Bu yıl 12'ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Runatolia Maratonu, 2 bini yabancı yaklaşık 11 bin kişinin katılımıyla 5 Mart'ta yapılacak. Uluslararası Antalya Runatolia Maratonu, çeşitli etkinliklerle beraber 3 gün sürecek bir spor festivaline dönüşecek. Runatolia maratonu 10, 21 ve 42 kilometre olmak üzere 3 farklı mesafede, Terracity Run da 4 kilometre mesafede gerçekleştirilecek. Düzenlenecek olan maratonda Kahramanmaraş’ı temsilen ise Eski Futbol Hakemi ve Beden Eğitimi Spor Uzmanı Tuğba Güneş katılacak. Maratona sıkı bir şekilde hazırlanan Güneş, Kahramanmaraş’a derece ile dönmek istiyor. 7 aydır maraton şampiyonalarına katıldığını belirten Güneş, hedefinin New York, Berlin, Sardunya Adaları Maratonuna katılmak olduğu söyledi.

‘18 YIL BOYUNCA FUTBOL HAKEMLİĞİ YAPTIM’

Kendisinin Beden Eğitimi ve Spor Uzmanı olduğunu söyleyen Güneş, gazetemize hedeflerini şu şekilde anlattı: “18 yıl boyunca futbol hakemliği yaptım, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında hakemliği bıraktım. Hakemliği bıraktıktan sonra İzmir Mastırlar Kulübünde uzun mesafe maraton koşuculuk yapıyorum. Yaklaşık olarak da 7 aydır şampiyonlara gidip geliyorum. Dolasıyla da Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Türkiye Pist Şampiyonasında 10 bin metrede Türkiye ikincisi oldum. Böylelikle atletizme giriş yapmış oldum. Bu ilk yarışımdı. Çünkü hakemlik yaptığım için vakit bulamıyordum. Yine ara ara hakemlik süreçlerimde hobi olsun diye arada katılıyordum. Tarsus ve İstanbul Maratonunu çok uzun yıllar koştum. Ama bu defa hem kulüp sporcusu olarak hem de müsabakaya ve dereceye dönük daha profesyonel adına koşmaya başladım. Temmuz ayında Türkiye ikincisi olduktan sonra bir sakatlık geçirdim. Yaklaşık 17 hafta tedavi süreçlerim oldu. Bu aralarda Balkan Şampiyonasına gitmedim. 6 tanede Ulusal yarış koşamadım. 17 haftanın sonucunda ki ilk yarışım İstanbul Maratonuydu. İstanbul Maratonunu 10 kilometrelik kısmıyla yarış koştum. Yine aynı derecemi egale ettim.

‘5 MART’TA 21 KİLOMETRE KOŞACAĞIM’

Denizli’de Antrenörüm var antrenman planlarımı Denizli’den kendisi gönderiyor. Bende burada antrenmanlarımı uyarlamaya çalışıyorum. Çünkü bireysel bir spor yapıyorsunuz, bir program geliyor kendi iç disiplininizi geliştiriyorsunuz o disipline göre sizi yarışlara hazırlıyor. Planlamalara göre de senelik hangi yarışlarda koşacağız, ne yapacağız diye planlama yapıp yarışları koşuyoruz. Ardından Mersin Uluslararası Maratonunu 15 kilometrelik yarışı koştum. O yarışta tüm televizyonlar canlı yayın veriyordu bitiş noktasına geldiğimde dördüncü bitirdim diye anons edildim, aradan 2 gün geçti organizasyon komitesinden aradılar son olarak yaptıkları hakem değerlendirmelerinden sonra üçüncü olduğumu açıkladılar. Orada da üçüncü olmuş oldum. Şimdi Antalya’da Runtalya Maratonu düzenleniyor. Runtalya Uluslararasında festival havasında geçen, çok renkli bir yarıştır. Uluslararası platformda çok ciddi ses getirmiştir. 5 Mart’ta orada 21 kilometre koşacağım. Hazırlıklarımı sürdürüyorum. Çok uzun mesafe koşuyoruz. Her konuda dikkat etmemiz gerekiyor, zaman, uyku, beslenmelere çok dikkat ediyoruz.
 

‘SPORTİF FAALİYETLER İLİŞKİLERİ DÜZENLER’

Kendisinin Kulüp sporcusu olduğuna vurgu yapan Güneş, Önümüzde mastırlar Danimarka’da, Avrupa Pist Şampiyonası var akabinde Hırvatistan da Balkon Şampiyonası var onlara katılacağım. Benim yaptığım dereceler, performansımın yüksekliği Kulüp tarafından onaylanıyor. Dolasıyla 25 Temmuz ile 1 Ağustos Kanada’da yapılacak olan Avrupa Pist Şampiyonasına gitmem uygun görüldü. Orada 10 bin metre koşacağım. Ben daha çok arazi ve parkur koşucusuyum. Uluslararası boyutta ilk defa pist Şampiyonasında koşacağım. Türkiye’de ikinci olduğumda Pist Şampiyonasıydı, çok fazla deneyim istiyor. Uzun mesafe koşuları biraz dayanıklılık ister gerçekten çok zordur. Planlarımın arasında benim istediğim New York, Berlin, Sardunya Adaları Maratonu koşmak. Sanıyorum önümüzdeki süreçlerde de bunları gerçekleştireceğimi düşünüyorum. Çünkü 18 yıllık hakemliğimden dolayı sadece futbola adaptesiniz ve çok büyük zaman alıyor. Öyle olunca şimdi atletizme gönül vermiş birisiyim. Çok ciddi sakatlıklarım olmadığı sürece de koşacağım. Hedefim tabii ki Avrupa Şampiyonasında şehrimizi, ülkemizi en iyi şekilde lanse etmek. Çünkü ülkenin konumu da biliyorsunuz artık, biz bunu ancak sportif faaliyetlerle ülkenin prestijini yeniden gündeme getirebiliriz. Sportif aktivitelerle ülkenin konumunu koruyabiliriz. Bakıyorsunuz bugün Amerika İran arasında sporcular bir birlerine blok koydu. İran Amerikalı sporcuları istemedi. Amerikan güreşçileri tekrar ambargoyu kaldırdı geçen hafta. Dolayısıyla sportif faaliyetler ilişkileri düzenler. İnsan ilişkilerini ve ülkeler arasındaki ilişkileri. O nedenle ülkemize, şehrimize kendimize sonuçta nereden geliyorsun Hakemlikte de böyleydi.

‘TRAİL ATLET OLMAK İSTİYORUM’

Bu yıl hedeflerim arasında trail koşmak var. 30 kilometre 50 kilometre koşmak istiyorum. Eğer antrenörüm uygun görürse Mart ayı sonunda Alanya’da ultra trail var 30 kilometre, yine Temmuz ayında da uygun olursa Kayseri 65 kilometre ultra trail var onları koşmak istiyorum. Meditasyon ve zihin çalışıyorum. Ben bir çok yarışımda zihnim ile koştum, diyeceksiniz ki bu nedir, yoga meditasyon, zihin çalışması yaptığım için çok uzun yıllardır, hatta her başarıdan ve sakatlıktan sonra zihin gücü bedenin gücünü her zaman yener. Yeter ki biz olayı isteyelim olaylar doğrultusunda gelişelim, odaklanalım o odağın sonucun başarı zaten kendiliğinde geliyor. Aslında ileriye dönük bu iki yıl içerisinde trail atlet olmak istiyorum, yüzüyorsunuz, koşuyorsunuz ve üstüne bisiklet sürüyorsunuz. Türkiye'de bu noktada çok ciddi yarışlar oluyor. Bu konuda çok ciddi kondisyon gerekiyor çok ciddi hazırlanmanız gerekiyor. Çünkü bunlar çok uzun mesafeler. 3 kilometre yüzüyorsunuz, sonra 80 kilo metre bisiklet sürüyorsunuz geliyorsunuz 21 kilometre koşuyorsunuz, bunların hepsi art arda yapılıyor. Ve bu koşuları iklim şartlarına ve doğa şartlarına göre yapıyorsunuz.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz