31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi partiler belediye başkan adaylarını çok büyük oranda belirleyerek tanıttı. ‘Nerelerde kim kiminle ittifak yapacak, nerelerde tek başına aday çıkartacak’ konusu da yine büyük oranda netleştirildi. Bundan sonraki süreçte ise saha çalışmalarını hızlandıracak olan adaylar ve siyasi partiler, seçmenleri kendilerine oy vermeleri için ikna etmeye çalışacaklar.

Her ne kadar sadece mahalli idarelerin yeni yönetimleri belirlenecek olsa da, seçim sonuçlarına 24 Haziran’ın bir güven oylaması ile bakılacak olması 31 Mart’ın önemini bir hayli artırıyor.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, 26 milyon 330 bin 823 oyla yüzde 52.59 oranını elde etmişti. AK Parti ile ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan MHP de Erdoğan’a destek verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli; "Cumhur İttifakı, Türk tarihinin bir anında tesadüfen, siyasi pazarlık neticesinde ortaya çıkmış gelip geçici bir heves, iş bitimi dağılacak kuru bir ortaklık değildir, asla da böyle görülmemelidir” ifadesini kullandı.

Bahçeli, 24 Haziran seçimlerinde elde edilen kazanımların 31 Mart 2019'da zarar görmemesi, zafiyete uğramaması için titizlikle ve sorumlulukla hareket edeceklerini bildirerek buna göre hareket etmeye devam etti.

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal ise; “15 Temmuz’da sokağa çıkan halkımız birbirine partisini sormadı. 'Cumhur İttifakı' oluştu. Bu ittifak masa başı zorlama bir ittifak değil, bir gönül ittifakıdır” diyerek konunun önemini ortaya koyuyor.

Böylece ittifak yerelde de devam ediyor. Kahramanmaraş’ın da aralarında olduğu birçok seçim bölgesinde AK Partili ve MHP’li isimler ittifak adayı olarak yarışa katılacak.

AK Parti ve MHP kanadında durum böyle iken boş durmayan muhalefet cephesi de ‘Millet İttifakı’nı oluşturdu. CHP ile İYİ Partili isimler, anlaşılan yerlerde ittifak adayı olarak seçime katılacaklar.

Yerel seçim sonuçlarına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir güven oylaması olarak bakılacağı için ‘Cumhur İttifakı’ kanadı, yüzde 52’nin altına düşülmemesi için gayret gösteriyor. İşte bu nedenledir ki bir ilçemizin AK Partili belediye başkanı; “Yüzde 52'nin altına düşersek darağacına çeker, kazığa oturturlar” cümlesini kullandı. Her ne kadar ifadesi biraz ağır ve garip gibi görünse de (mecazi anlamda) dikkat çekmeye çalıştığı bu önemli konuydu. (Kendince haklıydı ve de tabanına açık bir mesaj verdi.)

Muhalefet cephesi de yerel seçimlere büyük önem veriyor. Biliyorlar ki; eğer Cumhur İttifakı yüzde 52’nin altına düşerse, hele de İstanbul ve Ankara gibi yerlerden birini kazanabilirlerse hem Erdoğan’ın hem de yeni hükümet modelinin meşruiyetini sorgulamaya başlayacaklar. Diğer yandan da erken seçim diye bastıracaklar. (Çünkü biliyorlar ki; 31 Mart’ta başaramazlarsa önümüzdeki 4 yıl boyunca seçim yok.)

Ekonomik sıkıntılarla boğuştuğumuz bir dönemde ülkemizin böyle bir yoğunluğu ne kadar taşıyabileceğinin yorumunu ise sizlere bırakıyoruz.

Haa unutmadan Cumhur İttifakı’nı bekleyen bir diğer tehlike de; eğer 31 Mart’ta yüzde 52’nin altına düşülürse Abdullah Gül ve arkadaşlarının ‘beşinci ayın beşinde ellibeş vekille kuracakları iddiası’ iyice ayyuka çıkan yeni partidir.

Tüm bunların yanında; her zaman istikrarın düşmanı, kaos sevici iç ve dış mihrakları da unutmamak gerekiyor.

İşte bu nedenledir ki 31 Mart 2019 yerel seçimleri bir hayli önemli hale getirilmiştir. (Cenab-ı Allah, ülkemizi sonu belirsiz maceralardan korusun.)

Mantıklı, makul ve sağduyulu seçmenlerin sandık başında en doğru kararı vereceklerine olan inancımız ise tamdır.

İYİ YİĞİT ÇIKTI MEYDANE

AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hayrettin Güngör, sahadaki ziyaretlerine devam ediyor. Bu arada CHP’nin Büyükşehir adayı Ali Öztunç ta seçim çalışmalarına başladı. Seçmen ise adaylardan artık genel söylemler yerine projelerini açıklamaya başlamalarını yani seçildikleri takdirde Kahramanmaraş için neler yapacaklarını anlatmalarını istiyor. (Gerçi pek kabul etmezler ama iki aday aynı anda bir açık oturuma çıksa nasıl olur?)

İLK DEFA BAYAN ADAY VAR: Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı (rahmetli Sedat Başkır’ın kızı) eğitimci Hüsniye Dilek Erdoğanyılmaz, kentte bir ilke imza atarak Belediye Başkanlığına adaylığını açıklayan ilk bayan oldu. Hayırlı olsun.

BİR MÜJDE: Bundan sonra noterler de cumartesi ve pazar günleri nöbetçi bulundurmaya başlayacak. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül; "Vatandaşlarımız cumartesi notere gidebilecek, pazar notere gidebilecek. Nöbetçi eczane gibi nöbetçi noterlikte işlemini yapacak, tespitini yapacak, vekâletini verecek, sözleşmesini yapacak." dedi.

KURTULUŞ HAFTAMIZ: Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgalcilere karşı verdiği destansı mücadeleden dolayı TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilen ilimizin Maraş olan ismi de 7 Şubat 1973’te ‘Kahramanmaraş’ olarak değiştirilmiştir. 12 Şubat Kurtuluş Bayramımızın 99. Yıldönümü de kutlu olsun. Bir kez daha kahraman şehitlerimiz ile gazilerimizi rahmet ve minnet ile anıyoruz. Mekânları Cennet olsun.

HAFTANIN SÖZLERİ: Yapmacık olup sevilmektense, kendim olup nefret edilmeyi tercih ederim. (Tom Robbins)

“Hayatta bir gayesi olmayan insanlar, bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler; onlar gitmezler, ancak suyun akışına kapılırlar.” (Seneca)

Yeniden görüşmek dileği ile…