Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO) her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ekonominin Kahramanları Ödül Töreni ve İstişare Toplantısı”na katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş ve Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin kalkınma müsaadesinde Kahramanmaraş’ın KOBİ’lerinin, sanayicilerinin, AK Parti hükümetlerinin politikalarına, başka bölgelerden daha çok destek verdiğini belirten Kaynak, kentin sanayicilerinin Kahramanmaraş için her zaman bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası’nın siyasetçiler için bilgi kaynağı olduğuna vurgu yapan Kaynak, iktidarıyla, muhalefetiyle hep beraber memleket için burada olduklarını kaydetti. Kamuda, özel sektörde çalışan 35 bin sigortalı işçi varken şimdi 137 bin sigortalı işçinin olduğunu söyleyen Kaynak, “15 yılda, 15 yıldır konuştuğumuz hiçbir meseleyi artık konuşmuyoruz” diye konuştu. Fırat Kalkanı Harekâtı’nın amacına değinen Kaynak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en kahraman, en cesur, en fedakâr ordu olduğunu Fırat Kalkanı operasyonuyla gösterdiğini dile getirerek, ordunun operasyonun 6’ncı ayının sonunda Türkiye’ye komşu 2 bin kilometrekarelik bir alanda terör unsurlarını temizlediğinin bilgisini verdi. Türkiye’de 14 yılda tam 7 milyon 100 bin insanın iş bulduğunu ve 14 yılda 6,8 büyüdüğünü kaydeden Kaynak, “2008-2009 küresel ekonomik krizine rağmen Türkiye bütün bu işler olurken Doğusunda Güneydoğusunda terörden zarar gören insanlarımız için, 73 milyar TL’lik yeni bir yatırım hamlesini başlattı ve Türkiye bütün bunları yaparken zor işlerle de karşı karşıya kaldı. Dünyanın hiçbir ülkesi bizim yaşadığımız hadiselerle karşı karşıya kalsa zannediyorum ki ayakta kalan bir tane işletmesi olmazdı. Bütün bunlar siyasi istikrar sayesinde meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı. Parlamenter Sistemin sıkıntılarından da bahseden Kaynak, “Bu sistemin kriz doğurmaması asla mümkün değil. Getirdiğimiz sistem, sorunsuz çok yetkili bir Cumhurbaşkanı yerine, çok yetkili bir başbakan yerine, sorumlu, yetkili bir Cumhurbaşkanı seçmektir” dedi.

SANAYİCİLERİMİZ KAHRAMANMARAŞ’IN GURUR KAYNAĞIDIR’
Sanayicilerin kent için gurur kaynağı olduğunun altını çizen Kaynak, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Türkiye’nin kalkınma mücadelesinde Kahramanmaraş’ımızın KOBİ’leri, Kahramanmaraş’ımızın sanayicileri, ticaret erbabı bu 15 yılda Türkiye’nin başka bölgelerinden daha fazla AK Parti hükümetlerinin politikalarına çok büyük destek verdiler. Bu desteğin sebebi ise Kahramanmaraş’ı, Türkiye’yi bir bütün olarak görmelerinden kaynaklıdır. En son 15 gün önce cumhurbaşkanımızı Kahramanmaraş’ta ağırladık. Valimiz iş adamlarımızın temsilcilerini, milletvekillerimizle beraber Kahramanmaraş valiliğinde cumhurbaşkanımızla görüştürdü. Kahramanmaraş’ın 100 kilometre ötesinde yeni bir teşvik oluşturduğumuz halde kentimizde ki iş adamlarımız orada bile yeni istihdam talimatı üzerine istihdam sağladılar. Bu yüzden kentin sanayicileri KOBİ’leri, tüccarları, esnafları gerçekten çok seçkin bir topluluk ve gerçekten Kahramanmaraş’ın gurur kaynağıdır. Biz bu salonda hem burada hem meclis salonunda siyasetçiler olarak Ticaret Sanayi Odamızda iktidar muhalefet ayrımı yapmadan çok defa programlar yaptık.”
‘KMTSO BİZE HER ZAMAN ÖNEMLİ BİR BİLGİ KAYNAĞI OLDU’
Ticaret ve Sanayi Odası’nın siyasetçilere her zaman önemli bir bilgi kaynağı olduğunu belirten Kaynak, gelecek hafta yeni bir çalışmanın başlangıcını yapacaklarını duyurdu. Kaynak, “İşte bu günde aramızda CHP’nin ve MHP’nin il başkanlarıyla AK Parti il başkanıyla beraber aynı masadayız ve yine aynı masada geçtiğimiz dönem MHP’den milletvekilliği yapan Mehmet Akif Paksoy arkadaşımızda AK Parti’den görev yapan Dr. Cafer Tatlıbal ağabeyimle aynı masada, hepimiz memleket için bir aradayız. KMTSO bize her zaman önemli bir bilgi kaynağı oldu. Memleketimizin işlerini onlarla beraber görüştük. Çünkü biz biliyorduk ki altyapısını oluşturduğumuzda Kahramanmaraş’ın müteşebbisleri hem risk alarak hem de cesur bir şekilde yeni tesisleri açarak işsizlikten dolayı istemediğimiz problemler olmayacaktı. Ben çok iyi hatırlıyorum. 2002’de Kasım ayında ilk AK Parti yönetim kurulunda yine bugünkü gibi Kahramanmaraş’ta ki bütün siyasi partilerin milletvekilleri ve il başkanları buradaydı. Ben o zaman il başkanıydım. O gün tek başına iktidar olmuş hükümetler Kahramanmaraş’ın hangi hususlarda ne yapmasını isteriz diye neredeyse sabaha kadar genişçe bir istişare toplantısı yapmıştık. O gün konuştuğumuz şeyleri bugün konuşmuyoruz. Gelecekte hafta inşallah yeni bir çalışmanın başlangıcını yapacağız” şeklinde konuştu.

KENTTE 15 YILDA BİZİM YAPTIĞIMIZIN 4 MİSLİNİ İŞ ADAMLARIMIZ YAPTI’
Kentte 15 yılda kendilerinin yaptığı işin 4 mislini iş adamlarının üstlendiğini ifade eden Kaynak, 15 yılda, 15 yıldır konuştukları hiçbir meseleyi artık konuşmadıklarını dile getirdi. Kaynak,” 15 yıl önce il başkanı olarak ben Kahramanmaraş’ın sosyal ekonomik, göstergelerini almıştım. 15 yıl önce kentin sahip olduğu imkânlar ve yapması gereken işleri sıraladığımız da bugün dönüp baktığımızda gerçekten yine en büyük iş siz müteşebbislerimiz tarafından yapıldı. Kamuda, özel sektörde toplam 35 bin sigortalı işçimiz varken şimdi 137 bin civarında sigortalı işçimiz var. Bu yüzde kentte 15 yılda bizim yaptığımızın belki 4 mislini iş adamlarımız yaptı. 15 yılda, 15 yıldır konuştuğumuz hiçbir meseleyi artık konuşmuyoruz. Ama bu 15 yılda ülkemiz, milletimiz, hükümetlerimiz gerçekten çok zor dönemlerden geçti. Bunların hepsini hep beraber yaşadık. Bu yakın tarihte yaşananları ve bu yakın tarihte yaşananlara rağmen ülkemizin kalkınmasını, büyümesini, demokratikleşmesini hayretle okuyacaklar” dedi.

ÇOK ACI HADİSELERİ BİRLİKTE YAŞADIK’
Çok acı hadiseleri birlikte yaşayarak, atlattıklarını anlatan Kaynak, şöyle konuştu: “15 Temmuzda dünyada eşi benzeri olmayan hainlikte bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Bizim milletimizin aldığı tankları, f-16’ları, skorsky helikopterler milletin parlamentosunun üzerine bomba yağdırdı. Büyük Millet Meclisini bombalamak demek orada oturan milletvekillerini bombalamak demek değil. Milletin ta kendisini bombalamaktır. Çok acı hadiseleri birlikte yaşadık. Aklını mantığını, Pensilvanya’da oturan bir sapkına teslim eden bir grubun inanılmaz vahşetle dolu darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık ve bu hadise gerçekten çok zor bir hadisedeydi. İşte o gün Türkiye’nin demokrasisi için bir kırılma anıdır. O gün millet ilk defa kendi demokrasisine kendi seçtiklerine, kendi geleceğine el koydu. O gün darbe yapanlar asıl darbeyi kendileri yediler. O gün tankların gücü bizim milletimizin inancı karşısında imanı karşısında diz çöktü. Düşünün ki bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu coğrafyada huzur içerisinde yaşamamız için bu coğrafyada güven içinde olmamız için bizim TSK’mızın güçlü olması ve sağlam olması gerekir. Bir kısım asker kıyafeti giymiş hain teröristler kendi silah arkadaşlarına saldırdılar ve Türkiye’nin terörle mücadelede ki en önemli unsurlarından biri olan özel harekâtımız kendi helikopterlerimiz tarafından tahrip edildi, 49 kardeşimiz orada şehit oldu. O şehitlerden biri de Niyazi Ergüven kardeşimizdi. Hem Sur’da gazi olmuştu ve dinlenmek için Gölbaşı’na gitmişti. Orada yeni gelen genç kardeşlerine ders verirken şehit oldu.”

