Kahramanmaraş başta olmak üzere Türkiye’nin sorunlarını TBMM’de sık sık gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, bu kez Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi sınırlarında bulunan Germenicia Antik Kenti’nin sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Aycan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

AYCAN 4 SORU YÖNELTTİ!

Aycan soru önergesinde, “Aşağıdaki soruların aracılığınızla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak cevaplanmasını: Anayasa'nın 98 ve içtüzüğün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi sınırları içerisindeki Germenicia Antik Kenti çok geniş bir alan oluşturmaktadır. Bu kapsamda; 1. Bu bölgenin Germenicia Antik Kenti Arkeopark olarak ilanı konusunda düşünceniz nedir? 2. Kazı çalışmalarının yapılmadığı belirtilmektedir. Kazı çalışmaları başlayacak mıdır? Ne zaman başlayacaktır? 3. Bu bölgedeki 29 adet parselin kişilere ait olduğu ve kamulaştırılması gerektiği belirtilmektedir. Buralan kamulaştırmayı düşünüyor musunuz? Kamulaştırılacaksa ne zaman yapılacaktır? 4. Germenicia Antik Kent bölgesinin geleceği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

“MOZAİKLİ ALANLARDAKİ TAŞINMAZLARA ÖNCELİK VERİLMİŞTİR”

Aycan’ın soru önergesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şu şekilde yanıt buldu; “Bakanlığımız (Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü)'ca Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Germanicia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları ilk olarak Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü Başkanlığında 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Daha sonra kazı çalışmaları 2009-2010–2015–2016–2017–2018-2019 yıllarında yine Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülmüştür.

Kahramanmaraş ili, Dulkadiroğlu ilçesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Şeyhadil Mahallesi ve Dulkadiroğlu Mahallelerinde 1. ve 3. derece  arkeolojik sit alanı olarak tescilli Germenicia Antik Kenti 146 hektar alana yayılmakta olup kamulaştırma işlemlerinde tespiti yapılan 16 adet bölgedeki mozaikli alanlardaki taşınmazlara öncelik verilmiştir. Germenicia Antik Kentinde kamulaştırma işlemleri için bugüne kadar toplam 6.570.891,49.-TL  ödenek kullanılarak 39 adet taşınmaz kamulaştırılmış, 8 adedinin işlemleri sürmektedir. Sit alanda kalan diğer taşınmazlara ilişkin talepler kamulaştırma ödenekleri ölçüsünde önümüzdeki yıllarda degerlendirilmeye çalışılacaktır.

Alana ilişkin Koruma Amaçlı Imar Planı bulunmamaktadır. Ancak 1.2. ve 3.derece arkeolojik sit alanlarının bulunduğu Germanicia Antik Kentine yönelik Geçiş Dönemi Koruma Esaslar ve Kullanma koşulları ilgili Kurulun 27.05.2010 tarihli ve 6067 sayılı kararıyla uygun bulunmuştur. Germanicia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi planlanmaktadır.”

Editör: Mahmut Beyaz