Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yılı münasebeti ile Atatürk parkında Oryantiring yarışması yapıldı.
Yarışmaya Edeler Doğa Sporları Kulübü(Edok), Kahramanmaraş GS İzcilik Çevre ve Kültür Derneği Kulübü (Kaside), Ayyıldız Dağcılık Kulübü, Gençlik Spor Kulübü, Maraşgücüspor Kulübü'nün yanı sıra Kipaş Eğitim Kurumları, Rekor Eğitim Kurumları, Gazi ortaokulu ve Osmangazi ortaokulu katıldı. Yaraşmaya 10 yaş kızlar ve erkekler , 12 yaş kızlar ve erkekler, 14 yaş kızlar ve erkekler ve 16 yaş kızlar ve erkekler kategorisi ile yaklaşık 300 sporcu ile katılım sağlandı.

ORYANTİRİNGE OLAN İLGİ ARTTI
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Edeler Doğa Sporları Kulübü (Edok) Başkanı Mehmet Açıkel, Oryantiring sporunun Kahramanmaraş'ta giderek yaygınlaştığını söyledi. Açıkel, “Gün geçtikçe sporcu sayısının artması ve İl dışı etkinliğe katılım Oryantiringe olan ilgiyi arttırdı. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu'nun Kahramanmaraş’lı olması ve İlimize Oryantiring konusunda gerekli desteği göstermesi, aynı zamanda Oryantiring İl temsilcisi Hacı Veli Kalmış'ında üstün gayretlerinden dolayı Oryantiring sporu hızla gelişmeye devam etmektedir. Son zamanlarda İlimizde bulunan Kulüplerin Oryantiring’e göstermiş olduğu ilgi sporcu sayılarının artmasına neden olmuştur” dedi.


ORYANTİRİNG BİREYSEL VEYA TAKIM OLARAK YAPILIR
Oryantiring sporunun tarihçesi hakkında bilgiler veren Açıkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmakta idi. 1999 yılında İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurularak faaliyete başlandı. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başladı ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kuruldu. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanarak 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alındı, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nun dan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlandı ve günümüzde giderek büyümeye devam etmekte. Bizlerde bu büyük camianın bir parçası olarak sporcularımızla bu güzel ve anlamlı etkinliklerin parçası olmaya devam edeceğiz. Bir spor etkinliği olan oryantiring (koşarak-kayarak-bisiklet sürerek veya diğer şekillerde hedef bulma); katılımcıların ve sporcuların bilinmeyen veya az bildikleri bir alanda, harita ve pusula yardımı ile yönlerini bulup önceden yerleştirilmiş ve haritaya işaretlenmiş hedefleri bulmaya çalıştıkları bir spordur. Daha basit tanımla oryantiring, harita yardımıyla bulunacak yer ve gidilecek yolun bulunmasıdır. Bireysel veya takım olarak yapılır. Biz burada bugün Sütçü İmamı, Çakmakçı Sait’i, Senem Ayşe’yi, Abdal Halil’i, Yörük Selim’i ve bu uğurda gözünü kırpmadan Maraş sevdası için Şahadet şerbetini içmiş nice Şehitlerimizin ruhlarını şaad etmenin huzurunu yaşıyoruz.”
Haber: Halil Öksüzce
 
Editör: Mahmut Beyaz