CHP Kahramanmaraş İl Başkanlığı’nda referandum öncesi ‘Hayır' kampanyası toplantısı düzenlendi. Toplantıya, CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu ve CHP Meclis Üyesi Ali Öztunç katıldı. Referandum ve Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Gündem o kadar dolu ki nereden tutacağız bilmiyorum. Gerek Başbakan’ın kullanmış olduğu cümleler, gerekse iktidarın lime lime döküldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Gün yok gün Türk siyasetçilerine bir ülke yasak koymaz. Ne oldu da buraya geldik?” dedi.

TÜRKİYE’Yİ EV HAPSİNE MAHKÛM ETMİŞ DURUMDASINIZ’
Tekin, “2005’den 2013’e kadar bütün bu küresel dediğiniz kavga ettiğiniz sizin dün ki kankalarınız değil miydi? Ne oldu? 2009, 2010 yılında özel bakanlarınızı gönderip Cumhuriyet Halk Partisini curlayan sizler değil miydiniz? Cumhuriyet Halk Partisini sosyalist enternasyonalden çıkarın diyen siz değil miydiniz? Utanmadan bunun demeçlerini verdiniz. Şimdi geldiğiniz duruma bakın, adeta koskocaman Türkiye’yi ev hapsine mahkûm etmiş durumdasınız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz temelin değimiyle sen bizi tanımıyorsan, bende seni tanımıyorum deyip tavır koydu. Siz niye tavır koyamıyorsunuz? Ne oldu size? Geldiğimiz duruma bakın. Bu Türk dış politikasında kabul edilecek bir durum değil. Bunun adı düpedüz zavallılıktır. Türkiye’yi bu zavallı duruma düşürmeye hakkınız yok. En azından Cumhuriyet Halk Partisi gibi onurlu, hassasiyetli davranmak zorundasınız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz tavır koyarken siz ansızın bir bakıp Cumhurbaşkanı, Başbakan Hintler olarak suçlarken öbür tarafta bir Başka bakanın Almanya’ya teşekkür ettiğini görüyoruz. Bu rezil manzarayı hiç görmemiştik. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.


 

18 MADDE NE MİLLİDİR, NE DE YERLİDİR”
Başta Kahramanmaraş olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde çok ciddi sıkıntıların olduğunu kaydeden Tekin, iç ve dış politikalarda da çok ciddi sorunların olduğuna dikkat çekti. Tekin, “İç politika ve dış politikada çok ciddi sorunlarımız var. Adeta orta doğu coğrafyasında neredeyse tecvit edilmiş bir durumdayken yerli ve milli beklentisi içerisindeyken önümüze yerli ve milli olmayan bir paket geldi. İçinde 18 Madde, 18 Maddenin tamamına baktığınızda iktidar mensupları bile anlayabilmiş değildir. O kadar zorlanıyorlar ki o zorlanmadan derdini dermanını anlatamıyorlar. Açık ve net söylüyorum. Bu 18 madde ne millidir ne de yerlidir. Kim elinize sıkıştırdı, kimler verdi doğrusu bizde çok merak ediyoruz. Baktığınızda halen bu paketin sahibi yok. Dünya’da da bizde de çeşitli dönemlerde anayasalar yapılmıştır. Anayasaların altında dönemin anayasa profesörü, yardımcıları yazar. 12 Eylül anayasası aldı kaçtı. Bunu kim kaçırdı? Burhan Kuzu siz mi yaptınız? Yok. İçinizde ki anayasa profesörlerine bakıyoruz siz mi yok? Milletvekillerinin dâhili var mı? Yok. İktidar yöneticilerine şu soruyu sormak istiyorum. Başbakan’ıma özellikle soruyorum, Frensiz ve balatasız bir arabaya biner misiniz? Frensiz ve balatasız arabaya nasıl binilmiyorsa bu 18 Maddeye de oy verilmeyecektir. Bu 18 madde freni ve balatası olmayan adeta tam gazla giden ve bu tam gazla giden aracın nerede hangi kazayı yapacağını başımıza hangi belayı getireceğinden kestirmemiz mümkün değildir. Niye yerli ve milli değildir diyorum. Bin yıllık tarihimizin tamamına bir bakın, böyle bir ucube bir 18 madde göremezsiniz. Buna Osmanlı Dönemi de dâhildir. Bir şaşkınlık içerisindeyiz. Umut ediyorum ki aklıselim ben bir kere hakkının muhafazakâr AK Parti’ye oy vermiş, Milli görüşlüler, milliyetçiler, sosyal demokratçılar, bu ülke vatanseverlerinin hayır kampanyasında olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz” diye konuştu.

DARBENİN TEMEL ATMA TÖRENİ 2010 YILINDA YAPILDI”

Darbenin temel atma törenin 2010 yılında yapıldığının altını çizen Tekin, konuşmasında şunları kaydetti: “Genel Başkanımız ile ilgili Başkanımız 2010 yılında referandum oy kullanamadığını siyaset malzemesi haline getirdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Niye teşekkür ediyor diyeceksiniz. Birinci, 15 Temmuzda ki depremin temeli 2010 yılında yapıldı. O gün o referandum kabul edilmemiş olsaydı. Bu ülkede asla darbe olmayacaktı. Darbenin temel atma töreni 2010 yılında yapıldı. Türk yargı sisteminin bir gruba, bir cemaate, bir kişiye teslim ettiler. Bu uyarıları defalarca yaptık. Ama biz neyle kandırdılar. O zaman soslu maddeler koymuşlardı. 12 Eylül’ü hesaplaşacağız. Doğal olarak takdir edersiniz ki 12 Eylül’le ilgili herkesin bir sorunu var. Bir hatırası, bir geçmişi var. Ama iki maddenin büyük bir tuzak olduğunu maalesef bugün kullanmış oldukları argümanların aynısını darbeciler deyip bu ülkenin başına darbeyi bela ettiler. Başbakan’a sorum şu, 2010 yılında bu referandumdan önce Genel Başkanımızın ikametgâhını polisler niye kontrol eder? Hadi polis kontrol etti karakola getirdi. Devletin birinci karakol, iki ilçe emniyettir. İlçe emniyet nereye gönderiyor? İlçe seçim kuruluna, ilçe seçim kurulu nereye gönderiyor? İl seçim kuruluna. İl seçim kurulu nereye gönderiyor? Ankara’ya yüksek seçim kuruluna. Şimdi şu soruyu sormak istiyorum, bre vicdansızlar bu devletin 5 tane kurumu koskoca Türkiye Cumhuriyetine ana muhalefet liderini fark edemedi mi? Kemal Kılıçdaroğlu ismini fark edemediler mi? Kim bu tuzağı kurdu? İşte bugün ki iktidarın suç ortakları bu tuzağı kurdu. Başbakan’ım sizden rica ediyorum 2010 yılında bu tuzağı kuranlar ve bu tuzağa talimat verenlerin kim olduğunu soruşturun bir savcılığa talimat verin ya da ben savcılara suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Ortaklarınızla siyasi lider partilerine tuzak kuracaksınız bunu da utanmadan bir siyaset malzemesi haline getireceksiniz. Ne zavallı bir duruma düşüyorsunuz. Yazık günah buraya mı kaldınız?”


 

BİZİM İÇİN TEMEL FELSEFE VİCDANDIR”

Cumhuriyet Halk Partisinin demokrat parti olduğuna vurgu yapan Tekin, temel felsefenin vicdan olduğunu söyledi. Tekin, “Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Bizim için temel felsefe, kırmızı çizgimiz vicdandır. İnsan olmanın gereği de budur. Ne kadar mağdur, mazlum varsa biz sonuna kadar onların yanında olacağız. Siyasal düşüncüleri ne olursa olsun hiç bizi ilgilendirmez. Sadece insan olduğu için bunu yapmak en büyük temel görevlerimizden bir tanesidir. Millete ait 80 milyon yurttaşımızın olan malı bizim de atamızda dedemiz burada şehit, gazi düştü bizimde hakkımız var, şu Milli Emlak’tan 10 metrede ben istiyorum deyin ve gidin alın. Türkiye’de 10 ilin bir tanesi de Kahramanmaraş’tır. En çok bu cemaate bugün darbeci dedikleri insanlara tahsis edilen, verilen arsalar, okullar sadece arsalar, okullar verilmedi aynı zamanda bu okulların yurtların yapımı için teşvik kredileri verildi. Sadece bu mu? Değil. Aynı zamanda başta Afrika olmak üzere Türkiye’de ki bütün okullarında ki bütün isimlere bakın o isimlerin hepsini göreceksiniz. O isimler kimin isimleri? Niye Kılıçdaroğlu’nun babasının ismi yok. Niye Ali Öztunç’un merhum dedesinin ismi yok. Kimlerin var sizlerin var. Bu kadar tavuk ve yumurta olarak iç içe girmiş bir siyasi hareket olarak ona buna çamur atarak kurtulacaksınız, kurtulamazsınız. Sadece Kahramanmaraş’ı söylüyorum. Maraş’ta bugün el koyulmuş olduğunuz bu mülklerin nasıl tahsis ettiğini, kimlerin tahsis ettiğini gelin soruşturma açın. Niye verdiniz diye soran var mı? Yok. Kime gücünüz yetiyor? Bir tuzak kurmuşsunuz garibim gitmiş falan sendikaya üye olmuş. Çocuğu polis olsun, memur olsun, bilmem ne olsun diye bu tuzağın içerisine düşüleceksiniz ama o vatandaşlardan hesap soracaksınız. Bu milletin varlığını tahsis edenler, devlette kredi verenler, teşvik kredisi verenlere hiç bir şey yapmayacaksınız. Ben sizi vicdanınızla baş başa bırakmak istiyorum. Hala bu tahsisi yapanlar kendi koltuklarında oturuyorlar. Savcılara da çağrıda bulunmak istiyorum. Bakanın daha önce açıklamış olduğu bin 241 vatan toprağı bana göre bin 800 tane yerle ilgili yer ihtiyacınız olursa biz size yardımcı oluruz. Bilmiyorum olacak mı olmayacak mı ona da bakacağız” ifadelerini kullandı.

ONLAR MI UZAY DA YAŞIYOR BİZ Mİ UZAY DA YAŞIYORUZ?”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilinin verdiği demece değinen Tekin, son olarak şunları kaydetti: “Geçen gün Kahramanmaraş AKP Milletvekilinin Kahramanmaraş’ta işsizlik yok diye demeci var. Doğrusu ben merak ettim Maraş’ta işsizlik yoksa buna çok sevinir, mutlu olurum. İki yanlıştan biri doğru hangisi doğru bilmiyorum. Bir devletin kurumu yani iktidarın denetiminde olan TÜİK var. TÜİK verilerimi doğru söylüyor? Milletvekili mi doğru söylüyor? Maraş’ta işsizlik yoksa buna en çok biz seviniriz. Ama eğer Maraş’ta dün dolaştık onlarca, yüzlerce iş talepleriyle karşı karşıya geldik. Bu arkadaşlarımıza sormak lazım. Onlar mı uzay da yaşıyor biz mi uzay da yaşıyoruz?”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz