En çok içli dışlı olduğumuz olgunun Hukuk olduğunu belirtmemde fayda var. Çok uzun yıllar insan gelişi güzel yaşadığını zanneder fakat hayat hiçte böyle bir durumun olmadığını dayatır dahası insana hüküm eder.

         Bilgi merakla doğar!

         Kendimizden başlayarak çevremizi kuşatan alem hakkında muhakkak bilgilerimiz olmalıdır. Sosyoloji, psikoloji, ilahiyat bilimleri, yanında tabii bilimleri de hayatımızın gerçekliği için devreye sokmalıyız saydığım bu ilim dalları içine bir de insan hayallerini katmayı mutlak zorunluluk görüyorum .

         Hukuk nosyonu için su soruları mutlaka cevaplamalıyız;

         A-Hukuki olaylar, hangi olayla arasında hangi olgular alemin de aranmıştır?

         B-Hukuki kuralları kim koymuştur? Bunların kökenleri nelerdir?

         C-Hukuki kurallar hangi toplumlarda ve hangi zamanlarda bulunur? Zaman ve yer bakımından bu kuraların geçerli olmadığı bir durum düşünülebilir mi?    

         D-Hukuk kurallarının içerikleri nelerdir? Değişmez (Sabit) midirler yoksa değişken mi?

         E-Bu hukuk kuralları iyi midir kötü mü? Bunların değerlerini neye göre ölçeriz? Kötü olduklarına karar verirsek değiştirebilir miyiz?

         Sorular bunlar daha başka sorular da ilave edebilir bu olguyu Anayasa’nın yenilenmesi açısından değerlendirebiliriz..

         İnsanlarımıza öncelikle kavratmamız gereken olgunun düzen fikri olduğudur. Din düşüncenin kader bağlamında ele aldığı zengin nitelik dünyasına girmekle çok ve farklı bilgiler edinebileceğimizi söylemek istiyorum.

         Dini kutsal olanla münasebet olarak tanımlayarak işin içinden çıkabileceğini düşünenlerin yanıldıkları ortada. Milletimizin varlığını kuşatan yeni anlam alanları oluşturarak farklı dünyaların kapılarını açan dini birikimlerden milletimizin bekası için yararlanmalıyız.

         Hukuk yaşatır!

         Varlığı kuşatan anlamları daha bir bereketli kılmanın yolu İslam düşünce birikimine batılı gözle bakmamaktan geçer!

         Kutsal olan ya da kutsal olmayan gibi ikili bir alan oluşturduğunu düşünerek problemleri çözmek isteyen fikir bile çok uzak. Efradına cami ağyarına mani tanımlar şart bize. Birleştiren, bütünleştirip kâinatta k dengeyle uyumu göz önünde tutmayı zorunlu kulan kadim düşünce muhakkak önceliğimiz olmalıdır.