Kahramanmaraş’ta futbol deyince en çok akla gelen isimlerden biri olan ve 1950’li yıllardan 85’lere kadar uzun süre Kahramanmaraş futbolundaki takımlarda yöneticilik yapan Nizamettin Ertuğrul, Kahramanmaraş’ın günümüze kadarki futbol tarihini anlattı. Özellikle Kahramanmaraşspor’da yöneticilik yaptığı sıralarda Kahramanmaraşspor’un şimdiki süper lige çıkmasında büyük emekleri olan ve takıma büyük destekler veren Nizamettin Ertuğrul, günümüzdeki futbolun 30 yıl önceki futbolla aynı olmadığını söyledi. 1950-60 ve 70’li yıllarda futbolun çok popüler olduğunu ve toprak sahalarda top oynayan futbolcuların sakatlanmasına rağmen futboldan vazgeçmediğini belirten Ertuğrul, günümüz futbolundaki oyuncuların rahatlığından yakındı. Önceden malzemeler bulamadıkları için her şeyi kendi imkânlarıyla sağladıklarına vurgu yapan Nizamettin Ertuğrul, günümüze kadarki futbol takımlarının neler yaşadığını anlattı.
İşte Nizamettin Ertuğrul’un 50’li yıllardan günümüze futboluna dair açıklamaları…

ÇOK İMKÂNSIZLIK VARDI”
1960’lı yıllarda Kahramanmaraş futbolunda çok imkânsızlık olduğunu söyleyen Nizamettin Ertuğrul, o zamanlarda top bulmanın bile çok zor olduğunu belirtti. Ertuğrul konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bizim zamanımızda ki Kahramanmaraş futbolu çok ilerdeydi. İmkânsızlara ve malzemesizinkilere rağmen çok iyiydi. Garnizon komutanlığın altında bulunan Fatih Lisesi olan yer orası futbol sahasıydı. Orası her sene temizler ama taş tarlasıydı. Yine de alttan dünya kadar taş çıkar, düştüğün zaman her zaman parçalanır ama çok kaliteli futbolcular vardı. İlk başta İdman Yurdu vardı başta onun dışında Kara Gücü diye askerlerimizin bir takımı vardı. Son olarak Onikişubat kuruldu, Kale Spor ve daha sonra Divanlı, Zafer Spor ve daha sonra Maraş Gençlik Spor oldu, Yol Su Elektrik (YSE) oldu. Bunun kurulmasında ki amaç futbol oynayanlara, okumayan arkadaşlara iş imkânı sağlamaktı. Tabi ki o dönem herkesin tercihi mecburen YSE’ye kaydı. Başarılı bir dönem geçirdiler. Takımları da başarılıydı. Bugüne kadar gelmiş geçmiş bizlerin o dönemlerde bir hocası yoktu. Bizler tabi o zamanlarda televizyon falanda yoktu. İstanbul’a, Ankara’ya okumaya gidenlerin yaz tatili döneminde geldiklerinde, yukarı Garnizon dediğimiz yerde maç yapardık kendi aramızda. Hatta Hüseyin Emirmahmutoğlu diye bir arkadaşımız vardı İstanbul’da bir kolejde okurdu ve onun buraya gelmesini dört gözle beklerdik. Çünkü o İstanbul’dan buraya gelince top getirirdi. Hatta ilk siboplu topu o getirmişti bize, burada yoktu. Malzemeler bizde o dönemler çok kısıtlıydın, siboplu toplar bile bulamazdık. Çim saha bile yoktu o zamanlar. Ayakkabı bulmak bile zordu top oynayabilmek için. Ben ilk çim sahada 1970’li yıllara yakın dönemde oynadım. Beni Amatör Milli Aday Kadrosuna çağırmışlardı, oraya gittiğimde deneme maçları oynamıştık. Ben ilk çim sahada orada oynadım. Ayakkabılarım bile oynanacak bir ayakkabı değildi. Orada maç yaparken antrenörüm benden ayakkabımı istedi ben utancımdan götüremedim bile. Çok imkânsızlık vardı. Şuan her sporcumuz cennette yaşıyor.”

İDMAN YURDU, KALESPOR, ZAFERSPOR, SERGENTEPE…”
O dönemlerdeki bazı amatör takımları da anlatan Ertuğrul, “Bizim ilk takımımız zaten İdman Yurdu takımıydı. Bir dönem Onikişubat takımı vardı o da zaten genellikle lise öğrencilerinden kuruluydu, çok durmadı zaten amatörde. Daha sonra Kalespor vardı. O takım başarılı olmaya başladı. Bizlere göre daha varlıklı takımlardı Kalespor. Mesela Kalespor’un başkanı varlıklı biriydi, o yüzden şehir dışından gelen çocukları takımına alabiliyordu ama bizde imkân yoktu kendi başımıza bir şeyler yapmaya çalışıyorduk. Yani Kalespor o zaman popüler bir takımdı. Çok iyi topçular vardı. Kalespor’dan sonra Yol Su Elektrik (YSİ) takımı vardı daha sonra Sergentepespor vardı. Bu takımlarla boy gösteriyorduk” dedi.

