Kahramanmaraş’ın güreşte söz sahibi olmasında büyük payı olan ve birçok şampiyon güreşçinin çıkış yeri konumunda bulunan Dereköy, hem yetiştirdiği güreşçilerle hem de düzenlenen güreş festivalleriyle adından söz ettiriyor. Özellikle Dulkadiroğlu Belediyesi’nin güreşe önem vermesiyle birlikte Dereköy, tüm Türkiye’de takip edilen güreş festivallerine ev sahipliği yapıyor. Düzenlediği güreş festivallerini geleneksel getiren ve Dereköy’ün bu noktada konumunu korumasını sağlayan Dulkadiroğlu Belediyesi, bu yıl ise 5. Geleneksel Şalvar Güreşi ve Şeref Eroğlu Şampiyonlar Güreş Festivali’ni büyük bir coşkuyla düzenledi. Türkiye ve Kahramanmaraş güreşinin önde gelen isimlerinin de katıldığı güreş festivaline güreş severler yoğun ilgi gösterdi. Şalvar Güreşi Yıldızlar Türkiye Şampiyonasının yanı sıra Dereköy karakucak şampiyonasının da yapıldığı güreş festivalinde güreş ağalığına Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal seçildi.
GÜREŞLERE AYRI BİR ANLAM KATTIK”

Programın açılış konuşmasını yapan Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş’ın en önemli spor faaliyeti olan ata sporu güreşi geliştirme ve canlı tutma adına yaptıkları çalışmaları anlattı. Bu kapsamda bölgesinde iki geleneksel güreş festivali düzenlediğini anlatan Başkan Okay, Dereköy güreşlerinin ardından 23 Eylül’de Bertiz Boyalı Güreş Festivalini düzenleyeceklerini kaydetti.
Başkan Okay, açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Dulkadiroğlu Belediyesi olarak her türlü sporu destekliyor ve tüm sporcularımızın yanında duruyoruz. Özellikle ilçemizin de sporda temel taşı olan ata sporumuz güreşe de ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü bölgemizde yıllardır süre gelen bu anlamda özel müsabakalar ve turnuvalar mevcuttur. Bizde göreve geldiğimiz günden bu yana bu özel mücadeleleri renklendirmek ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak adına çalışmalar yaptık. Dereköy sahamızı yeniledik ve yaklaşık burada düzenlenen güreşlerimize ayrı bir anlam kattık. Yine Bertiz Boyalı’da bir tesis oluşturarak o bölgede yapılan müsabakaları da adeta garanti altına aldık. Ben bugün Dereköy’de oluşan bu güzel atmosferden duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. 12 ilden yaklaşık 510 sporcu burada mücadele etti. Ben bu müsabakalara katılan tüm hemşerilerime ve sporcularıma teşekkür ediyorum.”


PEHLİVANLARIN YETİŞMESİ İÇİN HER TÜRLÜ İMKAN SAĞLANDI”

Başkan Okay’ın ardından bir selamlama konuşması yapan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, spora verdikleri değeri hatırlattı. Özellikle ata sporu güreşin kendilerinde özel bir yere sahip olduğunu anlatan Kılıç, sporculara başarılar diledi. Kılıç, “Güreş, milletimizin genlerinde var. Bu anlamda geçmiş tarihte ve yakın tarihimizde gerek yerel, gerek bölgesel, gerek ülke, gerekse de dünya çapında değişik etkinliklerde ülkemizi temsil etmiş, bölgemizde şöhret bulmuş pehlivanlarımız vardır. Bunların anıları dilden dile, kulaktan kulağa anlatıla gelir. Bunların başarıları gençlerimiz tarafından zevkle dinlenir ve dinlenen bu şeyler yeni pehlivanların yetişmesine de vesile olur. Bir zaman güreşte her sahada olduğu gibi, güreşte de gerilemiştik. Bir Osmanlı acısı yaşamıştık, bir imparatorluk kaybedip, küllerinden bir cumhuriyet kurup, cumhuriyetimizin belli aşamalar kaydetmesinde de çok emekler sarf edilip çok terler dökülmüştü. O sıkıntılı dönemlerde güreşimizde sıkıntıla girmişti, hatta hemşerimiz şair Hayati Vasfi Taşyürek bu durumumuzu, ‘Bizden öğrenenler bizi yeniyorlar’ diye teessürle dile getirmişti. Ama o günler geçti, hamdolsun bu günlerimize. Eskiden güreşin tabanda alanları vardı, güreşsiz düğünümüz olmazdı. Nerede bir çayır çimen varsa, nerede bir yumuşak toprak veya kumsal alan varsa orada güreşler yapılırdı. Ve düğün sahibinin ekonomik gücü ve etkinliğine göre de bazı düğünlerde ödüller konularak daha büyük etkinlikler yapılırdı. Ülkemizin gelişmesiyle beraber güreşin de her türünde devletimiz planlı, projeli bir şekilde gerek pehlivanlarımızın yetişmesi, gerekse de yetişen pehlivanlarımızın desteklenmesi ve bu pehlivanların, bölgesel, ulusal ve ülkeler arası yarışlara katılabilmeleri için her türlü imkanı hazırlamıştır” dedi.

