Sarıkamış Harekatı’nın 101. yıl dönümü nedeniyle Kahramanmaraş Ahir Dağı Yedikuyular mevkiinde anma etkinliği ve yürüyüş düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşte, 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açılarak hilal oluşturuldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın organizasyonunda, 101. yılında, ‘Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak’ sloganıyla, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programları'nda binlerce genç, ecdadımızın gösterdiği büyük fedakarlık için Kahramanmaraş'ta da yürüdü. Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma yürüyüşünde Sarıkamış Harekatı’nda donarak şehit olan Mehmetçikler anıldı. 2 bin 100 metre rakımda olan Ahir Dağı eteklerinde başlayan yürüyüşte, 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açılarak önce hilal oluşturuldu, sonra bayrakla birlikte 2 kilometre yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından bir araya gelen katılımcılar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu ve donarak şehit düşen Mehmetçikler için topluca dua edildi.

 




KABAKÇI: 'BU MUTLULUK BİZE YETER'
Program sonunda açıklama yapan Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, 101 yıl önce Kars’ı Rus işgalinden kurtarmak için Allah-u Ekber Dağı’nda tek kurşun atmadan şehit olan Mehmetçikleri anmak için burada olduklarını söyledi. Bugün 101 yıl önce Sarıkamış'ta beyaz destan yazan Atalarımızın beyaz destan yazdığı 90 bin şehit verdiğimiz Sarıkamış destanını idrak ediyoruz diyen Kabakçı, şöyle konuştu: "Tam 101 yıl önce gerçekleşen Sarıkamış'ta ki Allahu Ekber dağlarında ki o destan, tam 120 bin Osmanlı ordusunun Sarıkamış muharebelerinde tek kurşun atmadan yemen çöllerinden gelen yazlık kıyafetleri ile Rus zalimlerine karşı mücadele veren Osmanlı yiğitlerinin Anadolu'nun bağrında, analarının kucağında, hanımlarının, çocuklarının, babalarının yanlarından koparak gelen Türkiyle, Kürdüyle, Çerkeziyle Anadoluyum diyen yiğitlerin tek kurşun atmadan yaptığı destandır. Maalesef Osmanlı ordusunun İstanbul'dan yigitlerine, askerlerine göndermiş olduğu kışlık elbiselerde Rus zalimlerince Karadeniz de gemiler batırılarak yok edildi. Hem cephaneleri, hem kışlık kıyafetleri maalesef gelmeyen Osmanlı ordusu tam 101 yıl önce eksi 40 derecede o Sarıkamış'ın Allah-u Ekber Dağlarında şehit düştüler. Bizler bu nesil olarak Türk Milleti'nin de asil gençliği ‘Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını' işte burada anıyor, bu mutlulukta bize yeter. İnşallah bundan sonrada o şehitlerimizi, yiğitlerimizi hem Çanakkale'de, hem Sarıkamış'ta, hem Yemende, hem Balkanlar'da tüm Anadolu coğrafyasında düşen 3 milyon Türk evladını unutmayacağız. Bundan sonrasında da onlara selamlar, rahmetler göndereceğiz. Canlarını vatanları uğruna feda eden yiğitlerimizi, şehitlerimizi tekrar anıyor, burada bu farkındalığıda hissetimek adına tüm Türkiye'de 81 ilde kutlansa da Kahramınmaraşımızda bu etkinliğide karlar üzerinde kutlayarak, gençlerimize şehitlerimizin yaşadığı o zorluğu bir nebze de olsa yaşatmak istedik."

'SARIKAMIŞ'TA ŞEHİT VERDİĞİMİZ YÜZ BİNLERİ KENDİ DÜNYAMIZDA HİSSEDİYOR VE YAŞIYORUZ'
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Fethi Yanardağ'da, "Bazı şeyler anlatılmaz, bazı şeyler hissedilir kalpte yaşanır ve duygu olarak karşımıza çıkar" dedi. Yanardağ, "Bugün Sarıkamış burası, bugün Sarıkamış'ta şehitlerin ruhu burada Tabi biraz önce il müdürümüzün gerçekten tarihi süreç hakkında verdiği bilgiler bizim bu toprakları çok kolay kazanmadığımızın ve bu topraklarımızın çok kolay bırakmayacağımızın ifadeleriydi. Çünkü anadolu coğrafyasını bırakın dünya coğrafyasında izi olan tek millet biziz başka hiçbir millet yok. Gerektiğinde vatanı için, toprağı için gözünü kırpmadan burada bulunan binlerce insanın temsilcisi olarak ifade edeceğimiz nesil yine gözünü kırpmadan bu toprakları için canını seve, seve arkada bıraktıklarına bakmadan yine verecektir. Çünkü biz öyle bir milletiz. İnancımızdan aldığımız güç, inancımızın bize verdiği maneviyat bunu gösteriyor. Biz tarih olarak bugün 100. yılını aşmış 101. yılında idrak ettiğimiz manevi huzurunda saygıyla eğildiğimiz şehitlerimiz ve bugün aramızda bulunan gazilerimiz ile birlikte onları unutmayacağımızı unutturmayacağımızı burada bulunan bütün nefer bütün fert burada bulunmakla zaten ifade ediyor. Gerçekten biz bu gibi etkinlikler de bulunurken o ruhu o duyguyu yaşarken kelimeler düğümleniyor, boğazımız da kifayetsiz cümlelere dökülüyor. Çünkü bazı şeyler anlatılmaz bazı şeyler hissedilir kalpte yaşanır ve duygu olarak karşımıza çıkar. Tıpkı şairimizinde dediği gibi 'toplu attıkça yürekler, onu top sindiremez.' Bu tarih bize bunu göstermesin. Hangi milletin tarihi şerefle ovalarıyla doludur. Dönüp baktığımız zaman gerçekten bizim alnımız ak, başımız dik kalbimiz toplu atıyor, yüreğimiz birlikte çarpıyor. Başka hiçbir millette bunu bulamazsınız. Bugün birlik ve beraberliğe muhtaç olduğumuz bir günde 7 kuyularda bu mekanda Sarıkamış'ta şehit verdiğimiz yüz binleri kendi dünyamızda hissediyor ve yaşıyoruz. Çünkü bu millet gerçekten tarihin altın levhalarına altın sayfalarına adını çok başarı bir şekilde yazdırmıştır. Ve bugün birlik ve beraberliğimizin zor bir dönemden, zor bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde bu gibi birlikteliğimizi ortaya koymamız gerçekten çok kıymetli bir bağını ifade ediyor" ifadelerini kullandı.
Gaziler, dağcıların ve öğrencilerin katıldığı etkinliğe katılan vatandaşlar ise, ‘Sarıkamış’ta olamasak da onları biraz da anlayabilmek için buradayız. İnşallah onları anlayabiliriz, onların ruhunu yaşatabiliriz” diye konuştular.
Program, çeşitli ikramların ardından sona erdi.
 Haber: Mahmut Beyaz

 

Editör: Mahmut Beyaz