ORDUMUZ KAHRAMANLIĞINI FIRAT KALKANINDA GÖSTERDİ’
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de tarih yazdığını vurgulayan Kaynak, ordunun Fırat Kalkanı Harekatında büyük bir kahramanlık örneği sergilediğine dikkat çekti. Kaynak, “Kahramanmaraş’ın hemen 100 kilometre güneyinde Suriye yok edildi. Kadim bir medeniyet bombalandı, tahrip edildi. Suriye'de bir zalim hastanedeki hastaların, okuldaki çocukların tepesine bomba yağdırdı ve o topraklar bize sürekli olarak terör tehdidi olarak döndü. Devlet otoritesi kalmayan Suriye’de ki terör ve terörist sızıntılarını kendi ülkemizin güvenliğini, kendi insanımızın güvenliği sağlamak için Fırat Kalkan Harekâtı’nı gerçekleştiriyoruz. Türk Silahlı kuvvetlerimiz en kahraman, en cesur, en fedakâr ordusu olduğunu Fırat Kalkan operasyonu da gösterdi. Daha 15 Temmuzdan 40 gün geçmeden 24 Ağustos'ta Cerablus’ta başlayan operasyonda altıncı ayın sonunda Türkiye'ye komşu 2 bin kilometrekarelik bir alanın terör unsurlarını tamamen temizlenmesini sağlamıştır” şeklinde konuştu.

‘SİYASİ İSTİKRAR UYGUN YATIRIM ORTAMININ İKLİMİNİ HAZIRLAR’
Türkiye’de 14 yılda tam 7 milyon 100 bin insanımız iş bulmuştur. Türkiye 14 yılda yüzde 6,8 ortalama büyümüştür. 2008-2009 küresel ekonomik krizine rağmen Türkiye bütün bu işler olurken Doğusunda Güneydoğusunda terörden zarar gören insanlarımız için, 73 milyar TL’lik yeni bir yatırım hamlesini başlattı ve Türkiye bütün bunları yaparken zor işlerle de karşı karşıya kaldı. Dünyanın hiçbir ülkesi bizim yaşadığımız hadiselerle karşı karşıya kalsa zannediyorum ki ayakta kalan bir tane işletmesi olmazdı. Bütün bunlar siyasi istikrar sayesinde meydana gelmiştir. Çünkü siyasi istikrar uygun yatırım ortamının iklimini hazırlar. İyiliklerin de kötülüklerin de en önemlisi siyasi istikrar yâda istikrarsızlıktır ve siyasi istikrarı bizim milletimizin kalıcı olarak temin etmesi için bu değişiklik üzerine çalıştık. Çalıştığımız değişiklik asla bir rejim değişikliğini ortaya koymamaktadır. Çünkü buna hakkımız yok. Çünkü bu rejim bu ülkede kurtuluş savaşı yapan dedelerimiz ecdadımız kurmuştur. Cumhuriyet rejimiyle bizim hem bir hesabımız olamaz hem de bir hakkımız olamaz. Hükümet sistemi değişikliğiyle Türkiye bundan sonra siyasetin kalıcı istikrara sahip olmasını arzuluyoruz.

BU SİSTEMİN KRİZ DOĞURMAMASI ASLA MÜMKÜN DEĞİL’
Parlamenter sisteme atıfta bulunarak, “Bu sistemin kriz doğurmaması asla mümkün değil” diyen Kaynak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Getirdiğimiz sistem, sorunsuz çok yetkili bir Cumhurbaşkanı yerine, çok yetkili bir başbakan yerine, sorumlu, yetkili bir Cumhurbaşkanı seçmektir. Kim seçecek? Milletimiz seçecek. Milletimiz seçerken nasıl seçecek? Bu bir tabanda uzlaşmayı, tabanda mutabakatı gerektiren bir seçim olacaktır. Yüzde 50’den fazla oy alabilmek için milletin ortak değerlerine sahip, milli değerlere bağlı, ülkesine, vatanına, bayrağına sahip, bayrağına saygılı, bağlı bir Cumhurbaşkanı adayı olmak zorundadır. Hesap verebile, hesap sorulabilen bir Cumhurbaşkanı sistemi inşa ediliyor. 16 Nisanda biz şunu diyoruz: “Her şeye hâkim olan, teşbihte hata olmaz derler, benzetmek gibi olmasın, her şeye hâkim olan Yüce Allah’tır. Bundan sonra Türkiye’de her şeye hakem olan da milletimiz olacaktır.”

BU SİSTEM İÇİN ANAYASA GÖRÜŞMELERİNE BAŞLADIĞIMIZDA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İDDİASINI DUYUYORDUK’
Cumhurbaşkanlığı Sistemi için anayasa görüşmelerine başladıklarında rejim değişikliği iddiası dahi duyduklarını ifade eden Kaynak, “Bu sistem en azından 2019'a kadar aslında Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Binali Yıldırım'ın, birinin cumhurbaşkanı, birinin başbakan olarak şahısları itibarıyla en memnun olmaları gereken sistemdir. İki uyumlu kişi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminden beri beraberce çalışıyorlar. Biri cumhurbaşkanı, biri başbakan. Her ikisinin de yetkileri var ve her ikisi de bu yetkileri paylaşma erdemini gösteriyorlar. Dertleri ne? Yine bu bağlamda tabii söylenen, Cumhurbaşkanı Meclis'i ortadan kaldıracak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yargıyı da Cumhurbaşkanı'na bağlayacak. Bunlar eğer bilerek söyleniyorsa iftiradır. Bilmeyerek söyleniyorsa da cehalettir. Biz sistem için anayasa görüşmelerine başladığımızda rejim değişikliği iddiasını duyuyorduk” ifadelerini kullandı.

BUNDAN SONRA TÜRKİYE'DE HER ŞEYE HAKEM OLAN DA MİLLETİMİZ OLACAKTIR’
Bundan sonraki süreçte artık Türkiye’de her şeye milletin hâkim olacağını dile getiren Kaynak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bugün rejim değişikliği iddiasını duyuyor musunuz? Çünkü bunun doğru olmadığını, gerçek olmadığını milletimiz anladı. Artık kimse rejim değişikliği iddiasında bulunmuyor. Belki yakın gelecekte aynı kişiler, Allah hidayet verecektir, tek adam sistemi olmadığını da görecektir. İnşallah 16 Nisan'da benzetmek gibi olmasın, her şeye hâkim olan yüce Allah, bundan sonra Türkiye'de her şeye hakem olan da milletimiz olacaktır.” Kaynak, 18 yaş düzenlemesiyle ilgili eleştiri aldıklarını dile getirerek, "Kahramanmaraş'ta ilk şehit 13 yaşındaki Çakmakçı Sait'tir. Gaziantep savunmasının ilk şehidi Şehitkâmil’dir, yaşı da 13-14'tür. Tankların karşısına gençler gidebilir, uçakların, bombaların altında durabilir ama bir yere seçilemez. Biz vatan savunmamızı 20 yaşında askere gönderip gençlerimize emanet ederiz ama bir göreve seçilmesine güvenmeyiz."

500 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK’
Düzenlenen ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun,500 bin kişinin işbaşı eğitim programları çerçevesinde özel sektörde istihdam edileceğinin bilgisini verdi. Zabun, “İstihdama yönelik aktif destek verilmesi ve işbaşı eğitim programının artırılması yönündeki taleplerimizle, hükümetimiz yeni istihdamda işveren yükünün hafifletilmesini sağlamıştır. 500 bin kişi işbaşı eğitim programı ile özel sektörde istihdam edilecektir. Kahramanmaraş, cumhurbaşkanımızın çağrısıyla çalışma hayatında milli seferberlik projesine çok önemli katkı sağlayarak bu alanda da kahramanlığını göstermiştir. Kahramanmaraş, 2016 yılında 6800 kişiye ilave istihdam sağlamıştı. Şehrimiz, 2017 yılında da ilave 7 bin kişiye daha istihdam sağlayarak üzerine düşeni layıkıyla yerine getirecektir” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ BİRÇOK SEKTÖRDE LİDER KONUMDA’
Kahramanmaraş’ın ekonomide tekstilden enerjiye birçok sektörde lider konumuyla, Türkiye’nin örnek gösterilen şehirleri arasında olduğunu söyleyen Zabun, Geçmişte milli mücadele kahramanlarının; bugün de ekonomi kahramanlarının diyarının Kahramanmaraş olduğuna vurgu yaptı. Zabun, “Ekonomide tekstilden enerjiye birçok sektörde lider konumuyla, Türkiye’nin örnek gösterilen şehirlerinden biridir Kahramanmaraş.80’li yıllarda başlayan sanayileşme ve özellikle teşvik yasasında ortaya koyduğu olağanüstü başarı herkesçe malumdur. Bu süreçte, istihdamını 3 kat, ihracatını 4 kat artıran kentimiz, benzer kapsamda bir teşvik sistemi ile enerji desteği olan bir teşvik sağlanırsa, bundan çok daha fazlasını gerçekleştirmeye hazırdır. Üretim alanlarımızı geliştirmek bakımından; ilimizde toplam 13 bin dönüm alana sahip olan Erkenez, Aksu ve Kılılı sanayi bölgelerinin ıslah OSB statüsüne kazandırılması, ilimizde çok daha güçlü bir üretim altyapısının oluşmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