YENİ PEHVİLANLAR İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ”

Turnuvanın güreş ağalığına da seçilen Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal’da bir selamlama konuşması yaparak memnuniyetini dile getirdi. Sezal, “5’ncisi düzenlenen Geleneksel Şalvar Güreşi ve Şeref Eroğlu Şampiyonlar Güreş Festivaline hepiniz hoş geldiniz. Çocukluğumun da bir kısmı buralarda geçti, hatta geldiğimde hoş geldin dediler. Bu benim için büyük bir şeref. Dereköy’de böyle bir festivale katılmak, çocukken tanıdığım simaları görmek benim için büyük şeref. Şeref Eroğlu hocamız, ‘Kahramanmaraş’tan ve Dereköy’den yeni pehlivanların, yeni yiğitlerin çıkması için, Türk bayrağını yeni gençlerin dalgalandırması için çaba sarf edebilirim’ demişti. Bu çok kıymetli bir düşünce, bunun için çaba sarf eden, emek veren başta Dulkadiroğlu Belediyemiz olmak üzere bu minvalde çalışan tüm güreşçilerimize, federasyonumuza şükranlarımızı sunuyorum. Biz de İnşallah siyasetçiler olarak Kahramanmaraş’ta ve şampiyonlar yetiştirmiş Dereköy’de yeni şampiyonların çıkması için canla, başla, gayretle çalışacağız. İnşallah önümüzdeki dönemlerde şampiyonumuzun da desteğiyme mahallemizde çok kıymetli pehlivanlar çıkacaktır” açıklamalarında bulundu.
GÜREŞLER AZALINCA ŞAMPİYONLAR DA ÇIKMAZ OLDU”

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Şahin Hopur’da katılımcılara ve sporculara teşekkür etti. Kısa bir selamlama konuşması yapan Hopur, “Bugün yiğitlerin harman olduğu Dereköy er meydanına hoş geldiniz. Eskiden bu yana Karakucak Şalvar güreşlerini yapılırdı Dereköy’de. Güreşler bitince şampiyonlar da çıkmaz oldu. Beş yıl önce körelmiş, bitmiş güreşten dolayı Göksun Güreş Eğitim Merkezi’ne giden arkadaşları aradım. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonuyla birlikte güreş festivali düzenledik ve o günden bu yana düzenliyoruz. İnşallah böyle geleneksel güreşlerimiz çoğaldıkça şampiyonlarımız da çoğalacaktır. Sizlerin huzurunda bizlere yardımlarını eksik etmeyen başta Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan’a, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı’ya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


UNUTULAN GÜREŞELERİMİZİ CANLANDIRALIM”

Turnuvaya adını veren Avrupa ve Dünya Şampiyonu Olimpiyat 2’ncisi Şeref Eroğlu’da turnuvaya büyük bir gururla katıldığını dile getirdi. Eroğlu “Beş yıl önce arkadaşlarımızla hiçbir söz eylemin yerini tutmaz, bizde bizden sonraki kardeşlerimize bir fırsat verelim, bakarsınız bir gün onlarda Avrupa, Dünya Olimpiyat şampiyonu olur, bu memleketin bayrağını dalgalandırır diye yola çıktık. Dedik ki, Dereköy’de geçmişte yapılan ama bugün unutulan bu güreşlerimizi canlandıralım. Çok şükür Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun, belediyelerimizin ve siyasi büyüklerimizin desteğiyle bugünlere geldik. Buradaki amacımız ben güreş yaptım ama kendimi ifade edemedim, güreşecek alan bulamadım diyen bir tane kardeşimizi kaybetsek bizim için zarardır. Buradaki gençlerimize bu fırsatı vermek için güreşleri yapıyoruz. İnşallah bunlarda tarihe not düşecek sporcular olacaklar, ülkelerine güreş alanında hizmet edecekler. Bu geleneği artırarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından güreş müsabakaları yapıldı. İlk olarak Türkiye Şalvar Güreşi Yıldızlar şampiyonasında madalyalar sahiplerini buldu. Ardından gerçekleştirilen bölgesel şampiyonada kıran kırana mücadeleler gerçekleştirildi.
Karşılaşmaların ardından sporculara ödülleri takdim edildi.
Turnuvaya; Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu, Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı Kadir Okatan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Niyazi Can, meclis üyeleri, partililer, mahalle muhtarları ve çok sayıda spor sever katıldı.

(Haber: Hakan Aydın)

Editör: Mahmut Beyaz