KAHRAMANMARAŞSPOR’UN HİKÂYESİ…”
Kahramanmaraşspor’un tarihiyle ilgili de konuşan Ertuğrul, Kahramanmaraşspor’un 1969’dan önce kurulduğunu söyledi. Ertuğrul konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraşspor 1969’dan öncede vardı ve amatörde top oynuyordu. Fakat çok başarılı değildi. Bir ara üst liglere çıkar gibi olmuştu o zamanlar ama Maraş dışında hiçbir başarı elde edemedi. 1980 yılında da dernekler yasasında bir değişiklik yapıldı. Tüm kulüpler bu yüzden tüzük değişikliği yapmak zorunda kaldı. Mesela ben o zaman İdman Yurdunun Kulüp Başkanıydım ve gerekli tüzük değişikliğini yapmıştım. Dönemin sıkıyönetim komutanı Yusuf Haznedaroğlu bir iki arkadaşa Maraşspor’u tekrar ayağa kaldırmak için görev vermişti. Onlarda bu işi başaramadılar. Sonradan bana bir görev verdi Maraşspor’u ayağa kaldıralım diye. Bizi yöneticileri bir araya topladı ve ben bu sene şampiyon olacak takıma maddi manevi tüm desteği vereceğim dedi. Seneye de Maraşspor’u ayağa kaldıracağız, tüm takımlar istenen topçuları sorunsuz Maraşspor’a verecekler demişti. Bize bunun için söz veriyor musunuz demişti bizde hepimiz söz verdik. O zamanlarda Sergentepe şampiyon olmuştu. Maddi ve manevi desteği de sağlamıştı. O arada da Maraşspor gerekli tüzük değişikliğini yapmadığı için mahkemeye falan verilmişti. Daha sonra o sorunları ben aştım. Kulübü tekrar çalışır hale getirdim ve verdiğimiz listeler doğrultusunda yönetimler teşkil edildi. Daha sonra teknik kadrolara geçiş yapıldı. Daha sonra Adana’ya gittik bir tane antrenörler anlaştık. Daha sonra bu hoca sayesinde gelirken de Adana’dan 5 tane futbolcu getirdi. Ondan sonra terfi liginin iddiası için çok uğraştık. O zamanda bize spor bakanımız söz vermişti amatör Türkiye şampiyonu olun gelin sizi lige alalım diye. Biz şampiyon olduk ama maalesef almadılar. Daha sonra biz yönetim olarak meclise gittik ve uzun uğraşlar sonucu 2. Lige yükseldik yine şampiyon olduk. Ama ilk yılda biz 2. Lige yükselebilirdik ama talihsizlik oldu olmadı. Kahramanmaraşspor 81-82 yıllarında profesyonelliğe geçti. Bende o zamanlar takımla oyuncular arasında köprüydüm. Biz yönetimden ayrıldıktan sonra o zamanlar yine Kahramanmaraşspor 2. Ligden çıkıp şimdiki süper lige yükseldi. Biz yönetimde değildik ama işin temelinde biz vardık o zamanlar.”

MARAŞSPOR İÇİN İYİ ŞEYLER YAPTIM”
Nizamettin Eruğrul Kahramanmaraşspor konuşmasını son olarak şunları ekledi: “O zamanlar hakikaten iyi futbol oynanıyordu. Hocamız o zaman Mehmet Babalık’tı. Sonra bu hocamız bir kısım futbolcular getirdi daha sonra biz gazetelere ilan verdik denemeler yapacağız diye. 28 tane aday sporcu aldık ve bunların içinde Şifo Mehmet’te var. O zaman Samsunlu bir arkadaş getirmişti Şifo Mehmet’i ve bizde boyunun kısa olduğunu futbolcu olabileceğini çok düşünmemiştik. Onlarda bize iyi olduğunu söylediler. O şekilde de oyuncular almış olduk kadroya. Zaten ben yönetimdeyken bizim Maraşspor olarak hiçbir borcumuz olmadı. Ben Maraşspor’dan ayrılırken bile kasada o zamanın parasıyla yüklü bir miktar para bıraktım. Yeter ki borcumuz olmasın Maraşspor kimseye muhtaç olmasın diye banka kasasında büyük bir miktar para bıraktım.”

Editör: Mahmut Beyaz