HABER: EMRE AKKIŞ

EN ÇOK İHRACAT YAPAN ŞİRKETLER

1

KİPAŞ PAZARLAMA VE TİC. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK. MEHMET HANİFİ ÖKSÜZ

2

İSKUR İPLİK KUMAŞ MENS. TİC. VE SAN. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK.

ABDULKADİR KURTUL

3

MATESA TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

TALAT ERAYMAN

4

İSFA METAL TEKSTİL SAN. VE TİC. AŞ.

YÖNETİM KURULU BŞK. HACI HÜSEYİN DİNÇER

5

ERDEM TEKSTİL A.Ş.

İHRACAT MÜD. MEHMET ÜSTÜNDAĞ

6

ARMEN İPLİK ÖRME TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

GENEL MÜDÜR

FATİH MEHMET CEYHAN

7

SAF MENSUCAT SAN. VE TİC. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK. YRD. HARUN ÇİÇEKÇİ

8

T AND P İÇ VE DIŞ TİCARET SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.

YÖNETİM KURULU BŞK. HÜSSAM EDDİN TATARİ

9

KARACASU TEKSTİL TİC. VE SAN. AŞ.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

ORHAN ARİFİOĞLU

10

BROŞ İÇ VE DIŞ TİCARET PAZARLAMA TEKSTİL SAN. LTD.ŞTİ.

YÖNETİM KURULU BŞK.ŞAMİL ŞİRİKÇİ


 

EN BÜYÜK 1000 SANAYİ KURULUŞU ARASINDA YER ALAN ŞİRKETLER

1

KİPAŞ MENSUCAT İŞLETMELERİ A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK. MEHMET HANİFİ ÖKSÜZ

2

KÇS KAHRAMANMARAŞ ÇİMENTO BETON SANAYİ VE MADENCİLİK İŞLETMELERİ A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK.YRD.

HALİL İBRAHİM GÜMÜŞER

3

KİPAŞ KÂĞIT SANAYİ İŞLETMELERİ A.Ş.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

AHMET ÖKSÜZ

4

İSKUR İPLİK KUMAŞ MENS. TİC. VE SAN. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK.

ABDULKADİR KURTUL

5

MATESA TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş

YÖNETİM KURULU ÜYESİ

TALAT ERAYMAN

6

ŞİRİKÇİOĞLU MENSUCAT SAN. VE TİC. A.Ş.

YÖN. KUR. ÜYESİ. HACI ALİ ŞİRİKÇİ

7

İSKUR TEKSTİL ENERJİ TİC. VE SAN. A.Ş.

YÖN. KUR. ÜYESİ İSMAİL KURTUL

8

KAHRAMANMARAŞ KÂĞIT SAN. VE TİC.A. Ş.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ SIDDIK CİĞER

9

ERDEM TEKSTİL A.Ş.

MUHASEBE MÜD. MEHMET ESENCELİ

10

ARIKAN MENSUCAT SAN. VE TİC. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK.

MAHMUT ARIKAN

11

YAŞAR DONDURMA VE GIDA MADDELERİ A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK. MEHMET KAMBUR

12

MARTEKS MARAŞ TEKSTİL SAN. A.Ş.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ İBRAHİM TEKİNŞEN

13

MAREN MARAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SAN. VE TİC. AŞ.

YÖNETİM KURULU BŞK. YRD.

AHMET ÖKSÜZ

14

NARTEKS TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

YÖNETİM KURULU BŞK.

MUSTAFA NARLI

15

EMİN TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş

YÖNETİM KURULU BŞK.

MEHMET AKİF GÖLCÜ

16

KARACASU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

YÖN. KUR. BŞK. MEHMET ARİFİOĞLU

17

ARSAN DOKUMA BOYA SAN. VE TİC. A.Ş.

GENEL MD. KEMAL ARIKAN

18

ARAL TEKSTİL SAN. VE TİC.A. Ş.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ ARİF ÇİNKAY

19

HASCEVHER METAL SAN. VE TİC. A.Ş

YÖNETİM KURULU BŞK. HACI HÜSEYİN DİNÇER

Editör: Mahmut Beyaz