Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesince 'Bisiklet Yarışı ve Kurtuluş Halk Koşusu' yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü’nce organize edilen Ceyhan Köprüsü yanından start alan etkinliklerde Bisiklet Yarışmasına 70 yarışçı, Kurtuluş Halk Koşusuna ise 220 yarışcı katıldı.

''O GÜNLERI YENİDEN YAD EDİYORUZ''
Yarışmalara start vermeden önce bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ''Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşu Türkiyemizin kuruluşunda çok önemli bir adımdı'' dedi. Erkoç, "İstiklal meşalesini kahraman ecdadımız daha TBMM toplanmadan 23 Nisan 1920 olmadan 12 Şubat 1920'de bir ülkeyi dize getirerek ülkenin İstiklal meşalesini ateşledi. Bizim için büyük dönüş kaynaklarından bir tanesi bugün ki ülkemizin güçlü Türkiye'mizin kuruluşunda çok önemli bir adımdı. Bizim kurtuluş mücadelemiz Kahraman ecdadımızın bize emanet etmiş olduğu bu vatanı onun emanetine en yaraşır şekilde, sadık şekilde, layık şekilde gerekli hizmetleri yapma gayreti içindeyiz. O günleri yeniden yad etmek o Kahraman ecdadımızı canını ortaya koyan istiklalimiz için, bugünler için, hayırla yad etmek için bu şekil spor organizasyonlarıda kurtuluş haftası nedeniyle düzenliyoruz. Bu yıl bisiklet ilk defa düzenlendi. 1 hafta boyunca koşu ve birçok faaliyetlerimiz var. Birçok il genelinde ogünün algısını yeniden oluşturmak gençlerle ve çocuklarda özellikle. Büyük bir gayret içindeyiz. Ruhları şah olsun, mekanları cennet olsun bu kutsal vatanı bize emanet ettiren ay yıldızlı ay bayrağımız için gözünü kırpmadan canını feda edenleri rahmetle ve minnetle anıyoruz'' şeklinde konuştu.

''O İNSANLARLA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR''
Daha sonra konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Maraş Halkının milli mücadele gösterdiği gayretin takdire şayan olduğunu ifade ederek: “Maraş Halkı yediden yetmişe kadar halkın bütünü, düzenli bir ordusu ve herhangi bir milis kuvveti olmadan, hatta çeteler bile bulunmadan ve hiçbir yerden destek almadan vatanını düşmanlara çiğnetmemiş. Genci, yaşlısı, kadını erkeği topyekün mücadele ederek bizlerin bugünlere gelmesini sağlamışlardır. O insanlarla ne kadar gurur duysak azdır” dedi.
 
Açıklamaların ardından start verildi. İlk önce Bisiklet Yarışı başladı. Taşköprü’den başlayan yarışmalarda Kılavuzlu Mesire Alanı önü-Kayseri Kahramanmaraş Karayolu-Üngüt-Alparslan Türkeş Bulvarı- Adnan Menderes Bulvarı-Şekerdere Caddesi-Ulucamii Kavşağı-Boğazkesen Caddesi ve Maraş kalesi güzergahında pedal çevirdiler. 70 yarışmacıdan 26’sı finişi gerçekleştirdi.
Bisiklet Yarışmasında dereceye giren 1.Veysel Çıkmaz-Kahramanmaraş, 2. Bayram Eroğlu-Adana, 3. Burak Abay-Bursa ve 4. Cumhur Boyraz-Osmaniye.
Bisiklet yarışmasının start verilmesinin ardından 15 dakika sonra Kurtuluş Halk Koşusu başladı. Türkiye’nin 17 ilinden 220 yarışmacının katıldığı Kurtuluş Halk Koşusunda 12 km’lik bir mesafe koşuldu.
Bayanlar ve erkekler olarak iki bölümde yapılan değerlendirmenin sonucunda bayanlarda:1.Senem Eser-Konya, 2. Ümmühan Karaçadır-Karaman, 3. Remziye Temel-Diyarbakır, 4. Tuğba Güneş-Kahramanmaraş.
Erkeklerde ise 1.Nuri Kömür-Afyon, 2. Ömer Alkanlıoğlu-Mardin, 3. Tekin Yalçın-Gaziantep ve 4. Murat Orak-Elazığ.
Yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç birlikte verdiler.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz