AK Parti’de, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek olan mahallî seçimlere hazırlık kapsamında halkın şikâyet ve beklentilerine yönelik başlatılan geniş çaplı araştırma devam ediyor. AK Parti, belediyelerde ilk olarak mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verirken, yeni adaylarda ise ‘saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet’ kriterleri aranıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos’ta gerçekleştirilen kongre sonrası topladığı Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ve MYK’da yerel seçim hazırlıklarına başlanılması konusunda talimatlar vermiş ve ardından yaptığı açıklamalarda da bunu dile getirmişti. 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti’de, yerel gündemin gittikçe sıcaklaşan konularından biri olan 2019 Mart Yerel Seçimleri için de çalışmalar hızla devam ediyor. 24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçen Türkiye’de, gözler mart ayında yapılacak yerel seçimlere çevrildi.

İSTİFA İÇİN SON SÜRE 1 ARALIK!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde aday olabilmek için kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğini açıklamıştı. Böylelikle gözler Kahramanmaraş’taki aday adaylarına çevrildi. Birçok kentte aday adayları şimdiden çalışmalarını başlatırken, özellikle küçük illerde aday adaylarının bilboard, broşür ve afiş gibi reklam çalışmaları duvarlarda yerini alıyor. Kahramanmaraş’ta ise durum hiç de böyle değil. Kentte bu konuda büyük bir sessizlik hakim.

BÜYÜKŞEHİR’DE BAŞKAN ERKOÇ ÖNE ÇIKIYOR!

Geçtiğimiz günlerde AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki ittifak görüşmeleri sonlandırılırken, diğer partilerde de ittifak yapılacağı öngörülmüyor. Böylelikle tüm partilerin her seçim bölgesinde kendi adayını destekleyeceği bir yarışın içine girmesi düşünülürken, bu noktada en büyük önem ise Büyükşehir Belediyeleri’ne veriliyor. 2014’de gerçekleştirilen yerel seçimlerde AK Parti tercihini, dönemin AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan yana kullanmış ve yapılan seçimden de başarıyla çıkmıştı. Seçimlerde oyların yüzde 58.8’ini alan Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. Görev yaptığı sürede birçok önemli projeye imza atan Başkan Erkoç, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de ön plana çıkıyor. Bu görüş ise AK Parti’nin yatırımları bölmeme geleneğinden gelirken, Fatih Mehmet Erkoç’un resmi olarak aday adaylığı başvurusu yapmadığı, bu konuda açıktan görüş bildirmediği fakat yakın çevresine aday adayı olacağını söylediği konuşuluyor. Fatih Mehmet Erkoç’un dışında ise kulislerde Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve 27. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili aday adayı Hayrettin Güngör, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kahramanmaraşlı mimar Hacı Mehmet Güner’in adı Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için konuşuluyor.

SADECE OSMAN OKUMUŞ AÇIKLADI!

31 Mart 2019 yerel seçimleri için gerek Büyükşehir Belediyesi’nde gerekse de ilçe belediyelerinde mevcut başkanlarda büyük bir sessizlik görülürken, aday adayı olduğunu bir tek Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş açıkladı. Başkan Okumuş, kentin ilk ve tek televizyonu Aksu TV’de çıktığı canlı yayında kamuoyuna açıklamıştı. Kahramanmaraş’ta mevcut belediye başkanları arasında aday adaylığını açıklayan ilk isim olan Osman Okumuş, görev süresinde ilçesine kazandırdığı birbirinden önemli yatırımlarla gerek ilçe halkının gerekse de parti yönetiminin dikkati çekiyor. Osman Okumuş’un parti tarafından tekrar aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ONİKİŞUBAT’TA MAHÇİÇEK VE GÖRGEL’İN İSMİ KONUŞULUYOR!

Kahramanmaraş’ın metropol ilçelerinden biri olan ve Türkiye’de birçok ilden fazla nüfusu bulunan Onikişubat İlçesi, Ak Parti’nin aday belirlemede en çok zorlanacağı ilçelerden biri olarak görülüyor. Yine AK Parti ilk olarak mevcut Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e halkın tepkisini ölçerken, Başkan Mahçiçek’in de açıktan aday adaylığını açıklamaması sebebiyle aday adayı olmak isteyenler çekimser kalıyor. Bir diğer taraftan ise kamuoyunda Onikişubat Belediyesi için AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel’in adı sıkça konuşuluyor. Mustafa Buluntu ve Mehmet Sabancı’nın da nabız yoklamasının ardından aday adaylığını açıklama girişiminde bulunacağı öngörülüyor.

DULKADİROĞLU’NDA OKAY VE KAHVECİ YARIŞACAK GİBİ!

Yine Dulkadiroğlu Belediyesi için de mevcut başkan Necati Okay’ın durumu belirleyici olacak. 4 buçuk yılı aşkın sürede Dulkadiroğlu’nu önemli yatırımlarla buluşturan Başkan Okay, yaptığı çalışmalarla öne çıksa da onu da zorlu bir seçim dönemi bekliyor. Başkan Necati Okay’da açıktan aday adaylığını açıklamazken, yakın çevresine aday adayı olacağını söylediği, bu kapsamda çalışmalar yaptığı öğrenildi. Kamuoyunda konuşulanlara göre Başkan Okay’ın en güçlü rakibi ise kendi Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Kahveci olacak gibi görülüyor. Özellikle Mehmet Akif Kahveci’nin aday adayı olmasını Bertiz halkı istiyor.

ADAYLIK İÇİN KRİTERLER

AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek. Bu kapsamda, öncelikle mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için ‘Kurumsal performanslarına’ bakılacak. Ayrıca, ilinde teşkilat, meclis üyeleri, milletvekilleri ile uyumu, halka ilişkileri, vatandaş nezdindeki karşılığı da mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesinde etkili olacak. Ayrıca, AK Parti’nin daha önceden olduğu gibi önemli yatırımları bölmeme ve kesintiye uğratmaması görevlerini işi yapan belediye başkanlarının işini kolaylaştıracak. AK Parti’de olmayan 500 civarındaki belediye ve mevcut başkanların aday gösterilmeyeceği yerler için yapılacak müracaatlar için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. Yeni adaylarda ‘saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet’ kriterlerini ön plana çıkaracaklarını belirten AK Parti kurmayları, seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile birlikte, önceki seçimlere oranla bu seçimde daha fazla genç adayın çıkmasını beklediklerini söyledi.

VATANDAŞLARIN ŞİKAYETLERİ SIRALANDI!

AK Parti, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere hazırlık kapsamında vatandaşın beklentilerini belirlemeye yönelik tüm Türkiye’yi kapsayan geniş çaplı bir araştırma yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, geçtiğimiz günlerde toplanan MYK’da masaya yatırılan araştırma raporu parti ayrımı yapılmadan tüm belediyelerle ilgili vatandaşın şikâyet alanlarını içeriyor. Edinilen bilgilere göre, MYK’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi tespitleri ile vatandaşın gündeme getirdiği şikâyet başlıklarının benzer olduğunu dile getirdi. AK Parti, Yerel Yönetimler Başkanlığının araştırmasında vatandaşın şikâyet konusu yaptığı yerel uygulamalar 6 başlık altında toplandı. AK Parti kaynakları, MYK’da değerlendirilen bu başlıkları şöyle sıraladı:

HİZMETLERDEKİ HOYRATLIK: Şehirlerin altyapısındaki eksikliklerden şikâyet ediyorlar. Altyapı eksikliklerinin giderilmesi konusunda yapılan çalışmalardaki hoyratlıktan şikâyetler var. Belediye kazıyor, kapatıyor bu sefer başkası kazıyor. Buradan bile bir rant olduğunu düşünüyor.

KALİTELİ ŞEHİR HAYATI: Şehir hayatındaki kalite düşüklüğü gündeme getiriliyor. Belediye alt geçit- üst geçit yapıyor. Kongre merkezleri, kültür merkezleri yapıyor ama yürürken bastığı taş oynuyor. Vatandaş şehir hayatını kaliteli hâle getirilmesini istiyor.

EN BÜYÜK RAHATSIZLIK RANT: Belediyelerle ilgili olarak en büyük rahatsızlık yolsuzluk ve rant iddiaları. Plan tadilatları ve kentsel dönüşümden kaynakları rant iddialarından çok rahatsızlık var.

BAŞKANA ULAŞAMIYORLAR: Üst düzey yöneticilere ulaşamamaktan da şikâyet var. Derdini anlatamama, sıkıntılarına, şikâyetlerine çözüm bulunmadığını düşünüyor.

DENETİMLE İLGİLİ ŞİKÂYETLER: Belediye hizmetlerinin ve harcamalarının da tam olarak denetlenmediği düşünülüyor. Buna yönelik bazı yeni adımlar atılsa da, vatandaş bunun kâfi olmadığını savunuyor.

HİZMETLERİN SIRADANLAŞMASI: Yeni ve heyecan veren projelerin olmaması da eleştiri konusu oluyor. Yapılan hizmetler ve projelerin kendini tekrar etmesinden şikâyet var.

Elbistan, Pazarcık, Çağlayancerit, Andırın, Ekinözü, Göksun, Afşin ve Nurhak için belediye başkanlığı aday adaylığı çalışmalarını ilerleyen günlerde gazetemiz sütunlarına taşıyacağız.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz