Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde, okul sporları Dart müsabakaları başladı.
2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı Okul spor faaliyet programında yer alan spor müsabakaları tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce Futbol, Futsal, Güreş, Basketbol, Hentbol, Atletizm, Masa Tenisi, Badminton, Voleybol, Judo gibi müsabakalar geride kalırken, şimdide gençler Dart karşılaşmaları start aldı. Kahramanmaraş'ta bu yıl ilk kez düzenlenen müsabakalar, oldukça heyecanlı maçlara sahne oluyor. Gençler Dart müsabakasının başlama vuruşunu Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı yaptı.
 
KABAKÇI: 'SPOR GÜNÜMÜZDE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR'
Kabakçı, bu sporun Kahramanmaraş'ta ilk kez yapıldığını kaydetti. Okul sporları ile küçük yaşta ki çocukların sporla tanıştığının altını çizen Kabakçı, sporun günümüzde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Kabakçı: "Spor çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerine yardımcı olmak onlara sağlanabilecek en önemli desteklerin başında geliyor. Kendilerini bu alanda olumlu yönde geliştirmeyi başaran çocuklar ileride birçok alanda üstünlük sağlayabilme başarısını gösteriyorlar. Fiziksel, bilişsel ve duygusal anlamda olumlu gelişimin en önemli anahtarlarından biri “Spor” diyebiliriz. Özellikle spor yapmanın faydalarından hep bahsederiz ama genelde işin fiziksel gelişim ve sağlığa faydaları kısmında kalırız. Halbu ki spor yapmak, zihinsel ve fiziksel gelişimi sağladığı gibi, hem eğitim hayatında hem de sosyal yaşantıda bir çok kazanç sağlar. Aileler bazen yalnızca bir hobi olarak görse de, henüz gelişimlerinin başında olan çocukların küçük yaşta spora başlamaları çok önemlidir, spor yapmak eğlencelidir. Genel anlamda çocukların özgüvenleri daha yüksek oluyor. Üstelik bu olurken de disiplinle yetişiyorlar. Bu da onların ileride ki hayatları için çok önemli. Diğer bir taraftan spor sayesinde fiziksel aktiviteler sayesinde stres seviyelerinin azalmasına ve hatta depresyonun önlenmesine katkı sağladığı gözlemlenmektedir. İstatistiksel olarak bakıldığında küçük yaştan itibaren spor yapan çocukların akademik hayatlarının daha başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Spor onların reflekslerini geliştirirken, stratejik düşünme yetisi kazandırıyor ve liderlik özelliklerini arttırıyor. Takım çalışmasına yatkınlıkları arttığından ileride profesyonel kariyerlerine olumlu yönde destek sağlıyor. Bu anlamda Dartturnuvasına katılan tüm okul takımlarına başırılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Gençlik Merkezi Spor salonunda oynanan karşılaşmalar, bir hafta boyunca devam edecek.
 
DART NASIL OYNANIR?
Dart, iç içe renkli halkalardan ve bunları kesen üçgen dilimlerden oluşan bir hedefe, ufak okların (dartların) elle atılarak saplanması suretiyle oynanan bir spor. Dünyada en yaygın oynanan türünde belirli bir skordan başlanarak geriye gidilir ve tam olarak sıfır puana ilk ulaşan taraf o eli kazanır. TDK, İngilizce kökenli darta karşılık olarak oklama sözcüğünü önermiştir.
Dart, Orta Çağda okçular için bir eğitim oyunu olarak başlamıştır. İlk kez İngiltere'de ortaya çıkmıştır.
 
ÖLÇÜLER VE PUANLAMA
Hedefe daha iyi gitmesi için arkasına tüy ya da aparey (flight) takılan dart yaklaşık 16 cm uzunluğunda, nişan tahtası ise yaklaşık 45 cm çapındadır. Nişan tahtası, 1'den 20'ye kadar değerlerin yazılı olduğu 20 puan dilimine bölünmüştür.
Genellikle kırmızı renkle sembolize edilen ve bullseye (boğa gözü) olarak bilinen merkezi daire 50 puan değerindedir. Bunu saran küçük yeşil çember (outer bullseye) 25 puan değerindedir. En dıştaki çember, hizasında yazan puanın iki katı; içteki küçük çember, hizasında yazan puanın üç katı değerindedir. Geniş halkalar ise hizalarındaki puan değerindedir. Tahtadaki en yüksek puanlı bölüm, 20 rakamının hizasındaki iç çember kesitidir (3x20=60 puan).
Dünya Dart Federasyonu standartlarına göre dart tahtasının merkezi (bullseye) yerden 173 cm yukarıda olmalı, dart tahtasından atış çizgisine olan "yatay" mesafe 237 cm olmalıdır. Yatay mesafe ölçülürken duvar değil, dart tahtasının oyunculara bakan yüzeyi baz alınır.
Haber: Mahmut Beyaz
 
Editör: Mahmut Beyaz