Dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Kanadırık’ın yoğun çabası sonrası kente kazandırılan Batıpark Spor Kompleksi içinde bulunan Güreş Eğitim Merkezi, 1990 yılında hizmete başlamıştı. İlk yılında 20 öğrenci alan eğitim merkezi, birçok Avrupa ve Dünya şampiyonu çıkarttı. O yıllarda Güreş Eğitim Merkezi’nde eğitim alan ve şimdilerde, antrenörlük mesleği başta olmak üzere çeşitli mesleklerle uğraşan sporcular, 30 yıl sonra buluştu. Güreş Eğitim Merkezi’nde bir araya gelen dönemin öğrencileri, yıllar sonra bir araya gelerek anıları tazeleyip hasret giderdi.

TÜRKİYE’NİN SPORCU FABRİKASI KAHRAMANMARAŞ

Eski Milli Güreş Takım Antrenörü Cengiz Karakız, “Kahramanmaraş’ın güreş branşında o yıllarda iyi dereceler kazandıran bu günde bazı arkadaşlarımızın antrenör olarak ilimiz sporcularının başarısı için çalışmaları memnuniyet verici” dedi. Kendisinin 30 yıl önce Güreş Eğitim Merkezi’nde antrenör olarak görev yaptığını kaydeden Karakız, “1990-1991 Güreş Eğitim Merkezi ilk öğrencileri yıllar sonra bir araya gelerek anılarını tazeleyip hasret giderdiler. Tabi bende o dönemlerde antrenör olarak görev yapıyordum ve Türkiye’nin en başarılı güreş sporcuları bizim Güreş Eğitim Merkezi’ndeydi. Biliyorsunuz Kahramanmaraş geçmiş yıllardan buyana güreşte önemli başarılar elde etmiş ve yetiştirdiği sporcularla Türkiye’nin sporcu fabrikası haline gelmiştir. Bunda da bugünkü tabloda yer alan arkadaşlarımızın büyük emekleri vardır. Bu tablonun içinde Avrupa Dünya şampiyonları yer alıp Türk Milli Takım Antrenörlüğü yapan öğrencilerimizi kutluyorum. O dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Kanadıkırık, Hasan Temel hocam, Güreş Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Ayman’ı ve öğrencimiz Mustafa Arıkan’ı rahmetle ve saygıyla anıyorum. Allah gani gani rahmet eylesin mekânları cennet olsun. Bu organizeyi düzenleyen Güreş Eğitim Merkezi mezunu şimdi ise Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi Müdürü Şahin Hopur’a bu zor günlerde yakın dostlar bile bir birlerinden uzakken, bu tabloyu, bir araya getirerek hasret gidererek Spordaki birlik beraberliği kaynaşmayı bir daha yaşadık. Geçmişte olduğu gibi bugün birbirimize sımsıkı sarıldık. Arkadaşlarımızla buluştuk, bu buluşmalarımızı daha geniş katılımla gelenek haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇİNİ GÖRMEMİŞTİM…

Geçmişte yaşadığı bir anısını da paylaşan Karakız, “1979 güreş turnuvası için Moskova’dayız turnuvalar bitti hava alanına geldik, Mili Takım hocamız Olimpiyat Dünya şampiyonu Bayram Şit Allah gani gani rahmet eylesin mekânı cennet olsun. Rusya’da hocama ağır bir çanta hediye edildi sırayla taşıdık, gümrüğünü inat edip ödemedi bu bana hediye dedi bizim valizler geri geldi ortada kaldık. Bu ara Türkiye’nin Sultanı Türkan Şoray ve ekibi de uçağı kaçırdılar. Biz konsolosluğa gittik o arada lobide otururken konsolos heyecanla gelerek, ‘Pehlivanlar çok büyük geçmiş olsun’ dedi. Rahmetli hocamız ne oldu deyince ‘bineceğiniz uçağı teröristler Çin’e kaçırmış’ dedi. Yapmaya dedi. Konsolos ne oldu hocam dedi?  Çini görmemiştim deyince gülme krizlerine girdik.”

ÜZÜM KÜTÜR KÜTÜR GÜZELDİ

Avrupa ve Dünya şampiyonu Harun Doğan’da bir anısını şöyle paylaştı: “Rusya’da ki bir final güreşinde daldım, çıktım bir iki hamle yapıp rakibimi tarttım. Benim için rahat bir maç olacağını düşündüm, rakibime bir daha daldım beni boyundurukla karşıladı, film bundan sora başladı. Ben otobüsteyim Kahramanmaraş’a gidiyorum ve memlekete geldim annem ve babama sarıldım çardakta yemeği yiyip arkasına üzüm yedim. Bu ara başımda bir kalabalık ne oluyor ben neredeyim diye hocama sordum ‘kalk Harun’ dedi. Şöyle bir oturup çevreme baktım ya ben güreşteyim dedim. Beni ambulansa götürdüler maçı sordum, Rus bu fırsatta 8 sıfır etmiş ben bir şey hatırlamıyorum, ama üzüm kütür kütür güzeldi.”

Haber: Samet İspir

Editör: Mahmut Beyaz