDİR”

Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın ve Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonunun gerek sahada, gerekse sosyal medya ve her yaştan vatandaşımıza yönelik yaptığı çalışmalar Avrupa Parlamentosunun dikkatini çekmeyi başarmış Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Avrupa Delegasyonu tarafından, ülkemiz adına Avrupa Spor Haftası kapsamında yapılacak tüm etkinliklerin koordinasyonu ve yetkisi Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu’na verilerek desteklenme kararı alınmıştır. Corona virüs tehdidinin devam ettiği bugünlerde uzun süre evde vakit geçiren vatandaşlarımız evde hareketsiz kalarak çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalmışlardır. Sağlımız için toplumumuzda her yaştan ve her statüden bireyin hareketsiz kalmaması gerekmekte ve kaliteli bir yaşam için sporu hayatımızın bir parçası haline hatta hayatımızın merkezine koymamız gerekmektedir. Sayın Bakanımız Muharrem Kasapoğlu’nun dediği gibi; Virüsten korunmanın yolu evde kalmaktan, evde kaldığımız süreçte iyi hissetmenin yolu da hareket etmekten geçmektedir.

“HAREKETSİZ KALMALARINA ENGEL OLDUK”

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak evde kaldığımız izolasyon sürecinde esenliğimizi korumak adına fiziksel hareketliliğimizi kaybetmememiz için Gençlik liderlerimiz, psikiyatrist, fizyoterapist, diyetisyenlerimiz ve antrenörlerimiz 21 branşta online çalışma planı hazırlayarak, sportif anlamda “evde kal hareketsiz kalma” sloganıyla antrenörlerimiz eşliğinde sosyal medya üzerinden canlı yayınlar ve paylaşımlar ile hem milli sporcularımızın antrenmanını devam ettirirdik hem de halka açık canlı yayınlarla ev tipi spor faaliyetleri ile her yaştan ve her statüden bireyin evlerde spor yapmasını teşvik ettik ve hareket etmelerine destek olduk. Yine spor yapmayı teşvik etmek için Toplu yerleşim yerlerinde, site alanları içerisinde uygun olan alanlarda, antrenörlerimiz eşliğinde yerleşim yeri sakinlerine balkonlarda egzersiz hareketleri yaptırarak vatandaşlarımızın hareketsiz kalmalarına engel olduk.

“SPORCULAR DÜZENLİ ANTRENMANLARINA BAŞLADI”

Ne yazık ki pandemi, birçok alan üzerinde olduğu gibi spor endüstrisi üzerinde de derin etkiler yarattı. Şampiyonaların ertelendiği, bütün spor liglerine araların verildiği uzun bir sürecin ardından ülkemizde başlayan normalleşme süreciyle beraber Gençlik Merkezleri ve bakanlığımıza bağlı spor tesislerinde uygulanacak önlemleri belirledik ve bu önlemlerin sıkı takipçisi olarak tesislerimizin kapılarını gençlerimizin ve halkımızın kullanımına açtık. Tesislerimizde Kahramanmaraş’ımızın yetiştirmiş olduğu Milli sporcularımız ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri sporcuları düzenli antrenmanlarına başladı ve hali hazırda da aldığımız önlemlerle beraber antrenmanlarına devam etmektedirler.

“KAHRAMANMARAŞ’IN GÜZELLİKLERİNİ ÜLKEMİZE VE DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Ayrıca Kahramanmaraş’ımızın doğası, kültürü Dağcılık, Kampçılık, Rafting, Trekking, Dağ Bisikleti Yarışları, Yol Bisikleti Yarışları, Yamaç Paraşütü gibi çok farklı spor faaliyetlerini yapmaya imkan sunmaktadır. Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak gençlerimizle beraber Kale’de, Başkonuş Yaylası’nda, Madalyon Anıtı önünde, Andırın Asma Köprüsünde, Tarihi Taş Köprü’de, Yedi Güzel Adam Müzesi’nde, Fırnız’da ve daha saymakla bitiremeyeceğim bir çok yerdeki yapmış olduğumuz spor faaliyetlerini kayıt altına alıp birleştirerek inşallah bu hafta içerisinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün sosyal medya hesaplarından yayınlayacağız. Sizlerin de desteğiyle Kahramanmaraş’ın bu güzelliklerini ülkemize ve dünyaya tanıtacağız. Bir kez daha hatırlatmak gerekirse evde kaldığımız bu süreçte asla hareketsiz kalmayalım.”

Ahmet Özdemir ise organizasyonun iyi neticeler vermesini ve davamının gelmesi temennisinde bulunarak, “Bu güzel organizasyonun iyi neticeler vermesini ve devamının gelmesini temenni ediyorum. Biz bir neslin aklını fikrini kullanmak istiyoruz ama onların aklını fikrini daha uzun kullanmak istiyorsak gençlerimizi bu spor imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlamamız lazım” şeklinde konuştu.

HABER: ABDULSAMET İSPİR

Editör: Mahmut Beyaz